Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 19. lokakuuta 2009

Shwedagon Paya


Kavelin jarvenrannan kautta Shwedagon Payalle ja nain taman suht tyylikkaan nakoisen ravintolan. Nailla paikkeilla tuli melkein saikahdettya, kun ohi ajavasta koulubussista kaikki lapset huusivat ja vilkuttivat, kun huomasivat minut, vilkutin ja hymyilin leveasti takaisin.


Naita aukkoja on aika paljon kavelytiella. Tama oli n.1,5m. syva ja alla virtasi viemari.




Tassa pyydetaan muistaakseni Siinalle kaikkea hyvaa Buddhalta. 5 lasillista ensin Buddhalle, 3 takana olevalle patsaalle, 3 tolpalle, kolme elainhahmolle ja lopuksi jatetaan taysi lasi tarjottimelle, jotta Buddha voi juoda. Oppaani kysyi milloin aitini, siskoni ja mina itse olen syntynyt ja viikonpaivan perusteella maaraytyi paikka jossa pyydettiin Buddhalta kaikille erikseen hyvaa elamaa. Myos tahtikarttaa katsottiin hieman, Siinalla on menossa elamansa vaarallisin aika 20-31 ja minulla se on edessa 42-50 vuotiaana. Aiti on tuon ajan jo elanyt 30-41.

Shwedagon Paya on Myanmarille sama, kuin Angkor Wat on Kambodzalle. Maan pyhin paikka ja kansallinen symboli. Jokainen Myanmarin Buddhaa seuraava pyrkii kaymaan taalla edes kerran elamassaan. Pukeutumisen kuului siis olla asiallista. Farkkuja en halunnut laittaa, joten ostin paikallisen hameen, jota lahes jokainen paikallinen mies kayttaa. Yllattavan mukava ja viilea. Olkapaat peitin huivilla silla kaikki t-paidat olivat likaisena. Paasymaksu oli 5$.

Heti tullessani paikallinen poika halusi lahtea oppaaksi 5$ hintaan. Tassa vaiheessa en innostunut ideasta, joten sanoin menevani yksin. Sisalla vanhempi mies (59), tuli juttelemaan ja alkoi esitella vahitellen paikkoja, kertoa historiasta ja buddhismista. Mies puhui selkeaa englantia, oli mukava ja asiantunteva, joten annoin hanen jatkaa. 2-3 tunnin kuluttua han vihjasi palkkiosta ja pyysi 10$, tarjosin 7000k:ta ja han vaikutti tyytyvaiselta, kuten olin minakin.




Tata kelloa alkoi valaa eras muinainen kuningas, hanen poikansa sai tyon lopulta valmiiksi. Englantilaiset tykastyivat siihen miehitysaikana ja aikoivat laivata sen englantiin. Kello on todella painava, joten lastausvaiheessa se meni sillasta lapi ja upposi mereen. Tassa vaiheessa englantilaiset paattivat palauttaa kellon ja burmalaiset nostivat sen merenpohjasta ja toivat takaisin tanne.




Shwedagon Paya on 2500 vuotta vanha. 1500-luvulla kuningatar Shinsawbu paallysti sita oman painonsa verran lehtikullalla. myohemmin kultaa on lisatty siten, etta nyt sita on "53 metric tonnes", (miten toi suomennetaan). Huipulla on 5000 timanttia ja 2000 muuta jalokivea.




Yksi sisaankaynneista


Tallaisen Buddhan kuvan kun laittaa tyopaikkansa seinalle, voi odottaa menestysta.


Vaaleapukuiset ovat nunnia ja tummapukuiset munkkeja.


Paluumatkalla kavin syomassa tallaisen hyvan perussapuskan. paistetun riisin paalla on munakas ja pienemmalla lautasella on chilikastikkeessa kaalia, tama loppui kesken, joten pyysin toisenkin pikkulautasellisen. Kannussa on teeta. (400k)

Huomiseksi olen ostanut bussilipun Mandalayhin (10400k), arvioitu matka-aika 15 tuntia.

8 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Upean näköinen paikka, vaikea uskoa, että maa on köyhä! Ihan miehekäs hame sinulla. Kiitos, mukavaa kuulla, että vaarallisin aika on takanapäin.

Siina kirjoitti...

Luotan että vaikka on hurjan vaarallinen meininki, niin sun hyvän elämän pyynnöt meni perille ja olen turvassa!

On kyllä tosiaan komia hamonen, kyllä kelepaa. Jännän näköstä kun maakin on laatotettu, säväyttää heti. Kelpaa tallustella paljain jaloin.

Ihan järetöntä tuo timantti-jalokivi -homma, kuitenki huijaavat ja lasia sielä kimmeltää :) 1 metric ton = 1000 kilograms,
tuommosen tiedon löysin että joo-o.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hienon ja tyylikkään näköinen paikka , oikeastaan uskomaton !!
Olet vielä sisäistänyt kulttuurinkin , erinomaista !
t,jukka

Anonyymi kirjoitti...

Mulla oli parikin kirjoitusta tikulla, mutta tan nettikahvilan virustorjunta tuhos lahes kaiken tikun sisallosta. Musiikitkin meni...
Kirjoitukset ja kuvat on turvassa lapparilla, laitetaan myohemmin. Bloggeri on muuten kiellettyjen sivustojen listalla. Melkein minuutti meni kiertamiseen...

mutteri kirjoitti...

Nyt ei ymmärrä, miten ihmeessä kielettyjen sivustojen listalla...

Tuukka kirjoitti...

Pahoja päivitysongelmia, joten seuraavia kuulumisia voitte joutua odottamaan:(

Siina kirjoitti...

Voit lähetellä mulle tekstejä jos haluat että päivitän sun puolesta. Jos on semmosesta kiinni.

Hilla kirjoitti...

Wau, mikä paikka! Aivan uskomaton.