Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 13. huhtikuuta 2013

Litang

Täällä sitä ollaan 4014 metrissä, eli yli 300 metriä korkeammalla, kuin Lhasa. Hyvin pientä päänsärkyä ja hengästymistä lukuunottamatta ei ole ollut mitään muita oireita. Litang on itäisen Tiibetin tärkeä keskus, vaikkei tätä aluetta nykyään virallisesti lasketakkaan Tiibetiin. Litang on kuitenkin osa vanhaa Tiibetin Khamia ja 90% asukkaista on tiibetiläisiä. Täällä ovat syntyneet  myös 7. ja 10. Dalai Lama (nykyinen on 14.). "Oikeaan" Tiibetiin meillä ei ole mitään asiaa, sinne pääsee vain pakettimatkoilla, joissa kaikkien täytyy olla saman maan kansalaisia ja ryhmän koko täytyy olla vähintään viisi.

Räntäsateiseen Litangiin saavuttiin tosiaan keskiviikkona. Minibussi jätti meidät jonnekin ja kuski näytti, että bussiasema on jossain tuolla päin. Bussiasemalta olin katsonut suunnat hotelleille, joita wikitraveli suositteli. Nyt ei siis ollut hajuakaan missä oltiin, joten lähdettiin vain kävelemään eteenpäin. Kaksi ensimmäistä hotellia olivat remontissa, kolmannessa ei ollut lainkaan suihkuja (rikki) ja neljännessä tiskin takana oli vain kaksi nuorta tyttöä, jotka eivät osanneet sanoa mitään, eikä aikuisia näkynyt missään. Ei ole vielä sesonki alkanut...


Tämän jälkeen käveltiin Potalaan, joka on LP:n ykkössuositus, eli useimmiten se ylihintainen. Nyt on kuitenkin niin lowseason, että saatiin paikan paras huone 120 yuanilla ensimmäiseksi yöksi ja 4 seuraavaa yötä 400 yuanilla, LP:n mukaan nämä huoneet maksavat 180 yuania/yö, kerrankin näin päin. Paikan halvin huone oli 50 y ja tyhjään dormiin oltais päästy yhteensä 40 yuanilla, mutta nyt on niin kylmä, ettei otettu sitä halvinta huonetta, kuten yleensä tapana on.


Tässä siis huoneemme. 24 h lämmin vesi, patjan lämmittimet, muttei ikävä kyllä lämmitystä, kuten ei käsittääkseni missään muussakaan hotellissa täällä. Yöllä pakkasta voi olla jopa 8 astetta säätiedotuksen mukaan, mutta hyvin ollaan pärjätty monen peiton alla. Huoneessa parasta ovat nuo suuret ikkunat.


Tässä näkymä tasangolle.


Ja tässä vuorille.


Ikävä kyllä tulopäivämme jälkeen on satanut lähes jatkuvasti lunta/räntää, joten vuorien ja tasangon paikalla on näkynyt yleensä vain valkoista. Tämä on myös haitannut kaupungin ulkopuolisia aktiviteetteja. Kukkuloille oli tarkoitus mennä hieman trekkaamaan, mutta ei sinne ole tehnyt mieli lähteä hankeen tarpomaan, kun maisemat ovat nollassa. Hevosretkiäkin kyselin, mutta niitä ei vielä järjestetä, vaan vasta kun ruoho vihertää.


Tässä ensimmäinen ateriamme Litangissa, tietenkin tiibetiläistä. Minnalla Potato momo ja minulla Tibetan curry fried yak meat. Minna luuli saavansa peruna dumplingseja, joten hän oli hieman pettynyt. Minä pidin omasta sapuskastani, melko mietoa vaihteeksi, melkein enemmän suomalaista, kuin kiinalaista. Jakin lihakin muistutti hieman poroa. Ruokajuomaksi Tibetan butter teetä. Joka oli erikoista, ihan juotavaa ja tietenkin kokeilun arvoista, mutten ole enää toistamiseen tilannut, normitee on parempaa. (yht. 60 y)


Ensimmäisenä aamuna lähdin katselemaan kaupunkia ja en kovin pitkälle päässyt, kun jo yhdestä kaupasta huidottiin minut sisään, miehet tarjosivat teetä ja juteltiin hieman vaikkei yhteistä kieltä ollutkaan. Muutenkin tiibetiläiset vaikuttavat erittäin ystävällisiltä. Ikävä kyllä yhteistä kieltä ei juurikaan ole, vaikka täällä meidän kokemuksien mukaan puhutaankin hieman paremmin englantia, kuin Yunnanissa. Tämän jälkeen törmäsin pariin kiinalaiseen pyöräilijään, jotka kertoivat olevansa menossa Lhasaan. He kysyivät myös olenko minä menossa sinne, vastasin, etteivät ei-kiinalaiset oikein pääse sinne.


Täällä possutkin juoksevat vapaina. Eläinten vapauden osalta tämä vaikuttaakin vielä paremmalta paikalta, kuin K-Aasia, jossa muut eläimet ovat melko vapaina, mutta possut useimmiten hyvin pienessä karsinassa. Huonoin tilanne on tietenkin luonnosta erkaantuneessa Suomessa, jossa vapaana juokseva koirakin on suuri vääryys.


Poliiseja näkyy paljon. Johtunee siitä, että täällä noustiin vahvasti Kiinan hallitusta vastaan 2007 ja kipinää löytyy varmasti edelleen.


Baita Göngyuan. Täällä ollaan käyty pari kertaa ja aina on näkynyt paljon rukoilijoita.


Käytiin mekin pyörittelemässä rukouspyöriä.


Minnalla vege fried rice ja minulla beans and meat noodle soup. Valittiin sattumalta tämä ravintola, joka on nyt nousemassa meidän suosikiksemme. Englantia ei osata, mutta heillä on vihkoon käännetty ruokalista, mikä tekee tilaamisesta miellyttävää.


Seuraavalla kerralla syötiin Minnan keittiössä valitsemia paistettuja vihanneksia ja kana/pähkinä juttua riisillä (55 y). Jo ensimmäisellä Kiinan reissullani nuudelikeitto kihelmöi jännästi suussa yhden kerran. Tällä reissulla samaa allergista kihelmöintiä on tuntunut useamman kerran. Missään muussa maassa en ole tuntenut samaa. Aiemmin on ollu mahdotonta sanoa mistä tämä johtuu, mutta nyt huomasin, että nuo vihreät palaset aiheuttavat sitä.


Pyysinkin ystävällistä naista näyttämään, mikä vihannes tämä on ja hän näytti tätä. En ole millekkään muulle ruoka-aineelle allerginen, joten olisin kiitollinen, jos joku osaisi kertoa mikä vihannes tämä on?


Komeita moottoripyöriä, jotka ilmeisesti kuuluvat nomadeille, joita on ympäröivällä alueella pajon ja joita on näkynyt myös kaupungissa jonkin verran. Nomad-miehet on helppo erottaa pitkästä tukasta ja poikkeavasta vaatetuksesta, he ovat myös eniten kummissaan meistä.


Koirat ovat ilkeitä, useasti olemme nähneet niiden ajavan takaa vinkuvia sikoja ja tässä kiusan kohteena ovat jakit, joita näkyy kaupungissa paljon.


Paikallisia pizzoja, yllättävän hyviä, pari kertaa olen välipalan hakenut täältä (6y/kpl).


Todellinen selviytyjä. Koiralla on ilmeisesti joku synnynnäinen vika, joten se hyppi pelkillä etutassuilla hyvinkin luontevasti pitkin katua.


Aina ei ole tilaus mennyt oikein. Olin jo aiemmin syönyt, joten ainoastaan Minnan oli tarkoitus syödä, tilaus ymmärrettiin kuitenkin väärin, joten tässä urakoidaan kahta annosta (autoin toki vähän).

Tässä toinen esimerkki epäonnistuneesta tilauksesta. Tilasin Yogurt butter steamed doma joma loishin, luullen saavani jotain paikallista erikoista kunnon ruokaa, sainkin pienen kupillisen pähkinä jugurttia, jossa oli myös hieman voita. Ihan hyvää, mutta kunnon ateriaa teki mieli... (20 y) Minnalla ei kovin häävi egg fried rice (15 y).

Kiinan liittymäni ei näköjään enää toimi, kun vaihdettiin Sichuanin puolelle. Olis pitänyt laittaa päälle joku national roaming. Kännykkäliikkeissä ei osata englantia, joten en ole sitä jälkikäteen saanut päälle, saatan hommata uuden liittymän jos saan varmistettua, että se toimii myös Xianissa ja Pekingissä tai tietenkin parempi olisi, jos saisin tuon nykyisen liittymän toimimaan.

Katselin Oulun ja Litangin säätiedotuksia. Lauantaiyönä näyttäis olevan legendaarinen hetki, mulla on reissussa kylmempi, kuin Oulussa...

- - 

Päivitti Siina, koska Tuukka ei pääse Kiinassa blogiin. Kommentit on edelleen hyvin tervetulleita, Tuukka saa ne sähköpostitse ja vastailee Siinan kautta. 

6 kommenttia:

Siina kirjoitti...

Tyylikäs tuo kuvassa oleva mies! Ja pituuttakin näyttäs riittävän.

Musta tuntuu, että ne koirat on irtaantunu villistä luonnosta jo pikkasen ennen Suomea...

Voi pientä sessukkaa, onneksi sitä ei taida itseä kulkutapa enää haitata.

Allergianaiheuttajan etsintä jatkuu...

Siina kirjoitti...

Loppuu se salaatin syöminen!

http://en.wikipedia.org/wiki/Celtuce

Siina kirjoitti...

Nii joo, jossei wiki sielä toimi, niin sanotaan myös Chinese stem lettuce, kiinalainen runkolehtisalaatti tai jotain sinnepäin hyvin vapaasti käännettynä.

Siina taas kirjoitti...

En osaa sanoa asioita yhdessä kommentissa. Tästä voit opetella kirjottaan kiinaa: "It is especially popular in China, and is called wosun (Chinese: 莴笋; pinyin: wōsŭn) or woju (Chinese: 莴苣; pinyin: wōjù) (although the latter name may also be used to mean lettuce in general)"

mutteri kirjoitti...

Täällä kyllä näyttää plussan puolella, pilvisenä pysyvän ja välillä ripottelee vettä. Ihan hurjaa vauhtia lumet tippuu katoilta ja sulavat, ikävä jos ehtivät loppua ennenkuin pääsette kattelemaan.
Olipa kuitenkin mukava, että matkalla näitte maisemia.

Tuukka kirjoitti...

Iso kiitos allergiaselvityksestä. Hyvin tuota kuiten syödä voi, vähän vaan kihelmöi suussa :) Jännä että tuo on vaan kiinan juttu ja vieläpä tosi suosittu täällä.