Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Addis Ababa

Bolen lentokentältä sain jonotuksen jälkeen viisumin. Vähän sama meininki, kuin joillain maa-asemilla Aasiassa, ensimmäiseen luukkuun annettiin passi ja toisessa viisumi maksettiin ja passi saatiin takaisin. Viisumin olisi voinut maksaa useammalla valuutalla, joista minä saatoin valita kolmesta vaihtoehdosta: 50 USD, 450 ruotsin kruunua tai 48 euroa. Valitsin eurot sillä niitä minulla on eniten. Euron kolikot kävivät, mutteivät sentit (yritin tyhjentää kolikkopuolta). Birrejä sain ykköskortilla automaatista maksimin 4000, ei siis sittenkään korttihuolia.

Aulaan päästyäni taksihäsläri (nainen) tuli kysymään mihin olen menossa ja tarvinko taksia. Kerrottuani suosituimman ja vanhimman budjettihotellin Piazzalla (Taitu) häsläri kertoi, että sinne on menossa joku muukin. Kyydin jakaja osoittautui tanskalaiseksi tytöksi, joka oli myöskin ensimmäistä kertaa Etiopiassa, mutta nähnyt minua enemmän Afrikkaa, sillä hän oli työskennellyt Tansaniassa 6 kuukautta. Taksille tuli yhteensä hintaa 400b.

Tytöllä oli varaus ja ystäviä hotellilla, minulla ei. Tarjolla olisi ollut vain 35$ huoneita, joten jatkoin matkaa. Piazzalla on paljon budjettihotelleja, joista päätin mennä seuraavaksi Baroon. Täälläkin oli respan mukaan täyttä, mutta lähtiessäni pois portinvartija kysyi miksei kelvannut. Kerrottuani, että hotelli on täynnä, hän sanoi, että ei ole ja lähdettiin takaisin sisään. 230b Singlehuoneet olivat täynnä, mutta 280b parisängyllinen oli tarjolla.

Kun tästä reilun kymmenen euron huoneestä löytyi jopa oma lämmin suihku tein kaupat.

Hotelli on melkoisen vehreä

Seinän kuvista näkyy etiopian monikulttuurillisuus. Siinä missä musliminaisista näkyy vain naama, etelässä kuljetaan rinnat paljaina.

Taituhotellille palasin melko pian, sillä täällä on skybussin lipunmyyntipiste (Mekele 460b). Taitu on koko Addis Abeban vanhin hotelli ja rakennettu alunperin 1907 kuningattarelle palatsiksi.

Lipussa luki totutusti Tukka, mutta viisumin myöntäjällä oli mennyt vielä lahjakkaammin metsään.

Ensimmäinen kahvi, kahvin kotimaassa. Erittäin erittäin hyvää, kupille tulee hintaa n. 10b.

Kuva hotellini läheltä. Vaikka vähän väsytti päätin lähteä katsomaan pari nähtävyyttä.

Matkalla kansallismuseolle näkyi melko heikosti rakennettuja asumuksia. Vaikka seinät saattaavat olla pellistä, niin katolta löytyy silti lautasantenni.

Lucyn maineesta otetaan kansallismuseon vieressä kaikki irti. Itse museoon lippu kustansi vain 10b.

Ensimmäisenä tietenkin sitä kuuluisinta katsomaan, Lucy. Tämä oli aikoinaan vanhin hominidi mikä on koskaan löydetty ja sitä pidettiin puuttuvana linkkinä ihmisten ja apinoiden välillä. Myöhemmin on löydetty vielä vanhempia hominidejen luita. Kuulin sivukorvalla, että joku epäili fossiilin aitoutta. Meninkin kysymään lipunmyynnistä onko tämä aito Lucy vai jäljennös. Minulle kerrottiin, että jäljennös, mutta suoraan Lucysta otettu jäljennös. Aito on ainoastaan tutkijoiden nähtävillä.

Lucyn koko luuranko mallinnettuna. Tämä neito kulki täällä 3,2 miljoonaa vuotta sitten.

Museon alakerrassa oli myös muita mielenkiintoisia fossileita. Tässä sapelihammastiikeriä.

Selam, vanhin koskaan löydetty ihmisen sukua oleva lapsifossiili, ikää 3,3 miljoonaa vuotta.

Muissa kerroksissa olleista esineistä ei ollut juurikaan infoa.

Tässä kuninkaiden kruunuja. Haile Selassien oikealla takana. Kruunun nähtyäni oli hyvä aika jatkaa matkaa itse kuninkaan haudalle.

Tienylityssillalla.

Poliisin koppi vähän rempallaan.

Holy Trinity Cathedral. Sisäänpääsymaksu alueelle oli melko suolainen 100b ulkomaalaisilta.

Meles Zenawin hauta. Sissijohtaja, joka syrjäytti julman diktaattorin ja teki itsestään itsevaltiaan, jota on arvosteltu hyvin rajusti opposition sortamisesta. Mies toimi ensin presidenttinä 1991-1995 ja tämän jälkeen pääministerinä kuolemaansa saakka 2012.

Löydettyäni kirkkoon sisään menin katsomaan Haile Selassien eli Ras Tefarin hautaa tai siis koko miehen arvonimi kuuluu: "Hänen Keisarillisen Majesteettinsa, Keisari Haile Selassie I, Juudaan heimon voittamaton leijona, Jumalan Valitsema ja Etiopian Kuninkaiden Kuningas". Mies hallitsi Etiopiaa vuodesta 1930. Etualan haudassa lepää hänen vaimonsa. Haile Selassien syrjäytti 1974 ja mitä ilmeisimmin tappoi 1975 Mengistu, jonka edellisen kuvan Meles syrjäytti. Mengistu elää edelleen maanpaossa Zimbabwessa.


Kirkko oli muutenkin näkemisen arvoinen, lähtiessä vanha pappi yritti kerjätä rahaa, en antanut.

Etiopialainen kissa paluumatkalta

Päivälliseksi Shiro Tegabino (35b). Hapan lätty vaatii hieman totuttelua, mutta yleisesti ottaen oikein maittava annos.

Etiopian numeroni: +251 944 135 294
1€=24b

2 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Kahvi. Minkälaiseen minun tuntemaan kahviin vertaisit, normi kahvi, espresso, turkkilainen. nautitanko aina jonkun vaalean kanssa?

Tuukka kirjoitti...

Espressoa se on. Pelkällään nautitaan, mutta paikalliset laittaa kupilliseen pari teelusikallista sokeria, joten tärkeää mainita ettei halua sokeria.