Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (74) Filippiinit (58) Suomi (44) Snorklaus (42) Kiina (39) Malesia (38) Tansania (36) Egypti (33) Sukellus (32) Intia (31) Ecuador (29) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Laos (20) Galapagos (19) Maluku (19) Sri Lanka (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Sumatra (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (12) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Oman (9) Kolumbia (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

torstai 20. toukokuuta 2010

Keltaiset ja Punaiset

Kuten Suomenkin uutisista näkee Thaimaan poliittinen tilanne on kamala. Olen katsellut uutisia ja jutellut paikallisten kanssa ja näin saanut jonkinlaisen käsityksen tilanteesta.

Keltaisten tukialuetta on Keski- ja Etelä-Thaimaa, punaisten taas pohjoinen ja varsinkin Isaan. Keltaisia tukee armeija ja punaisia poliisi. Siitä kuinka vahvaa poliisin tuki on minulla ei ole varmuutta. Valtaosa armeijasta on tiukasti keltaisten puolella, mutta Isaanin osastot tuskin tulevat nostamaan aseita omiaan vastaan, todennäköisempää tilanteen entisestään kiristyessä on ajautuminen sisällissotaan. Tiistaina näin uutisista, että vahvasti punainen Isaanin sotilaskomentaja oli tapettu keltaisten toimesta.

Punaisten tärkein johtohahmo on Thaksin, jolta armeija kaappasi vallan, kun keltaiset viimeksi osoittivat mieltään ja sulkivat mm. lentokenttiä. Thaksin on mielenkiintoinen hahmo. Keltaiset näkevät hänet populistisena miljonäärinä joka syyti valtion rahoja köyhille. Punaisille hän on sankari. Todella vaikutusvaltainen mies, joka välittää myös Isaanista. Mies joka aloitti laajoja kehitysohjelmia ja asettui vastustamaan epädemokraattista ja korruptointunutta eliittiä.

En ole tarkistanut tietoa, mutta kuulin, että nykyistä hallitusta ei ole valittu vaaleilla, vaan sille on antanut vallan armeija/eliitti. Keltaisten puolelta löytyvät armeijan johto, Bangkokin eliitti sekä kuningashuone, sillä punaiset haluavat vähentää kuninkaan/neuvonantajien valtaa lähinnä seremonialliseksi.

Itse kuningas ei ole puhunut hieman yllättäen mitään koko kriisin aikana. Mutta tuskimpa tuo jo vanha ja sairas mies enää hirveästi itse hallitsee, vaan valta on lukuisilla neuvonantajilla. Kuninkaan erittäin epäsuosittu poika haluaa samaan valtaan, kuin huippusuosittu isänsä (punaisetkin rakastavat nykyistä kunkkua). Tästä kertoo esimerkiksi se, että hänen neljän täysi-ikäisen poikansa olinpaikkaa ja sitä ovatko he edes hengissä ei tunnu tietävän kukaan. Pojat katosivat, sillä kruununprinssi pelkäsi, että kuningas ohittaisi hänet ja siirtäisi vallan suoraan pojanpojalleen, nyt vaihtoehtoja ei ole. Kruununprinssi on myös ampunut kuningasta joitakin vuosia sitten.

Maa on siis erittäin pahasti jakautunut ja hakee jo asetelmia nykyisen kuninkaan jälkeiseen Thaimaahan. Tilanteesta tekee hyvin pelottavan myös se, että koko kansa elää vahvasti omiensa puolella. Eräs thaimaalainen tuttu kertoi Ko Phanganilla, että, kun hän laittoi tavallisen punaisen paidan päälleen jotkut ihmiset tulivat jopa suoraan kysymään onko hän punainen ja kertomaan, kuinka paljon he vihaavat punaisia. Enää hän ei käytä punaisia vaatteita.

Ostin Bangkokin mielenosoittajilta punaisen paidan matkamuistoksi, siinä kerrotaan, että he ovat enemmistö ja hallitus on mätä. Tuttuni kertoi, että jos laitan tämän paidan päälleni etelässä on suuri riski, että pääsen hengestäni tai ainakin tulen pahasti hakatuksi. Isaanissa taas ystävistä ei olisi pulaa. En tietenkään missään vaiheessa ajatellut laittaa paitaa päälleni, ainakaan Thaimaassa.

Toivottavasti tilanne ei muutu täydeksi sodaksi ja kuninkaalle pitää ikää.

Ei kommentteja: