Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 13. helmikuuta 2017

Golden Temple of Dambulla

Olimme pysähtyneet Dambullaan yhdeksi yöksi luolatemppelin takia. Korkealla mäellä oli toiminut luostari jo vuodesta 300 ennen ajanlaskun alkua. Anuradhapuran kuninkaan Valagamban paettua tänne 100eaa kapinan ja Etelä-Intian hyökkäyksen vuoksi paikan arvo alkoi nousta. Palattuaan valtaistuimelle kuningas rakensi temppelin kiitokseksi ja myöhemmät kuninkaat parantelivat sitä. Noin vuodesta 1000 lähtien temppeli on ollut alueen uskonnollinen keskus.

Portaiden alkupäässä oli uusi pramea rakennus, jonka sisällä oli museo. Siitä myöhemmin lisää, sillä ensimmäisenä kapusimme helppokulkuiset pitkät portaat ylös temppelille.

Ylhäältä oli upeat maisemat.

Olin lukenut, että Sigiriya näkyy täältä. Se on ilmeisesti tuo oikeanpuoleinen nyppy. Tämä suuri kalliolohkare on yksi Sri Lankan kuuluisimmista nähtävyyksistä ja täällä on ollut selittäminen tuktukkuskeille, että emme halua lähteä vierailemaan siellä. Mielestämmä 25$ kivelle kiipeämisestä on liikaa, eikä se edes houkuttanut.

Nämä luolat olivat ihme kyllä ilmaisia.

Mitä nyt kenkien hyllyyn jättämisestä piti maksaa 25r/0,20€. Tässä kiinalainen tapa säästää. Kenkänarikan pitäjä siirsi kengät ja kiinalaisen pois tältä kalliolta hetken päästä. Ymmärsin, ettei kalliolle saanut astua kengillä... Valkonaamatyttö jätti pian kenkänsä kiinalaisten kenkien viereen. Luullen, että siinä on virallinen kenkäparkki.

Ensimmäinen luola oli pieni ja siellä oli iso makaava buddha.

Buddha saa näyttää jalkapohjansa sinulle, mutta sinä et hänelle. Lisäksi opin, että pyhillä paikoilla ei saa ottaa yhteiskuvaa patsaiden kanssa siten, että selkä on kohti patsasta. Tämä olisi suuri loukkaus.

Tämä oli isoin ja komein luola.

Duckface Buddha.

Seinämaalauksia oli ympäri kaikkia luolia.

Pyhä lähde oli hyvin suojattu. Kallionraosta tippasee jatkuvasti pyhää vettä, jota käytetään seremonioissa.

Buddha opettaa, siunaa ja meditoi.

Toki kunkku itsestäänkin on patsaan teettänyt.



Sammakkomaisia kärmeksiä.

Oltiin tultu luolille oikeaan aikaan. Eli heti, kun ne aukesivat. Lähtiessämme luoliin vyöryi bussilasteittain turisteja.

Alaspäin mennessä ostin valmiiksi pilkotun mangon ja erehdyin pysähtymään apinan kohdalle. Noin kaksi sekuntia tämän kuvan ottamisen jälkeen apina hyppäsi käteeni kiinni ja sai anastettua puolet mangosta. Loput söin äkkiä. Apinoilla ei ole oikein kunnioitusta yksityisomistusta kohtaan.

Mutta yhteisöllisiä ne ovat.

Apinat riivasivat etenkin lapsiperheitä, joilla oli kaikenlaista mielenkiintoista kannossa. Aikuiset suojelivat pentujaan niin hyvin kuin osasivat ja pyrkivät ylemmäs portaita.

Astuttuani museoon olin hieman pettynyt. Huoneessa oli vain kymmenkunta buddhapatsasta ympäri maailmaa. Lähdettyäni pettyneenä alas portaita, löysin toisen huoneen, joka oli huomattavasti mielenkiintoisempi.

Ei ole maantieteilijä tarkistanut näitä karttoja.


Tämä vähän ihmetyttää näissä uskonnoissa. Kieltäydy vähäpukeisista viettelijöistä maan päällä, mutta taivaassa ne ovat ihan ok?

Kotimatkalla kävin tutustumassa taidemuseoon. Nämä paljastavat maalaukset ovat kopioita Sigiriyasta.

Hieman erilaista taidetta Danagirigalasta.

Kandyn uudemmassa taiteessa tuntui korostuvan pahuus.

Uusin taide oli Botalesta.

2 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Onhan nuo huonotapaisia mutta niin mahottoman sööttejä. Missähän se menee itsekunkin yhteisöllisyyden raja. Kartta on tosi hupaisa. Miksi ne vähäpukeiset viettelijät on aina naisia.

Tuukka kirjoitti...

Loistava huomio. Taitavat olla uskontojen perustajat valtaosin (kaikki) miehiä, joten ehkäpä siitä näkökulma.