Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Palenque ruins

Palenque (Lahamha) oli Tikalin tapaan tärkeä mayojen kaupunki vuosien 200 eaa. ja 800 välillä. Sittemmin hylätty, nykyajalla löydetty ja esiin kaivettu. Kaupungista raunioille oli vajaat kymmenen kilometriä, jotka taittuivat helposti minibussilla (20p/hlö). Alueelle päästyämme maksettiin kaksiosainen pääsymaksu (n.100p/hlö) ja astuttiin alueelle.

Ensimmäinen fiilis oli shokki turistien ja kauppiaiden määrästä. Luultiin tätä hieman syrjäiseksi raunioksi, jolla ei käy paljoakaan turisteja, vaan syrjäisisten temppelien puskarosvoja pitää varoa. Parkkipaikka oli kuitenkin täynnä turistibusseja ja kaupustelijoita. Paljon enemmän väkeä, kuin Tikalissa, toisaalta oli lauantai. Kauppiaat käyttäytyivät kuitenkin sivistyneesti, eivätkä häiriköineet juuri lainkaan porttien sisäpuolella.

Ensimmäinen näkemämme temppeli oli kallon temppeli, joka on ollut alunperin sinipunainen.

Nykyajan nimensä temppeli on saanut (jänisten) kalloista, joita on kaiverrettu temppelin pylväiden alaosiin. Ylös ei saanut kiivetä, mutta tämä kaiverrus näkyi alhaaltakin. Nykyään näkyvän temppelin alla on mayojen tapaan edellisiä rakennuksia. Alemmista kerroksista on löytynyt hauta ja satoja jadekoruja.

Seuraavana oli vuorossa kuningattaren temppeli tai oikeastaan kuningattaren hauta, johon ahtaudutiin muiden turistejen kanssa.

Punaisen kuningattaren haudan ryöstivät vasta meidän aikamme argeologit, joten haudasta löytyneet esineet ovat näytillä museossa, jossa myöhemmin kävimme.



Nykyisen Guatemalan alueelta tuotu jade oli harvinaisuutensa vuoksi suosittu korukivi. Myös simpukoista tehtiin koruja. Kuningattaren henkilöllisyyttä ei tiedetä. Punainen kuningatar nimi tulee punaisesta sinoperistä, jolla ruumis oli peitetty. Tämä on ollut yleinen tapa täkäläisten ylhäisten mayojen hautausrituaaleissa.

Kuningattaren temppelin vieressä on merkintöjen temppeli, joka on samalla alueen suurin. Nimi tulee kaiverruksista, jotka kertovat historiaa, taruja ja tulevaisuutta. Kirjoitukset kertovat ajasta 1000 000 eaa - 4772. Sisällöstä en löytänyt sen enempää tietoa. Tällekkään temppelille ei saanut kiivetä, vaikka temppelin pinta on rakennettu lähes kokonaan uusiksi entisöijien toimesta.

Pyramidin sisältä on löydetty kuningas Kínich Janahb Pakalin hauta. Mies kuoli elokuun 28, 683. Tiedot ovat temppelin kirjoituksista ja siksi tarkkoja.

Museossa oli kopio kuninkaan arkusta. Alkuperäinen on jätetty temppelin sisälle.

Minna opiskelijoiden haastateltavana. Mielipide chiapasilaisesta ruosta oli hankala esittää, sillä meillä ei ole tietoa, mikä on nimenomaan chiapalaista, ruoka kuitenkin kehuttiin. Edellinen haastatteluyritys oli Matagalpassa. Siellä haastattelusta ei kuitenkaan tullut mitään, kun ei oltu jenkkejä, eikä sellaisiksi pyynnöstä huolimatta esittäydytty.

Edellisessä kuvassa oltiinkin jo palatsin portailla, tässä palatsin torni, jota epäillään observatorioksi. Mayathan olivat hyvin tietoisia taivaankappaleista.

Palatsin vastaanottopiha, täällä esiteltiin sotasaalis, mukaanlukien sotavangit.

Edellisen kuvan turistiryhmä katseli tätä kaiverrusta, joka esittää ilmeisesti sotavankeja. Palenque taisteli aikoinaan ainakin Pomonaa ja Toninaa vastaan, ehkä myös Calakmulia.

Palatsista on löytynyt tällainen mayapallopelin varuste. Varuste on ollut tuontitavara, sillä tämäntyyppistä kiveä ei alueelta löydy.

Myös nämä on löydetty palatsista.

Palatsi sivulta

Aurinkotemppeli, tämän päälle kiivettiin evästauolle.


Aurinkotemppeli oli samalla aukiolla näiden kahden muun tärkeän rituaalitemppelin kanssa.

Pyhältä aukiolta on löytynyt alueelle harvinainen patsas.


Sekä tallaisia, joita ei olla osattu tulkita.

Soturien temppeli, tällä eteläisellä alueella oli useita samassa kunnossa olevia temppeleitä.


Palatsin pohjoispuolella käytiin katsomassa vielä pari paremmassa kunnossa ollutta, ennen museolle suuntaamista.

Matkalla näkyi asuinrakennuksien raunioita.

Joiden joukosta löytyi myös sauna.

Sauna oli kätevästi vesiputouksen vieressä.

Museosta ei ole tarpeen kertoa erikseen muuta, kuin, että se oli hyvä ja erittäin informatiivinen (englantia). Museon jälkeen ajeltiin takaisin kaupunkiin. Pientä mayaraunioähkyä alkaa jo olla ilmassa. Neljä rauniota neljässä eri maassa kuukauden sisällä, voisi olla tarpeeksi, mutta ainakin itse aion käydä katsomassa vielä yhden.

2 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Kuningatar-poseerauksesta vain kruunu puuttuu. Jaa, vai olikos niillä maya-kuningattarilla semmosta.

Tuukka kirjoitti...

Jaa-a ei ainakaan museossa ollut kruunuja esillä. Mutta kuningattaren tunnistaa, oli kruunu tai ei.