Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

tiistai 10. lokakuuta 2023

Al-Balad eli Jeddahin vanhakaupunki

 

Jeddahin vanhakaupunki on perustettu 600-luvulla
ja nämä puolustusmuurit, joista on jäljellä enää portit, rakennettiin 1940-luvulla. Kuvassa Al Fordhan portti.
Jeddahia kutsutaan portiksi Mekkaan, joka on linnuntietä suoraan eteenpäin tuosta portista vain n. 60km päässä.

Portit, kuten lähes koko vanhakaupunki on rakennettu koralleista. Näitä kuvia ottaessa ja porttia ihaillessa (ensimmäisen kuvan), poliisi tms mustassa virkapuvussa tarkkaili minua erittäin tuiman näköisesti. Jo tuosta katseesta sain vahvistusta käsitykseeni, että tässä historiallisen upeassa maassa ei kannata joutua viranomaisten kanssa tekemisiin huonoissa merkeissä.


Vanhan kaupungin korjausvelka on valtava ja tällä hetkellä lähes koko alue on suuri saneeraustyömaa. Saudit satsaavat kulttuuriperintöönsä ympäri maata tällä hetkellä valtavia summia ja hyvä niin. Toivottavasti Unesco ei ole vaatinut, että työssä käytetään alkuperäistä rakennusmateriaalia. Sukeltamassakin oli tällä visiitillä ajatus käydä, mutta se ei onnistunut kovin helposti, joten päätin jättää sen seuraavaan kertaan.
Myös liiketiloja korjataan.
Osa kaupunginosasta on hyvin eläväinen.


Joitain rakennuksia on saatu jo valmiiksi.
Turisteja näkyi hyvin vähän. Muutamia tuli vastaan kävellen ja joitain rikkaan näköisiä näillä sähköautoilla.
Al-Shafein moskeija. Tämän rakennutti Jemenin kuningas Al-Muzaffar Sulayman 1250. Alue kuului tuohon aikaan Jemenille. Toivottavasti minun aikanani on vielä mahdollista kohtuu turvallisesti vierailla tuossakin historiallisessa maassa ja sen pääkaupungissa Sanaassa. Ennen kaikkea toivon, että kärsimys Jemenissä loppuu, kaikki sodat ovat hirveitä, mutta tämä on erityisen surullinen.
Jotkin rakennukset ovat jo raunioina, en ole tosin varma kuinka vanhoja nämä ylipäätään ovat. Selkeitä korallinpaloja en yhdestä rauniosta pikaisella tutkimisella löytänyt. Sitä ei oltu näin selkeästi suojattu aidalla.
Beduiini marketti on sijainnut tällä paikalla jo ainakin 1000 vuotta ja edelleen kauppa käy. Tästä tulee todennäköisesti siloiteltu turistikrääsän ostospaikka, jota ihastellaan, kuten vaikka Egyptian (spice) bazaaria Istanbulissa, kunhan turistimäärät kaupungissa nousevat. Vielä nyt se on kuitenkin ihan tavallinen kauppapaikka historiallisissa puitteissa.
Juomakoju
Historic Nights Rooftop Cafe oli yksi harvoista paikoista, johon saattoi istahtaa alas ja nauttia herkullisesta kahvista upeassa milijöössä.
Tässä leipäkojussa oli ruuhkaa ja kielitaidottomana turistina tilaaminen tuntui haastavalta, mutta ystävällinen leivänpyörittelijä otti tilaukseni vuorollani, vaikka tuntui ensin, ettei minua huomioitu lainkaan. Sain höyryävän herkun käteeni noin 30 eurosentillä. Täällä selkeästi kokataan kotona, joten ravintolaa jossa olisi esimerkiksi näitä tarjoiltu ei löytynyt kovin helposti.

Cornich shopping centerissä näin indonesialaiseen ruokaan keskittyneen ravintolarykelmän, joka selkeästi tarjoili lähinnä ryhmämatkoilla oleville pyhiinvaeltajille. Vaikka varsinaisesti turisteja on vähän, Jeddahin kautta kulkee valtava määrä ihmisiä joka päivä. 

Kissoja kissoja kissoja, niitä on täällä paljon. 

Ei kommentteja: