Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

perjantai 13. lokakuuta 2023

Masjid al-Nabawi eli Profeetan moskeija

Kaupunkiin ajaessa näin vanhoja vain muslimeille portteja. Saudi-Arabia muutti tätä lakia 2021 ja nykyään Medina on avoin myös ei muslimeille. Saudi-Arabiassa on tavallaan kaksi virallista uskontoa. Muslimi ja ei muslimi. Muhammed syntyi Mekassa, mutta hänet karkoitettiin sieltä ja Medinassa hänestä tuli uskonnollinen ja maallinen johtaja. 

Jätin auton parkkiin tähän keskustaa toiseksi lähimmälle parkkipaikalle. Matka tänne oli erittäin ruuhkainen ja stressaava, joten olin onnellinen väljästä parkkipaikasta mihin sain helposti autoni. Liikennesääntöjä taisi olla, mutta ne olivat suuntaa-antavia. Meinasin esimerkiksi ajaa kolarin, kun ajoin noin kolmikaistaista tietä keskimmäisellä kaistalla. Risteyksessä täysin varoittamatta oikealta kaistalta joku kääntyi vasemmalle suoraan eteeni, törmäys ei ollut kaukana.

Tuolla vuorella on moskeija ja pyhä Bani Haramin luola, jossa Muhammedin kerrotaan yöpyneen Medinan taisteluiden aikaan, vastustaja oli Mekan kaupunkivaltio. Raamatun "kukaan ei ole profeetta omalla maallaan" sanonta saa myös Muhammedilta vahvistusta, toki hänestä tuli myöhemmin profeetta myös synnyinkaupungissaan.

Aurinko laski ja väkeä kulki kohti profeetan moskeijaa rukoilemaan, sinne minäkin olin menossa.
Lähempänä moskeijaa alkoi olla paljon väkeä ja tuntui, kuin olisin ollut menossa johonkin isoon urheilutapahtumaan tai konserttiin.
Siinä se sitten oli. Profeetan moskeija (Masjid al-Nabawi), islamin toiseksi pyhin ja pyhin mitä minä saatoin nähdä. Tunnelma oli fantastinen, mutta samalla oli jotenkin olo, että minun ei kuulu olla täällä. Profeetta perusti tuonne moskeijan jo omana aikanaan, mutta nyt moskeija on suurempi, kuin mitä sen aikainen kaupunki oli. 

Moskeija oli todella kaunis ja oli taijanomaista kuulla rukouskutsu täällä ja todistaa rukoilu. Rukoilun aikana en ottanut kuvia tai videoita, vaan istuin yhden pylvään reunalla ja mietin, että aivan mieletöntä, mutta mun ei ehkä kuuluis olla täällä...


Profeetta kuoli Medinassa ja hänet on haudattu tuonne vihreän kupolin alle. Ei muslimeille kielletyn alueen raja meni tuossa aidassa. Asiaa ei taidettu valvoa, mutta kunnioitan tietenkin tällaisia asioita.
Al-Baqin hautausmaa. Tänne on haudattu paljon Muhammedin sukulaisia ja ystäviä. Tarkoitukseni oli kiertää koko alue ympäri, mutta rakennustyömaa esti kulkuni.
Tämä muistaakseni intialainen mies tuli juttelemaan ja pyysi ottamaan hänen kamerallaan meistä selfien, otin sitten itsekin. Halusin pitää ystävällisesti jutustelun melko lyhyenä. Edelleen vähän jännitti, kun en ole muslimi.
Hotelleja. Niitä täällä riittää, ympäristö on niitä aivan täynnä. Ravintoloja ei näkynyt, enkä lähtenyt hotellien sisältä niitä etsimään. Matkalla autolle löysin pienen ravintolan, josta sain herkullisen pitaleivän tai no tilasin kaksi. Olihan upea ilta. 

Ei kommentteja: