Bunakenilla tosiaan satoi kaatamalla ja myrskysi ensimmäisenä iltana. Suomalaisen tavan mukaan päätettiinkin ottaa muutama olut, kun kerran maanmiehiä tavattiin. Villeltä löytyi illan päälle viskipullokin, joten ilta meni pikkutunneille.
Seuraavana aamuna Sven koputteli oveemme hieman kahdeksan jälkeen. Ilma oli ihan kohtuullinen, joten hän sanoi, että voisimme aloittaa kurssin nyt, jos haluan. Olin ymmärtänyt, että tänä päivänä ei ainakaan sukelleta, krapulan hankkiminen harmitti. Ehdotinkin, että mitä jos aloitetaan huomenna. Sven kertoi, että hänellä on 5 päivän päästä syntymäpäivä ja tarkoitus aloittaa loma silloin. Ilmoistakaan ei tiedä, joten nyt tai ei ollenkaan. Päätin aloittaa kurssin, vaikka en ollut nukkunut, kuin muutaman tunnin. Ei ihan sellainen startti mitä olin ajatellut. Sanoin, että Villekin oli edellisenä iltana puhunut kurssin suorittamisesta.
Saara ja Ville saapuivatkin molemmat rantaan ja PADI Open Water kurssille. Veneessä käytiin parit perusasiat läpi ja lähdettiin suoraan ensimmäiselle harjoitussukellukselle. Hyvät kelit piti käyttää hyödyksi. Kurssi maksoi 4 miljoonaa Rupiaa ja se sisälsi 5 opetustuntia, kirjan omaksi (joka maksoi Svenille lähemmäs miljoonan, alkaa olla kuulemma aika kypsä padin rahastukseen), 5 harjoitussukellusta ja 4 sukellusta. Saaran maski vuosi, eikä hänellä muutenkaan ollut tarpeeksi kivaa, joten hän lopetti kurssin ensimmäisenä päivänä.
Sukeltamaan lähdössä. Vaikka Bunakenilla onkin nyt huonot kelit, niin kyllä koralliriutta oli silti erittäin mielenkiintoinen. Kilpikonnia näin parhaalla sukelluksella 5. Minnakin näki kilpikonnan vedessä, kuten myös veneestä, kun oli mukana snorklaamassa. Kaloista mielenkiintoisimpia olivat lion fish, star puffer, scorpion fish ja crocodile fish. Paljon muutakin nähtiin, joitain jänniä etenan tapaisia ja pikkurapuja (esim. orangutan crap).
Heti alussa Sven sanoi, että varsinkin mun kannattaa harjoitella hengitystaktiikkaa, sillä isokokoinen kuluttaa enemmän happea. Vasta-alkaja saattaa kuluttaa tankin tyhjäksi puolessa tunnissa, kun taas todella kokenut ja taitava, pieni ja timmi nainen (naiset kuluttaa vähemmän) voi päästä jopa kahteen tuntiin yhdellä tankilla. Mulla tankki kesti viimeisillä sukelluksilla tunnin. Ihan tyytyväinen saa olla. Rahantekopaikoissa, joissa on paljon turisteja (esim. Bali), sukellusaika saatetaan rajoittaa tuntiin.
Safety check menossa. Ennen jokaista sukellusta tarkastetaan sukelluparin varusteet.
Viimeisenä räpylät jalkaan, regulaattori suuhun ja
Plumps!
Kurssi oli erittäin antoisa ja opin paljon. Keukoilla kelluvuuden säätelykin alkoi toimia hyvin. Kun veden alla on muuten balanssissa, niin keuhkot täyteen ilmaa vetämällä alkaa kohota ja kun ne taas puhaltaa aivan tyhjäksi alkaa vajota. Sveniä täytyy opettajana kehua, rauhallinen ja hyvä selittämään. Hän on ollut täällä jo 9 vuotta, eikä ole koskaan pois lähdössä.
Kirjallinen loppukoe vähän jännitti. Mutta siinä ei ollut kuin muutama väärin viidestä kymmenestä, joten kurssin päätteksi saatiin molemmat sukelluskortit. Väliaikaiset kylläkin, muoviläpyskä tulee postissa Suomeen jossain vaiheessa. Kurssin päätteksi päätettiin mennä vielä ylimääräiselle yösukellukselle (300k). Taas nähtiin kaikenlaisia olioita. Veden alla oli jännää pimeällä, pelkkien taskulamppujen valossa. Varsinkin rapuja oli paljon liikenteessä. Enemmänkin olisi voinut sukeltaa, mutta päätin säästää rahat myöhemmäksi, sillä Bunaken ei ole nyt parhaimmillaan. Komodoilla on kuulemma paljon mantoja, joten ehkä siellä seuraavan kerran.
Illalla olikin sitten kurssijuhlien vuoro. Indonesialaista makeaa viiniä ja olutta kului mukavasti kortin peluun ja juttelun lomassa. Pelin nimi oli 500, jonka minä (en todellakaan aloittelijan tuurilla) voitin.
Seuraava päivä menikin lähinnä riippumatossa. Kyllä kelpaskin jo rentouta, sen verran tiiviisti meni 4 päivää opiskellessa.
Joitain niistä ötököistä mitä nähtiin mökissä. Yhteensä Bunakenilla oltiin viikko. Kelit olivat varsinkin aluksi huonot ja satoi paljon, mutta kyllä aurinkokin välillä paistoi. Lopuksi pitää kehua ruokia Panoramassa. Salaatteja, kasviksia, keittoja, paljon kalaa, välillä lihaakin, hedelmiä ja jopa ranskalaisia.
Auringonlasku bungalowin terassilta.
Tunnisteet
Indonesia
(110)
Thaimaa
(98)
Filippiinit
(58)
Malesia
(47)
Snorklaus
(46)
Suomi
(45)
Sukellus
(44)
Kiina
(39)
Tansania
(36)
Egypti
(33)
Intia
(31)
Ecuador
(30)
Sumatra
(28)
Ghana
(27)
Nicaragua
(25)
Sulawesi
(25)
Vietnam
(25)
Kambodža
(22)
Myanmar
(22)
Nusa Tenggara
(21)
Peru
(21)
Bolivia
(20)
Galapagos
(20)
Laos
(20)
Sri Lanka
(20)
Maluku
(19)
Etiopia
(18)
Tulivuori
(18)
Savanni
(17)
Benin
(15)
Iran
(15)
Malediivit
(14)
Viidakko
(14)
Dominikaaninen
(13)
F1
(13)
Turkki
(13)
Australia
(12)
Borneo
(12)
Amazon
(10)
Italia
(10)
Saudi Arabia
(10)
Taiwan
(10)
Argentiina
(9)
Brasilia
(9)
Kolumbia
(9)
Oman
(9)
Jaava
(8)
Meksiko
(8)
USA
(8)
Belize
(7)
Togo
(7)
El Salvador
(6)
Malta
(6)
Qatar
(6)
Sarawak
(6)
kalimantan
(6)
Guatemala
(5)
Japani
(5)
Ranska
(5)
Sikkim
(5)
Bali
(4)
Costa Rica
(4)
Dinosaurus
(4)
Hollanti
(4)
Honduras
(4)
Norja
(4)
Panama
(4)
Paraguay
(4)
Venäjä
(4)
Bahrain
(2)
Englanti
(2)
Ruotsi
(2)
Sveitsi
(2)
Latvia
(1)
Saksa
(1)
Singapore
(1)
Vatikaani
(1)
7 kommenttia:
Onneksi olkoon sukelluskurssin menestyksekkäästä suorituksesta, vaikka ilmeisesti erittäin huonolla hapella se vedettiin läpi. Kyllä teidän koti näyttää nyt niin täydelliseltä (kun on kotieläimetkin omasta takaa)
Ja Minttuhan ei sitten sukeltele, eihän?!
:D En ole tarpeeksi rauhallinen ja sinut veden kanssa, että multa luonnistus tuo homma eikä kyllä happi pullosta houkuta myöskään.
Kiitosta, eka päivä meni heikolla hapella, sen jälkeen erittäin raikkaalla ja hyvällä ;)
Jee hienosti vieraskielinen koe läpi!
Melkein kaikki söpöjä ötököitä. Saat arvata mikä ei oo.
Onneksi olkoon minunkin puolestani! Ja nyt sitten kovasti rauhallista mieltä ja malttia niissä sukellushommissa. Ja kaikki pitää tarkistaa joka kerta. Mistä sen tietää, onko happipullo täynnä ja tarkottaako tuo Open Water että saat sukellella avoimessa maastossa muttei missään onkaloissa vai mitä? Kaikki kunnia sukellukselle mutta kyllä snorkkailu Minnan kanssa olisi myös ihan riittävän kivaa!
Hämppis :D
Kiitoksia kiitoksia. Ensinnäkin se ei ole happipullo vaan ilmapullo, puhdas happi aiheuttaa pahan myrkytyksen sukeltaessa ;) Pullosta tulee mittari, josta voi tarkkailla jäljellä olevaa painetta, täysi pullo on yleensä 200 baria tai vähän yli ja 30 barin kohdalla pitää tulla pintaan.
Onkalot ja luolat ovat hyvin vaarallisia paikkoja, niihin en todellakaan ole ainakaan näillä taidoilla menossa. Jo taloudellisistakin syistä jatkossakin tulee yleensä snorklailtua, mutta välillä varmasti myös hieman sukellettua :)
Lähetä kommentti