Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 13. maaliskuuta 2017

Sukellukset Colombossa

Olimme kuulleet Kieralta, että Sri Lankan parhaat sukelluspaikat löytyvät Colombosta, varsinkin tähän aikaan vuodesta. Ykkösjuttu täällä ovat hylyt.

Sukelluskeskuksia Colombossa on vain kaksi. Island Scuba oli muutaman sadan metrin päässä mökistämme, joten valitsin sen. Paikkaa johti alunperin Bulgariasta kotoisin oleva Michael. Aluksi meillä ei oikein synkannyt. Juuri sukeltamasta tullut suomalainen pariskunta kuitenkin kehui paikkaa sen verran vuolaasti, että päädyin varaamaan sukellukset seuraavalle päivälle. (n. 40€/sukellus sisältäen varusteet).

Michaelinkin kanssa ymmärsimme toisiamme paremmin myöhemmin. Hän oli täällä viettämässä talvikautta vaimonsa kanssa. Päätyönään he kouluttavat tekniikkasukeltajia Kreikassa. Michael kertoi, että on vähän tylsää opettaa OW-kurssilla maskin tyhjennystä, kun on tottunut opettamaan sadassa metrissä kuuden sukelluspullon kanssa. Pian he siirtyvätkin takaisin Kreikkaan, varauksia on jo paljon. Kanadalainen Roya näytti pitävän kaikki OW/AOW-kurssit mitä pystyi. Hän opettaa täällä kakkostyönään. Hän työskentelee myös paikallisella meribiologianlaitoksella.

Ensimmäisen päivän sukellukset tein bulgarialaisen ryhmän mukana ja venekieli oli bulgaria. Sukelluksen johtajana oli Michaelin vaimo ja minun sukellusparinani Neli. Porukka oli kokenut, joten sukellukset menivät erittäin hyvin.

Ensimmäisellä sukelluksella (28,5m/36min) kamera ei toiminut. Paikan nimi oli yksinkertaisesti rahtilaiva. Nähtiin mm. mustekala, lionfish ja moreena.

Toinen sukellus oli Thermopylae Sierralle. Tämä kyproslainen rahtilaiva upposi 2012, oltuaan kolme vuotta taloudellisten epäselvyyksien vuoksi Sri Lankassa.

Putkia. Hylky oli suuri ja siinä riitti katselemista. Näkyvyys oli kymmenen metrin luokkaa.

Moreena

Toinen moreena

Neli

Lionfish

Oudon mallinen pallokala.

Varsinkin pieniä kaloja oli paljon.

Sukellus oli kaikin puolin hyvä ja sen kruunasi lopussa nähdyt mustekalat. (22,9m/50min)

Rantaan täräytettiin vauhdilla. Vähän hirvitti uimareiden puolesta. jokainen päivä alkoi ja päättyi veneen kiskomiseen.

Toisen päivän ensimmäinen sukellus oli jälleen Sierralle. Olin ajatellut sukeltaa kuusi sukellusta, mutta päädyin neljään. Olosuhteet olivat kuulemma sellaiset, että nyt sukelletaan lähinnä kolmelle hylylle.

Edellisenä päivänä olin sukeltanut divemasterin parina ja nyt sukelsin paikallisen Francisin kanssa, jolla oli kymmenen sukelluksen kokemus. Ainoastaan Roya oli töissä ja hänellä oli oppilas, joten sukelsimme Franciksen kanssa kahdestaan. Minulla oli sukellustietokone ja olin paljon kokeneempi, joten johdin sukellusta, mielenkiintoinen kokemus tämäkin. Francis oli stuertti ja Royan oppilas skottiutunut jenkki, joten tällä kertaa veneessä puhuttiin englantia.

Mato

Torvi. Hylyn perän takana näin yllättäen valtavan pyrstön. Francis oli onneksi lähellä, joten koputin häntä olkapäähän ja pyysin seuraamaan.

Valashai ui ensin pois päin meistä.

Mutta onneksi se kävi vain kääntymässä kauempana hylystä ja ui kohta ohitsemme.

Upea majesteettinen kala! Francis näytti, että häntä vähän jännittää ja voisimmeko mennä. Yritin näyttää, että ei mitään hätää. Pinnalla selitin, että valashai syö vain planktonia. Enpä ole ennen valashaita sukelluksella nähnyt, upea kokemus.

Kolmas sukellus oli Medaufarulle. Pienempi hylky, jolla lähdimme ensin väärään suuntaan ja emme melkein löytäneet takaisin hylylle... Suurin osa ajasta menikin pohjaa katsellessa. Hylky olisi ollut varmasti mielenkiintoisempi, nyt ehdimme nähdä vain komentotornin. (28,4m/31min)

Francis

Ei kommentteja: