Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 3. huhtikuuta 2023

Lamawolo

Olisko ollut kolmas aamu, kun menin ravintolaan puoli kasilta ja ketään ei näkynyt. Olin edellisenä ilta kuullut pari kertaa jyrähdyksen, mutta ajattelin sen olevan ukkosta. Nyt huomasin, että tulivuori puskee savua jyrähdyksien tahdissa.

Toivottavasti nämä asiat ei liity toisiinsa... 
Laitoin Tonylle viestiä, hän herätti soitolla Buyn. Tämä oli vain nukkunut pommiin. Tony kertoi, että tulivuoren kanssa ei pitäisi olla huolta. Sitä valvotaan tällä hetkellä tarkasti, eikä nyt ole ollut edes maanjäristyksiä, kuten syksyllä. Vaarallisinta on, kun on satanut viikkoja putkeen ja kraateri täyttyy vedellä ja purkauksen yhteydessä vesimassat laittavat kylmän laavan eli kivenmurikat liikkeelle.
Noiden kivivyöryjen takia täältä on siirretty muutama kylä. Mukaan lukien Lamawolo, jossa itse majailen. Kivivyöry jäi vajaan sadan metrin päähän Nusa Nera lodgesta. Kylässä näytti edelleen asuvan muutama perhe ja täällä käydään usein viikonloppuisin. 
Siis niissä taloissa, jotka ei kärsinyt niin paljoa vahinkoa. Lewotolo oli melko hiljaa sata vuotta, kunnes se purkautui pari vuotta sitten erittäin näyttävästi. Sen jälkeen vuori on pysynyt aktiivisena, muttei ole enää kunnolla purkautunut. Alun jyrinän jälkeen vuori alkoi kohista. Ääni oli vähän kuin liekinheittimestä tai kosanista. Ei tullut enää terveisten kanssa. Olen ennenkin nähnyt savuavia tulivuoria, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun kuulin ääniä vuoresta. Aika jännää.

Todellinen pirunpelto.
Tokojaeng on elävä kylä vajaan kilometrin päässä. Kävelin sinne keskiviikkona, joka on markkinapäivä.  
Tämä kalastaja tarjosi kahvit. Harppuunavapaasukelluskalastus tuntuu olevan erittäin suosittua.
Monenlaista vihannesta oli myynnissä
Jännä kukka
Aamupäivällä piti pötkötellä riippumatossa väärinpäin, sillä aurinko paistoi ikävästi parvekkeelle.
Silloin olikin paras aika sukeltaa pinnan alle.
Riutta oli hyvässä kunnossa, kun lähti vasemmalle. Tony kertoi, että oikealla puolella oli myrkkykalastettu ja riutta oli aivan kuollut. En nyt muista mikä myrkky se oli, mutta tätä ainetta kaadetaan veteen, kalat pökertyvät ja ne on helppo kerätä talteen. Sama idea, kuin dynamiittikalastuksessa. Molempien vaikutuksesta koko riutta ja kaikki korallit kuolevat hyvin nopeasti.
Razorfishejä. 
Banded snake eel. Myös kilpikonnia näkyi, mutta ne olivat ymmärrettävästi supersäikkyjä.
Crown of thorns sea star
Paritteleeko nää?
Riutan reuna oli hyvin jyrkkä, mutta isompia kaloja ei juurikaan näkynyt, yhtä barracudaa lukuunottamatta. 
Sky blue phyllidia. Taisi olla ainut nudi minkä näin. 
Nuoria moreenoita näin kaksi, toisen verkkoon kuolleena. Näitä pitkiä hylättyjä verkkoja oli muutamia takertuneena riuttaan. Siivosin tämän ja yhden toisen pois vedestä.


Ei kommentteja: