Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

perjantai 1. toukokuuta 2015

Chichén Itzá

Minna jäi tiistaina shoppailemaan ja minä lähdin päättämään mayaosuuden sille kaikkein kuuluisimmalle maya-alueelle, eli Chichén Itzálle. Alueelle pääsi jälleen helposti minibussilla (30p). Parkkipaikka oli jälleen täynnä turistibusseja, mutta tällä kertaa asia ei ollut yllätys, yli miljoona turistia vierailee täällä vuosittain. Lippuluukun vierestä (lippu 156p) olisi voinut vuokrata pariksi tunniksi englannin, ranskan, italian, saksan, hollannin tai portugalin kielisen oppaan 750 pesolla. Espanjaa puhuva olisi irronnut 650 pesolla. Ei minulla oppaaseen olisi ollut varaa, mutta ei toisaalta tarvettakaan. Ryhmiä oli niin paljon liikkeellä, että usein sai selostuksen ihaillessaan raunioita. Tasoero oli valtava, osa oli erittäin tietäviä, kun taas yksi näytti sanovan vain, että tässä tämä, katselkaa tarkkaan ja yhden englanti oli luvattoman heikkotasoista.

Ensimmäisenä menin katsomaan tätä mayamaailman kuuluisinta rakennusta, Kukulcánin pyramidia. Tämä upea temppeli on rakennettu kalenteri mielessä, porrasaskelmia on tasan 365. Mayat tiesivät vuoden pituuden yhtä hyvin, kuin me, mikä oli tuhon aikaan upea saavutus. Kun pyramidin edessä taputtaa, kaiku vastaa vinkaisulla huipulta. Kevät- ja syyspäiväntasauksena portaita luikertelee varjokäärme valon osuessa juuri oikeasssa kulmassa pyramidiin, upea taidonnäyte tämäkin, vaikka pyramidin nykymuoto onkin rakennettu varsinaisen mayakauden jo loputtua vuoden tuhat tietämillä, totleekkien hallitessa.

Päätin olla säästelemättä, joten jatkoin pyramidilta suoraan alueen toiseksi kuuluisimmalle paikalle, pyhälle cenotelle. Tie oli reunustettu myyntikojuilla.

Tuollaisen ison hatun olisin ehdottomasti halunnut, mutta tarpeeksi isoa kokoa ei löytynyt. Täällä oli Palenquen tapaan halvempaa shoppailla, kuin kaupungissa.

Pääkallon ostoakin harkitsin, mutta jätin ostamatta ja hyvä niin, rinkka on muutenkin ihan liian täynnä. En saanut koskaan lähetettyä kahvia ja sikareita liian korkeiden postimaksujen vuoksi.

Pyhä cenote oli vähän pettymys, luulin tätä jotenkin vaikuttavammaksi, ehkä jonkilaisen näköalatornin rakentaminen auttaisi. Tänne on uhrattu paljon ihmisiä, jotka on saunotettu, puettu hienoihin vaatteisiin ja sidottu. Tämän jälkeen uhrit on heitetty cenoteen hukkumaan. Cenoten pohjalla on paljon luurankoja, todisteena näistä menoista.

Liekkö erehtynyt nähtävyydestä?

Tässä Venuksen tasanne. Tasanne on aukiolla lähellä suurta pyramidia, joten sitä on todennäköisesti käytetty jonkinlaisena rituaalipaikkana.

Aukion toisella laidalla oli paljon temppeleitä ja pylväitä, aluetta sanotaankin tuhannen pylvään paikaksi. Aikoinaan nämä pylväät kannattelivat kattoa, joka ei ole kestänyt aikaa.

Muinainen markettialue. Mihinkään täällä ei saanut kiivetä, eikä koskea, mikä oli tavallaan ikävää, mutta valtavien turistimäärien takia ymmärrettävää.

Mayojen numerot.

Toinen cenote, jota ei juurikaan näkynyt kasvillisuuden peitosta.

Hautarakennus, jossa on todennäköisesti säilytetty muista haudoista ylös kaivettuja luita.

Toinen Venuksen tasanne.

Pyramidi, joka toimii pyhän miehen hautana.

Atsteekkien kalenteri Chichen Itza t-paidassa?

Maya-ajan tärkeä observatorio, jolle matkattiin pitkienkin matkojen päästä.

Tällä ryhmällä oli hyvä opas, jolta kuulin observatoriosta

Nunnaluostariksi nimetty rakennuskompleksi, joka on todennäköisimmin toiminut hallintorakennuksena.

Las Monjas

Puutarhuri tarjoili helteessä paahtuville turisteille viilennystä.

Suuri pelikenttä. Huomattavasti erinäköinen, kuin Copanissa. Ehkä pelikin oli eri. Täällä olleiden kaiverrusten perusteella on päätelty, että pelin säännöt elivät hyvin paljon.

Ennen poislähtöä ihailin vielä hetken suurta pyramidia, on se vaan komia. Alueena paikka ei hieman yllättäen pärjännyt Tikalille tai Palenquelle, museokin puuttui kokonaan. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka silti. Matkalla takaisin kaupunkiin tapasin miehen, joka on ollut täällä turistikrääsänmyyjänä ja potkut saatuaan oli nyt matkalla työhaastatteluun Cancuniin. Miehellä oli valashaista kertova tulostenivaska mukana, jota hän koitti päntätä, jotta pääsisi snorkalusreissuille töihin. Autoin hieman joidenkin kohtien kanssa ja toivotin onnea, kuulosti miellyttävältä duunilta.

4 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Miksiköhän cenoten reunoja ei ole putsattu kasvillisuudesta. Luulis, että silloin näyttäisi juhlavammalta. Kyllä jos olis luku- ja laskutaito harvinainen nykysinkin, jos käytettäin mayojen numeroita:)

Tuukka kirjoitti...

Olivat kyllä matemaattisesti erittäin lahjakkaita, joten täytyy noille olla vähän vähemmän hienot versiot, tai sitten arvostan vielä enemmän :)

Siina kirjoitti...

Miten Minna jätti tuommosen väliin, aijai. Hieno on, on.

Kyllä jotain Dia de Muertokseen liittyvää pitäs Meksikosta ostaa!

Hetki menis opettaa nuita numeroita penskoille.

tuukka kirjoitti...

Samaa kysyin määkin, mutta temppeleitä on kuulemma jo nähty, mikä oli kieltämättä totta.

Ja mieti ku tommisilla alettas ynnäilemään :)