Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 8. joulukuuta 2012

Banda Neiran historiaa

Ailta oli aika lähteä pois lauantaiaamuna, vene lähti hieman ennen seitsemää. Rinkat laitettiin veneen sisään, mutta itse kiipesimme katolle.

Päästyämme takaisin Neiralle lähdimme kysymään huonetta Vitasta, sillä sitä oli kehuttu paljon. Vita oli kuitenkin täynnä, joten jatkoimme Gamalamaan, heillä oli ilmastoituja huoneita, mutta hinta ei miellyttänyt meitä, 140k. Miettiessämme pihalla mitä seuraavaksi, tuli poika skootterin kanssa kertomaan, että hänellä on Eldorado niminen paikka (100k), lähdimmekin katsomaan, sillä matkaa piti olla vain 100 metriä. Matkaa oli kuitenkin n. kilometri, hylkäsimme tämänkin paikan, liian pienien ja tunkkaisten huoneiden ja pitkän kävelymatkan takia. Paluumatkalla kylään näimme

Tämän paikan ja päätimme kysyä huonetta. Huone oli ihan ok, halpa (80k) ja ei niin kaukana palveluista, joten päätimme jäädä. Paikkaa piti vanha mies, joka kertoi, että ennen täällä oli paljon vieraita, mutta nyt olimme ensimmäiset vieraat pitkään aikaan. Nykyään vierastaloja on enemmän ja nuoret jaksavat juosta satamassa asiakkaiden perässä. Huomasin, että paikka on yksi kolmesta majapaikasta jotka on mainittu wikitravelin vanhassa artikkelissa ja ainoa, jossa hinta on pysynyt samana.

Kylälle kävellessämme näimme tämän portin, vanhat Hollannin kauppakomitean tunnukset ja koitimme katsoa LP:stä mikä tämä kunnostettu rakennus on, mitään infoa ei löytynyt. Syy selvisi kun törmäsimme seuraavassa risteyksessä jo Ciremailta tuttuun Mutiara GH:n omistajaan, paikka oli hänen uusi, rakenteilla oleva hotellinsa. Pääsimmekin hänen mukanaan kurkkaamaan sisään.

Hän aikoi nimetä huoneet vanhojen linnoituksien mukaan, pukea henkilökunnan vanhoihin hollantilaisten pukuihin ja luoda paikasta fantasiamatkan menneisyyteen. Jos aikataulussa pysytään, niin avajaiset ovat parin vuoden päästä. Kohderyhmänä varsinkin Balilla lomailevat rikkaammat turistit. Kontakteja Balille on olemassa ja hän on jo tuonut jonkin verran turisteja räätälöidyille matkoille Bandoille. Mies kertoi, että hänellä on tällä hetkellä vieraana kaksi suomalaista toimittajaa, jotka kirjoittavat juttua Bandoista. Näimme nuoren kaksikon käyttäessämme Mutiaran nettiä. Mies oli kuitenkin syventynyt tietokoneeseensa ja nainen jutteli parin muun vieraan kanssa, joten sanaakaan ei tullut vaihdettua.

Kapteeni Christopher Colen talo. Britti joka valloitti Belgica linnoituksen 1810 hollantilaisilta. Britit olivat paljon pidetympiä valloittajia, kuin veriset ja vihatut hollantilaiset. Ensinhän täällä olivat portugalilaiset, sitten tulivat hollantilaiset, jotka joutuivat hieman myöhemmin kovaan kilpailuun brittien kanssa, jotka lopulta luovuttivat ja alue jäi hollantilaisten siirtomaaksi Indonesian itenäistymiseen saakka (1949). Toisessa maailmansodassa hollantilaiset toki menettivät alueen japanilaisille, mutta saivat sen vielä hetkeksi takaisin liittoutuneiden tuella.

Indonesiahan on Hollannin siirtomaista syntynyt itsenäinen valtio, joka ei ollut ennen eurooppalaisia millään tavoin yhtenäinen alue. Senpä takia Indonesiassa on ollut, on ja tulee olemaan aika ajoin alueellisia levottomuuksia. Itä-Timor on ainoa alue, joka on tähän mennessä saavuttanut itsenäisyyden ja Aceh pitkälle menevän autonomian. Papua on tällä hetkellä rauhattomin alue.

Fort Belgica

Tykkimies rauhan puolesta.

Linnoitus tarjosi komeat maisemat, joten viivyttiinkin ylhäällä tovi. Keskiaukion kaivosta lähti nykyäänkin auki olevat käytävät satamaan ja Nassaun linnoitukselle, käytäviin ei kylläkään päässyt tutustumaan.

Alas päästyämme portinvartija lähti esittelemään alakertaa. Tässä ollaan tyrmässä.

Jota asuttavat nykyään lepakot.

Mestaushuone. Ystävälliset hollantilaiset olivat rakentaneet askelmat, joille on hyvä polvistua kaulan katkaisua varten. Myös ampumalla teloitukseen löytyi oma huoneensa.

Kiitimme opasta ja lähdimme jatkamaan matkaa tästä sinänsä hienosta, mutta karmivan historian omaavasta paikasta.

Näitä isohkoja hämähäkkejä on näkynyt paljon korkealle tehdyissaä verkoissa.

Nassaun portti. Tätä linnoitusta ei oltu juurikaan entisöity.

Jan Pieterzoon Coen.

Coen oli hollantilaisten johdossa ja määräsi tämän 44 kylänpäälikön/vaikutusvaltaisen bandalaisen teloittamisen 8. toukokuuta 1621. Teloittajina käytettiin japanilaisia palkkasotilaita. Seuraavina vuosina hänen johdollaan tapettiin, orjuutettiin ja karkoitettiin 90% bandalaisista.

Muskottikauppaa.

Vanha soittopeli.

Epäilevä jäätelönostaja, jäätelö oli muuten hyvää, mutta sitä oli maustettu hieman karkealla merisuolalla.

Paluumatkalla museosta ostin nuorelta pojalta tämän hollantilaisten kolikon 100k hintaan, vaikutti niin kuluneelta, että on varmaankin aito, aitoja helmiäkin olisi ollut myynnissä ja jotain antiikkia, mutta niille sanottiin ei. Poika kutsui meidät illalla kotiinsa teelle. Mentiinkin käymään, hänen veljensäkin oli paikalla. Tämä teki indonesialaisia sarjakuvia lapsille ja tiesi paljon historiasta. Istuttiinkin jonkin aikaa, juteltiin ja juotiin teetä.

Mini Palace. 1820 luvulla rakennettu myöhempien hollantilaisaikojen kuvernöörin koti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tälläinen kysymys teille! jos teillä olisi 5vuotias lapsi uskaltaisitteko kierrellä tämänlaisissa paikoissa? turvallsuuden kannalta siis en nyt tarkoita pelkästään ihmisiä,vaan myös eläimiä ja muutenkin olosuhteita terv.5vuotiaan pojan isä joka haluaa maailmalle

Tuukka kirjoitti...

Viime talvena tapasin puolalaisen pariskunnan Tana Torajalla. He olivat juuri tulossa Bandoilta ja heiltä oikeastaan sain kipinän näistä saarista. He reissasivat 2 lapsensa kanssa, joista toinen oli varmaankin n. 5 vuotias. Pojat olivat nähneet muutenkin maailmaa mm. Mexicon.

En itsekkään näkisi mitään ongelmaa matkustaa lapsen kanssa täällä. Viidakkovaellukselle en ihan heti lasta veisi, mutta kaupungeissa/kylissä lapsella olisi varmasti turvallinen olla.