Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

perjantai 18. marraskuuta 2016

Oman ja Sri Lanka



Tammikuussa on seuraavan reissun aika. Viime talven tapaan se tulee olemaan lyhyt ja suuntautuu alueille, joilla en ole koskaan ollut.

Ensiksi lennämme Omaniin, joka valittiin turvallisuuden ja "aidon" kulttuurin vuoksi. Yhdistyneet Arabiemiirikunnat oli toinen maa, jota harkitsin (Arabia kiinnosti), mutta sen kohdalla törmäsin liian monta kertaa sanoihin enimmäkseen ulkomaalaisia/vierastyöläisiä.

Muscatin lentokentältä on tarkoitus vuokrata auto (Nissan Sunny 156€/5vrk) koko ajaksi. Ensin ajamme Bahlaan/Nizwaan, jossa on perjantaisin suuret markkinat. Tämän jälkeen ajattelimme viettää yön Wahiba Sands aavikolla, jollain lukuisista leireistä ja palata Muscatiin Surin kautta rantatietä pitkin. Budjettia en ole reissulle ainakaan vielä laskenut, mutta yöpyminen maassa maksaa n. 50 eurosta ylöspäin, bensiini 0,45€/litra ja ruokakin on edullista. Valuuttakurssi on mielenkiintoinen yksi Omanin riali vastaa 2,5 euroa.

Omanista jatkamme Sri Lankaan, joka on varsinainen pääkohde ja aikaa hieman enemmän, joten tarkkoja suunnitelmia ei tehdä. Reissu alkaa näillä näkymin Mirissan tai Polhenan rannalta, jossa on tarkoitus pötkötellä muutama päivä ja käydä katsomassa merellä sinivalaita. Tammikuu on keskellä pahinta turistikautta, joten lähdemme etelän rannoilta todennäköisesti melko pian muita länkkäreitä karkuun Tamilialueille tai ehkä jumahdamme aurinkotuoliin, kuka tietää. Teeviljelmiä Sri Lankassa kai kuuluisi käydä nuuhkimassa. Vinkit ja linkit ovat tervetulleita.

Kansainvälinen ajokortti Omania varten ja eviisumit Sri Lankaan pitää hommata ennen reissua.

Lennot piti ostaa kolmessa erässä:

Oulu - Helsinki
Keskiviikko 11.1. 5.55-6.55
Helsinki - Oulu
Maanantai 13.2. 12.40-13.45
Finnair 69€/hlö

Helsinki-Dubai
11.1. 8.20-16.30
Dubai-Helsinki
13.2. 6.00-10.35
Finnair 331€/hlö

Dubai-Muscat
11.1. 22.45-23.55
Muscat-Colombo
16.1. 22.10-3.45 (+1)
Colombo-Dubai
12.2. 20.35-3.10 (+1) 2,5h vaihto Muscatissa
Oman Air 234€/hlö

5 kommenttia:

Vesa kirjoitti...

Omanissa itellä on pitkään ollut listalla kalkkikivialueiden sinkholet ja niihin liittyvät Wadit, joskin saa nähä tuleeko koskaan mentyä noihin asti. Syynä lähinnä sama kuin Kroatian ja Vietnamin reissuilla, tuo kalkki- ja karsi-kivien muodostama vihreä veden väri, sekä helposti mitä mielikuvituksellisimpiin muodostelmiin vedellä syöpyvän ympäristön kanssa on helkkarin komeaa.

1. Bimmah Sinkhole
http://www.amazingplacesonearth.com/wp-content/uploads/2012/09/Sink_hole_Oman.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Bimmah_sinkhole

2. Wadi Shab (Shaab)
http://tanamatales.com/wp-content/uploads/2013/02/31.jpg
https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g298421-d1073179-Reviews-Wadi_Shab-Sur_Ash_Sharqiyah_Governorate.html

3. Wadi Bani Khalid
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Wadi_Bani_Khalid_(1).jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Wadi_Bani_Khalid

Sri Lankasta, täytyy sanoa että ei mitään hajua minkälainen paikka :D

Tuukka kirjoitti...

1. ja 3. ovat vieraillaan matkanvarrella listalla :) 2. vaatis pientä patikointia viimeisenä päivänä ennen lentoa, joten se mitä todennäköisimmin skipataan.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta ja laadukkaasta blogista! Olen saanut teksteistäsi inspiraatiota jo useammalle reissulle joten pistänpä pari vinkkiä vaihteeksi sinnekin päin. Olen käynyt lähivuosina Sri Lankassa useamman kerran ja turismin kehitys on siellä huimaa. Voisi jopa sanoa että viime reissulla tämän vuoden helmikuussa alkoi jo tuntua siltä että pieni maa ei enää kestä valtavan turistimassan painetta. Tämä tosin johtuu siitä että valtaosa turisteista ahtautuu tietyille alueille joista pahimmiksi mainittakoon etelä rannikon kohteet (Hikkaduwa, Mirissa, Galle, Weligama) sekä keskimaan Kandy Ella akseli. Paikallisilta kuulin että esimerkiksi Mirissan valasbongailu on lähtenyt pahasti käsistä. Valtava määrä kovaa meteliä pitäviä, valaita jahtaavia aluksia on aiheuttanut sen että valaat ovat alkaneet siirtyä pois normaaleilta reiteiltään ja ovat törmäilleet rahtialuksiin. Kukaan ei tiedä tarkkaa lukemaa siitä kuinka paljon valasturismi on aiheuttanut valaiden kuolemia, tällä hetkellä Sri Lankassa lasketaan luonnollisesti mieluummin turismin tuomia voittoja. Googlettamallakin aiheesta löytää lähinnä markkinointitekstejä mutta tämä siis taapaamieni paikallisten suusta kuultua ja tästä linkistä parin paikalla käyneen turistin näkemys: https://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g1407334-d2203020-r344927619-Whale_Watching_Mirissa-Mirissa_Southern_Province.html Sama koskee Yalan kansallispuistoa jossa nykyään turhan monta (sataa) jeeppiä ajaa takaa villieläimiä..homma on mennyt rahastukseksi ja eläinten häiriköinniksi.

Mutta paljon maasta löytyy positiivista sanottavaa. Suosittelen lämpimästi tutkimaan noiden pahimpien turistikeskittymien ulkopuolisia alueita. Kauaksi niistä ei tarvitse mennä että löytää todella autenttisia ja mielenkiintoisia pikku kaupunkeja ja kyliä. Viime reissulla suunistin Badullaan ja sieltä lähiympäristön huikeisiin vuoristokyliin. Juna oli Ellaan asti niin täynnä turisteja että vain pieni osa pääsi istumaan. Kuin olisi ollut Intiassa ruuhkajunassa mutta paikallisten sijaan ikkunoista roikkui parikymppisiä länsimaalaisia gopro kameroidensa kanssa. Ellan kohdalla juna sitten tyhjeni ja sen jälkeen en nähnyt viikkoon ainuttakaan turistia.

Muutama vuosi sitten kävin Trincomaleen alueella ja suuntasin siitä rannikkoa pitkin etelään päin. Sanoisin että kierrettyäni Sri Lankan kutakuinkin ympäri, tuo alue on paras jos halajaa rannalle palmujen katveeseen mutta haluaa silti välttyä pahimmilta turistirysiltä. Etelä rannikolla tämän vuoden alussa hieman ahdisti kovasti kohonnut hintataso mutta toki sieltäkin varmasti löytyy myös rauhallisempia alueita kun vaan välttää nuo suosituimmat keskittymät.

Paikallisten vieraanvaraisuus ja lämminhenkisyys on omaa luokkaansa. Siitäkin syystä suosittelen kokeilemaan homestay vaihtoehtoja. Itselleni parhaimmat muistot Sri Lankan reissuista tuntuvat liittyvät juuri niistä saatuihin kokemuksiin. AirBnb:n lisäksi kannattaa katsoa täältä: https://www.homestay.com/sri-lanka


Hyvää reissua!

Niko

Tuukka kirjoitti...

Mukava, että olet blogin parissa viihtynyt ja siitä on ollut hyötyä. Alkuperäinen syy blogin aloittamiselle oli nimenomaan antaa muille tietoa, sillä varsinkin ensimmäiselle reissulle imin hurjasti tietoa muiden blogeista.

Ja iso kiitos vinkeistä! Muutamia lisäkysymyksiä olisi, en ole vielä valtavasti ehtinyt suunnitella Sri Lankan osuutta :)

Milloin olit itärannikon rannoilla? Meille olisi tärkeää päästä snorklailemaan rantakohteessamme (ja minun sukeltamaan) ja olen ymmärtänyt, että itärannikko on monsuunin kourissa tuolloin. Rannalla toki voi oleilla, eihän sadekausi aina tarkoita jatkuvaa sadetta, mutta olen ymmärtänyt, että veteen ei oikein ole menemistä alkuvuodesta? Tämän takia ajattelimme aloittaa Mirissasta, jonka kaunis ranta ei kai ole se kaikkein täyteen ahdetuin täyteen ahdetuista ja siellä saisi snorklailuhalut tyydytettyä.

Valasretkemme vaatii lisätutkimuksia. Raja & the Whales näyttää olevan paremmasta päästä retkenjärjestäjiä. Ei mene liian lähelle valaita ja ei tarjoa snorklailua valaiden kanssa? Tätä pitää harkita tarkkaan, sillä emme toki haluaisi vahingoittaa luontoa. Yalan kansallispuistoa en juurikaan edes harkinnut luettuani pari juttua sen meiningeistä.

Badulla löytyy jo kirjanmerkeistä. Onko mitään tarkempaa vinkkiä lähikylistä?

Anonyymi kirjoitti...

No niin tässäpä vähän tarkennetumpaa vinkkiä. Itärannikko on tosiaan hieman riskialtis vielä tammikuussa noiden snorklailukelejen puolesta ja siinä mielessä etelää kannattaakin harkita. Itse olin Trincomaleen alueella toukokuussa. Olen intohimoinen snorklauksen ja vapaasukelluksen harrastaja joten myös tuolla reissulla tuli koluttua monta rantapoukamaa. Jos päädytte sinne suunnalle ja kelit sallii, niin kannattaa käydä kokeilemassa snorklailua Trincon kaupungin rannan kummassakin kärjessä sekä Marble beach rannalla. Uppuvelin ja Nilavelin rannat ovat pääasiassa matalaa hiekkapohjaa. Poikkeuksena toki Nilavelin edustalla oleva Pigeon Island joka on suosittu snorklausretkikohde.

Mirissassa kävin helmikuussa 2012 ja tällöin paikka oli vielä pieni ja suhteellisen rauhallinen kylä. Omakohtaista kokemusta ei lähiajoilta ole mutta reissun päällä viimeksi kuulin että paikasta olisi tullut yksi etelä rannikon suosituimmista. Jos päätätte suunnata sinne, niin mielenkiinnolla jään odottamaan raporttia paikan nykyisestä viihtyisyydestä ja snorklailuvesistä, voi hyvin olla että itsekin päädyn sinne taas lähiaikoina. Etelärannikolla omat parhaat snorklailukokemukset ovat syntyneet juuri tuolla mainitsemassasi Polhena beachilla ja sen lähialueilla. Siellä on hyvää särkkää ja kivikkopoukamaa jossa kalat ja merikilpikonnat viihtyvät. Pakko myös mainita että vaikka Hikkaduwa onkin turistirysä, se on myös Sri Lankan ehkäpä paras paikka nähdä jättimerikilpikonnia ja korallitkin tuntuvat vain sinnittelevän elossa kovasta kuormituksesta huolimatta. Eli kun huristelette Hikkaduwasta bussilla tai junalla ohi, kannattaa harkita pikavisiittiä siellä ja piihpahtamista korallialueella.

Badullan lähellä asuimme Passaran kylässä. Matka sinne kesti Colombosta noin 12h ja paluumatka 15h eli lyhyemmälle reissulle hieman haastava paikka. Voin halutessasi antaa vielä tarkempaa vinkkiä alueesta jos päätätte mennä sinne. Myös lyhyemmän matkan päässä Colombosta olemme löytäneet kivoja pikkukyliä joissa pääsee kosketuksiin paikallisväestön kanssa aivan erilailla kuin noissa enemmän turismin ympärille rakennetuissa. Viimeksi kävimme Urapolan kylässä, 2-3h colombosta itään, ja asuimme paikallisen opettajapariskunnan luona.

Niko