sunnuntai 3. syyskuuta 2017

Pariisi

Seuraavana päivänä oli peleistä välipäivä, joten keskityin katselemaan kaupunkia.

Kypärä uupuu, mutta niskatuki löytyy.


Kaupungin korkeimmalle kukkulalle, eli Montmartrelle pääsi metrolipulla ylös asti tuollaisella kopilla.

Kukkulalta aukesivat upeat näkymät. Päivä oli aurinkoinen ja väkeä oli paljon liikkeellä. Montmartre on ollut varsinkin entiseen maailmanaikaan taiteilijoiden asuinalue, jossa majaansa ovat pitäneet esimerkiksi Picasso ja Gogh. Taiteilijoita paikkaan on houkutellut värikäs yöelämä.

Goghin ajoista on säilynyt Moulin Rouge näihin päiviin saakka.

En tiedä asuuko alueella enää taiteilijoita, neliöhinnat taitavat olla turhan korkeita ainakin niille lukuisille potretinpiirtäjille ja katusoittajille, joita ravintoloiden ja matkamuistomyymälöiden edessä oli sankoin joukoin.

Kukkulan päällä on komea Sacré-Coeur.

Kirkko oli sisältä yhtä kaunis, kuin ulkoa. Ihastuin tuohon kattomaalaukseen siinä määrin, että päätin kävellä kirkon penkkiin, ristiä käteni ja ihastella maalausta tovin hieman lähempää. Penkit oli varattu rukoilijoille ja kirkkoa kiertänyt vartija nuhteli vähän väliä niitä, jotka epäkunniottavasti räpsivät rukoilijoiden alueelta kuvia. Sama mies päästeli vähän väliä kuuluvia sssshhh ääniä hiljentäekseen turistimassat.


Laskeuduttuani kukkulalta kävin bongaamassa jo aiemmin mainitun Moulin Rougen.

Ja toteamassa, että täällä on seksiin liittyviä puoteja vähintään yhtä paljon, kuin Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella ja mainosten kielen perusteella kohderyhmänä turistit. Kauaa en alueella viitsinyt pyöriä, sillä yksinäiseen mieheen tällaisten alueiden sisäänheittäjät tarraavat kirjaimellisesti kiinni.

Ajelinkin metrolla katsomaan egyptiläistä obeliskia. Hieroglyfien lisäksi obeliskiin oli kaiverrettu ranskaa. En ymmärrä kumpaakaan kieltä, mutta ehkä ranskankielisessä osassa luki: "viety Luxorista, muinaisen Egyptin pyhältä paikalta". Maailmanpyörää vasta valmisteltiin kesäkautta varten. Täältä jatkoin leveää bulevardia pitkin kohti riemukaarta.

Vajaa kuukausi sitten tällä paikalla häiriintynyt 39-vuotias mies ampui poliisin ja haavoitti kahta. Isis ilmoitti heti olleensa teon takana, mutta myöhemmissä tutkimuksissa on käynyt selville, että miehellä tuskin oli isisyhteyksiä. Sen sijaan poliiseja hän on ennenkin ammuskellut 2001 ja 2005.


Pähee veskakauppa

Peugeotin liikkeessä oli näytillä sen verran komea Dakarrallin ajoneuvo, että sitä piti käydä ihailemassa vähän lähempääkin.

Minulla ei ollut kovia odotuksia riemukaaren osalta, joten se yllätti erittäin positiivisesti. Koko olemus oli tyylikäs ja kaiverrukset mielettömän hienoja.


Uuden pressan edellispäivänä laskemia kukkia tuntemattoman sotilaan haudalla.

U-lukko on paras keino suojautua pyörärosvoilta.

Tulevaisuuden auto jo tänään. Eivätkö ranskalaiset autot ole kuuluisia sähkövioista?

Liekkö ollut sama urakoitsija, kuin suomalaisissa kouluissa?

Päivän päätin Eiffeltornin edustalla olevalle nurmikolle. Täällä on käsittääkseni julkijuopottelu kielletty, mutta suurimmalla osalla oli viinipullo mukana. Lähi-idästä kotoisin olevat miehet kulkivat väkijoukossa ja kauppasivat viiniä ja olutta, niille joilla sitä ei sattunut olemaan mukaan.


1 kommentti:

Siina kirjoitti...

MONTMARTRE

Kolillakin on tuommonen hissikoppi! :D

Tottakai Riemukaari on MAHTAVA kerta kaikkiaan.

Huh huh tuo viherseinä. Unelma.