Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 4. toukokuuta 2013

Tomb of Emperor Jingdi


Viimeisenä päivänä Xianissa Minna lähti shoppailemaan ja minä katsomaan keisari Jing of Hanin (188-141 eaa.) hautaa.


Tälle haudalle oli hieman hankalampi päästä. Ensin piti ottaa tuttu bussi numero 603 (1 y) metroasemalle. Metrolla XingZheng ZhongXin asemalle, josta ulos (B3) ja pieni kävely bussipysäkille, johon tulikin pian bussi numero 4 (2 y), jolla pääsin haudalle.


En ollut syönyt aamiaista, vaan olin ajatellut syödä matkalla, kun näkyy sopivaa apetta. Ei tullut pysähdyttyä mihinkään ja haudalla ainoa vaihtoehto oli tämä "herkullinen" nuudeliannos... (10 y)


Hauta-alueelle maksoi 80 yuania sisään ja päätin aloittaa heti päänähtävyydestä.


Sisällä maanalaisessa museossa oli melko pimeää ja lasinen lattia, järjestelyt olivat siis oikein hyvin hoidettu.
Haudassa oli sama idea, kuin terracottasotilaissa, armeija oli haluttu mukaan myös tuonpuoleiseen. Tämä keisari oli kuitenkin rakennuttanut armeijansa pienoiskoossa. Paljon spookeja nukkeja, joilla ei ollut käsiä eikä vaatteita (maatuneet ilmeisesti pois).


Myös eläinhahmoja oli paljon.


Oikeita eläinuhrejakin oli laskettu hautaan.Tämä numero 14 oli selkeästi hienoin kaivaus.


Demonstraatio miltä haudan hevoskärryt ovat alunperin näyttäneet. Nykyään kaikki ovat hajonneet, asettelu näkyy edelleen päivityksen kuudennessa kuvassa. Tässä vaiheessa kuulin käytävän alusta englanninkielisen oppaan ison ryhmän kanssa, joten palasin hieman taaksepäin, opas oli kuitenkin melko kehno (tuolla on sotilaita, possuja ja hevosia tyylinen), joten jatkoin matkaa yksin.Alemmassa kerroksessa kuljettiin haudan sivulla, joten nukkeja pääsi näkemään lähempää.Käytävän toisella puolella oli valtava eläinten armeija.


Haudan jälkeen menin katsomaan hologrammiesitystä keisarista. Ihan hyvältä näytti, mutta ikävä kyllä kaikki oli kiinaksi...


Haudan jälkeen lähdin tien toisella puolella olevaan museoon. Matkalla näkyi paljon näitä merkattuja kaivauksia. Keisarin ympärille onkin haudattu paljon myös muuta väkeä.


Everlasting eaves tile. Löytynyt eteläportin raunioista.


Äkkiseltään en löytänyt noille sopivaa suomennosta, joten tässä selitys kokonaan englanniksi.


Eaves tile with pattern of mother and baby deer.


Eaves tile with pattern of tiger and wild goose. (677-383 eaa.)


Sotilasnukkeja.


Eunukkinukke (kivekset puuttuu).


Gangnam style!


Ratsastajia ja ratsuja.


Naisnukke.


Muusikko.


Mininuolia, myös pikkuruisia miekkoja löytyi. Mitähän tämä aikansa suurimman nukkekodin omistanut keisari sanoisi, jos näkisi suuren armeijansa nyt? Alastomana ja aseista riisuttuna...

Museon jälkeen lähdin kävelemään pysäkille päin. Bussi tulikin vastaan mutkassa ja yllätyksekseni jopa pysähtyi. Bussissa kaivelin lompakkoani ja tajusin, ettei minulla ole kahta yuanin seteliä, kiinalaisissa busseissa maksu laitetaan laatikkoon reiästä, joten vaihtorahaa ei ole. Kaivelin ilmeisesti taskujani ja lompakkoani sen aikaa (bussi liikkeessä), että ystävällinen nuori nainen hoksasi ongelmani, käveli luokseni, näytti kahta yuanin seteliä ja laittoi ne luukusta sisään. Minä kiittelin kovasti. Ois ollu kiva, että ois edes sen verran opetellut kiinaa, että ois osannu kiittä kiinaksi... Tämän jälkeen päätin opetella edes sen. (Xie xie.)


Metrosta jäin pois pohjoisen portin pohjoispuolella ja kävelin majapaikkaamme, jossa Minna jo odotteli. Käytiin syömässä ja haettiin rinkat hotellilta, oli aika lähteä Pekingiin junalla. Taaskaan ei ollut toivoakaan saada sänkyä, joten matkattiin 12 tuntia hard seateilla (148,50 y/hlö).

Pekingissä tutkittiin metrokarttaa seuraavana aamuna ja suunnistettiin Beijing city central youth hotelliin, josta oltiin vapun läheisyyden (pitkä loma kiinassa) vuoksi varattu 5 yötä etukäteen (156 y/yö).


Huone oli ihan kiva ja siisti, vessa/kylpyhuone vähän matkan päässä käytävällä. Pekingistä lisää myöhemmin...

- -

Päivitti Siina, koska Tuukka ei pääse Kiinassa blogiin. Kommentit on edelleen hyvin tervetulleita, Tuukka saa ne sähköpostitse ja vastailee Siinan kautta.

1 kommentti:

Siina kirjoitti...

Keisarin kuvasta tuli vähä isä mieleen!

Söpöjä pikkupossupatsaitakin löytyi.