Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

torstai 19. joulukuuta 2013

Malta

Maltalla tuli tehtyä muutakin, kuin vain sukelleltua. Turistikausi on jo ohi, joten täällä on vähemmän väkeä ja kylmempi ilma. Kaikki paikat ovat kuitenkin auki ja tuntui Pacevillen baarialueellakin olevan ihan riittävästi väkeä.

Museoon. Tätä Hal Saflienin hypogeumia piti hetki etsiä. Odotin jotain selkeää aluetta, mutta tämähän löydettiin rakennustöissä, joten missäpä muuallakaan se olisi, kuin rakennusten keskellä.

Hypogeumista ei tiedetä kovinkaan paljoa, sillä se on yli 5000 vuotta vanha ja maailman ainoa esihistoriallinen temppeli, joka on säilynyt meidän päiville. Ruumiita täällä on säilytetty jo esihistorialliseen aikaan ja "historiallisena" aikana enemmänkin. Kuvia ei saanut ikävä kyllä ottaa, mutta googlettamalla niitä löytyy. Luolastossa kuljettaessa tuli mietittyä, että, jos jonkinlainen maailmanloppu joskus tulee, niin tämä vois olla turvallinen paikka, harva paikka on säilynyt näinkin järistysherkällä alueella 5000 vuotta. Tänne kannattaa varata aika etukäteen, sillä käytännössä koskaan ei voi vain kävellä sisään, sillä kävijämäärää on rajoitettu, usein ajat on varattu viikoiksi eteenpäin. 30€/hlö.

Syömingit olivat yleisesti ottaen hyvät, mutta tämä purilainen vaatii erityismaininnan. Bad Ass Burgerin jättiläinen bataattiranskalaisilla, kyllä oli hyvää, paras hampurilainen koskaan.

BAB soveltuu hyvin myös kodittomille...

Maanantaina vuokrattiin tämä mop... auto pariksi päiväksi. Pieni kokoinen kottero osoittautui ihan käteväksi kapeilla kujilla. Ratti oikealla ja vaihdekeppi vasurilla vaati hieman totuttelua. Täällä auton vuokraus piti olla halpaa, mutta 20€ päivävuokra olikin autoa tuotaessa muuttunut 25 euroksi, päivävuokraan lisättiin 20€ vakuutus ja tankkikin oli puolillaan ja tästä laskutettiin, hyvä bisnes kun kottero kuuluu palauttaa tankki tyhjänä. Meinattiin jättää tyhjäkäynnille viimeseks yöks, mutta ympäristön ystävinä luovuttiin ideasta. Oltais vaihdettu firmaa ja laitettu huijarit menemään autonsa kanssa, mutta meillä oli kiire tuonne aikaisemmin mainittuun hypogeumiin. Harmi, etten muista enää firman nimeä, voisin olla suosittelematta...

Haukutaanpa seuraavaksi bussifirma, tämä on sitten pelkkää kuulopuhetta. Ennen aikaan täällä oli suuri määrä pieniä bussifirmoja ja järjestelmä kätevän sekava, hinnat olivat matalat ja ihmiset ehtivät töihin. Sitten monopoli myytiin suurelle ja mahtavalle Arrivalle, joka toi ensin tänne liian isoja busseja, jotka jäivät kapeisiin käännöksiin jumiin ja uudetkin vanhat ovat hajoilleet ja jopa syttyneet iloisesti palamaan, aikataulut ovat varsinkin ilta-aikaan typerät, ihmiset eivät enää ehdi töihin ja hinnat ovat nousseet, hurraa globalisaatio ja palveluiden keskittäminen isoille toimijoille. Eräs tuttu ylisti idyllisiä vanhoja busseja, kun kerroin olleeni Maltalla, ikäväkseni jouduin kertomaan, että ne ovat historiaa.

Mutta palataanpa Maltan road tripille. Ensin käytiin tosiaan hypogeumilla, josta jatkettiin Marsaxlokkiin.


Kesällä varmasti hieno paikka, mutta nyt tuuli aika kovaa ja oli kylmä.

Marsaxlokkista jatkettiin itään, nähtiin kallioita ja bongattiin lentokentän läheltä myös laittomien Afrikasta tulleiden siirtolaisten parakit piikkilankojen keskeltä.

Jussilla meinasi välillä mennä hermot, kun tykkäsin liikaa näistä pikkuteistä.

Mdinan pikkukujilla.

Taitaa olla jottain viinipisnestä.

Alotettiin kirkolla, joten lopetetaan myöskin kirkolla, näitä täällä on valtavasti, kuulemma jokaiselle vuodenpäivälle omansa.

Ei kommentteja: