Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

tiistai 21. helmikuuta 2017

Pohjoiseen

Nature Parkin omistaja neuvoi, että kannattaa ottaa tuktuk rautatieaseman eteen ja hypätä Batticaloa-Jaffna bussiin. Jos sellaista ei ala näkymään, niin sitten ensin Dambullaan ja vaihto siellä. Tehtiin työtä käskettyä ja tunnin venattuamme hypättiin Dambulla bussiin, joka ajeli melkein majapaikkamme ohi... Olisi kannattanut valita heti tämä vaihtoehto, sillä Dambullasta löytyi lähes samantien Jaffnan bussi, joka oli tulossa Colombosta.

Vavuniyassa matka kuitenkin tyssäsi. Kaikenlaisia ajatuksia tuli mieleen vasta päättyneen sisällissodan vuoksi. Armeijan lava-auto ei kuitenkaan tainnut liittyä asiaan.

Jostain syystä bussilla ei vain ollut lupaa jatkaa syvemmälle pohjoiseen ja meille jaettiin rahaa takaisin. Siitä kuinka paljon kuului saada takaisin oli selkeitä näkemyseroja paikallisten ja rahastajan kesken. Meille annettiin 150r/hlö ja uusi kyyti Jaffnaan maksoi 180r/hlö. Lähes rehellinen rahastaja siis.

Matka kulki historiallisten paikkojen ohi. Kilinochchi oli Tamilitiikerien epävirallinen pääkaupunki ja täällä pidettiin jopa yksi lehdistötilaisuus 2002 Prabhakaran toimesta. Kuvassa Kilinochchi War Memorial, harvinainen muistomerkki. Sri Lankan sisällissodasta tai Tamilitiikereistä ei ole juurikaan jälkiä museoiden tai muistomerkkien muodossa. Tamilitiikerit toki rakensivat patsaita ja sankarihautausmaita vuosikymmeniä kestäneen hallintansa aikana. Ne kuitenkin tuhottiin Sri Lankan armeijan toimesta. Esimerkiksi Jaffnan niemimaalla moneen kertaan. Ensin 1995, SLA:n valloitettua niemimaan. 2002 TT rakensi ne uudestaan rauhansopimuksen tultua voimaan, mutta taisteluiden alettua uudestaan 2006 ja varsinkin TT:n kukistuttua 2009 armeija tuhosi sankarihautausmaat ja muistomerkit järjestelmällisesti ja rakensi jopa varuskunnan 2011 yhden TT:n sankarihautausmaan päälle. Sankarihautausmaa sanan käytöllä en tahdo osoittaa kunnioitusta tiikereille, mutta sankareiksi sodassa kuolleita yleensä kutsutaan. Sri Lankassa virallinen kanta on, että kuolleet tamilit olivat terroristeja. Voittajat kirjoittavat historian. Saa nähdä miten sisällissota muistetaan vuosikymmenten päästä. Sri Lanka on edelleen hengenvaarallinen paikka harrastaa tutkivaa journalismia ja viime vuosiin asti tamilimiehiä on kadonnut jäljettömiin.

Elephant Pass on maakaistale, joka yhdistää Jaffnan niemimaan muuhun saareen. Paikka oli sisällissodan aikaan erittäin tärkeä strateginen alue ja täällä käytiinkin paljon taisteluita, suurimmat 1991 (SLA voitti), 2000 (TT voitti) ja 2009 (SLA voitti).

Nuorelle Sri Lankan armeijan sotilaalle pystytetty muistomerkki Elephant Passin pohjoispuolella. Jaffnaa lähestyttäessä sodasta kertoivat rauniotalot, joissa näkyi edelleen luodiniskemiä.

Olimme varanneet Jaffnassa huoneen Yaarl Holiday Innistä. Nostimme kuitenkin kytkintä saatuamme aivan eri huoneen jonka olimme varanneet. Varatussa huoneessa oli kuulemma silmäleikkauspotilas, joka ei vielä nähnyt tarpeeksi hyvin lähteäkseen.

Tämä näytti kalliilta

Mutta tien toisella puolella oli tämä. U.S kirjainyhdistelmä ja kunnioitettava lautasantennimäärä sai minut kiinnostumaan paikasta niin paljon, että huhuiltiin viitisen minuuttia henkilökuntaa (Super Bowliin oli pari päivää).

Sinnikkyys palkittiin ja saatiin tämä huone 4500r/30€ hintaan. Oma kylpyhuone, tv ja jääkaappi. Ilmastoinnin kanssa olisi maksanut 500r/3,5€ lisää. Majoittuminen täällä Jaffnassa on hieman kalliimpaa, kuin muualla Sri Lankassa. Majatalo oli hotellin alaisuudessa ja maksaessani huonetta näin varauslistan tietokoneelta. Majatalon puolella majoittui lisäksemme "Israelilaisten kuski". Majataloa ei löytynytkään esimerkiksi booking.comista, vaan se toimi erityisesti kuskien yösijana. Sri Lankassa on suosittua vuokrata auto kuskin kera ja kierrellä tällä tavoin maata. Hintaa tällä tavoin liikkumiselle tulee noin 50€/vrk ja useat hintavammat hotellit majoittavat kuskit ilmaiseksi.

Ei kommentteja: