Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

"Maze national park"

Sodossa kävelin bussiaseman vieressä olevaan Kiddist pensioon ja otin hyvältä vaikuttaneen huoneen omalla kylpyhuoneella (150b/6€).

Lämmin suihku olisi ehkä ollut käytössä, mutta päätin olla koskematta virtakatkaisijaan nähtyäni tuon syttyräliitoksen. Sähköissä oli muutenkin vikaa, huoneen ainoa pistorasia ei toiminut. Lisäksi vessanpöntön säiliö oli halki. Ehdin kuitenkin jo levitellä tavarat, joten en jaksanut pyytää uutta huonetta yhden yön takia.

Mangokausi on päällä, 20b/1€/kg. Paikallinen tapa on syödä mango kuorineen, toimii.

Aamulla en löytänyt kunnollista aamiaispaikkaan, joten piti tyytyä kahviin ja kakkuun, joka oli käytännössä täytekakunpohjaa. Väkeä vaelsi kirkkoon raamatut käsissään, joten selkeä enemmistö ihmisistä taitaa olla kristittyjä (sunnuntai).

Kävelin silti turisti-infoon jota Bradtin opaskirja oli kehunut, kiinni oli.

Pihalla oli nähtävyysmainos, mikään ei suuremmin kiinnostanut, joten päätin jatkaa matkaa Murkaan, joka on pieni kylä kansallispuiston laidalla.


Aikatauluista tai siitä onko niitä ylipäätään ei ollut tietoa, joten reilun tunnin jouduin venailemaan bussissa, ennen kuin se lähti.

Vähän heikko kuva liikkuvasta bussista, mutta saa tuosta osviittaa minkälaisia savimajoja tänne nykyään rakennetaan.

Lehmävaellus, ei lainkaan epätavallista.

Erittäin mielenkiintoisen näköisiä pyramidejä Murkan lähellä. Ilmeisesti heinää.

Astuttuani bussista ulos Murkassa, kymmenet ihmiset piirittivät minut ja pari sanaa englantia puhunut mies kysyi miksi olen täällä. Koitin kysellä nukkumapaikkaa ja Markos hotellia, josta olin lukenut opaskirjasta. Mies lähti näyttämään ja suuri avopallo ihmisiä seurasi mielenkiinnolla vähintäänkin kuukauden suurinta nähtävyyttä. Mies näytti taloa, jossa oli lappu ovessa ja sanoi jotain, josta ymmärsin sanan Markos. Mies kyseli taas miksi olen täällä ja sain hänet ymmärtämään, että olen kiinnostunut Maze national parkista. Mies järkkäsi minulle tämän jälkeen moottoripyöräkyydin 20 birrillä (1€) puistovartioiden toimistolle, erittäin ystävällistä. Toimiston portilla vajasta kömpi vain vanha mies, joka ei puhunut lainkaan englantia. Ei ollut yllätys, että toimisto on kiinni sunnuntaina. Ainoan hotellin kiinni oleminen oli isompi ongelma. Kun näin bussin, jossa olin ollut, tein nopean ratkaisun ja huidoin bussin pysähtymään ja jatkoin matkaa sinne minne se ikinä onkaan menossa, yleensä pääteasema on isompi kylä ja niistä löytyy majapaikkoja.

Mazen kansallispuiston näin siis vain bussin ikkunasta. Tuolla jossain pitäisi olla 50 leijonaa ja paljon muitakin villieläimiä. Näin paljon kauriita tai antilooppeja, haukkoja sekä helmikanoja. Päätepysäkillä Sawlassa lähdin etsimään hotellia ja tapasin vanhemman miehen, joka puhui erittäin hyvää englantia. Hän osoittautuikin paikallisen koulun vararehtoriksi ja lähti etsimään kanssani majapaikkaa. Ensimmäisessä paikassa huone oli hyvä, mutta kysyttyäni hintaa alkoi pitkä keskustelu respan tytön ja hämmentyneen rehtori Bolosheen välillä. Huoneen listahinta oli 150b (6€), mutta tyttö selitti, että hinta ferengeille ja kiinalaisille on 300b (12€). Boloshee pahoitteli tyhmää systeemiä ja päätimme yhdessä jatkaa matkaa. Lähes vastapäätä nimettömästä majatalosta löysimme huoneen, jossa oli oma kylpyhuone, muttei vessaa. Vettä luvattiin tuoda ämpärillinen ja hintaa oli vain 80b (3€), joten päätin jäädä. Ensimmäisessä hotellissa oli Bolosheen mukaan hyvä ruokapaikka, joten lähdettiin sinne kahville.

Aamiainen oli jäänyt heikonlaiseksi, joten tilasin tämän runsaan injeran alkuun.

Bolosheelta opin, että tällaisen maitokahvin saa tilaamalla rangerin. Mukavaa vaihtelua. Keskustelimme hyvän tovin ruokapaikassa. Boloshee oli ollut täällä töissä jo jonkin aikaa ja kesällä hänen pitää keskustella perheensä kanssa, joka asuu muualla miten jatketaan. Hänen tyttärensä oli ollut töissä Jinkassa, muttei ollut pitänyt paikasta, sillä ihmiset Omo-laaksossa ovat villejä. Mainitsin, että olen ajatellut mennä käymään Key Aferissa. Boloshee sanoi, että alueella on ollut väkivaltaisia yhteenottoja ainakin pari kolme viikkoa sitten, joten hän neuvoi ottamaan selvää asioista, ennen alueelle menemistä. Lupasin näin tehdä. Myöhemmin kuulin kirkonmieheltä, että ongelmat ovat Konsossa ja armeija on paikalla. Konso on matkanvarrella, mutta ainakaan jos en jää Konsoon minulla ei varmasti ole mitään hätää. Vihamielisyydet eivät muutenkaan kohdistu turisteihin, mutta tietenkin ongelmapaikkoja kannattaa välttää. Täältä menisi kartan mukaan melko lyhyt tie Jinkaan, mikä olisi ollutkin houkutteleva reitti, mutta busseja ei tuolla tiellä kulje.

Sawla

Täälläkin olin nähtävyys varsinkin pikkulapsille. Kylä oli ihan kiva, mutta ei silti kahden yön arvoinen tällä kertaa. Bolosheen kanssa selvitettiin, että täältä pääsee bussilla suoraan Arba Minchiin. Ystäväni neuvoi, että kannattaa mennä ensimmäisellä puoli kuuden bussilla, sillä seuraava lähtee vasta joskus, kun on tarpeeksi matkustajia ja lähtö voi venyä iltapäivään. Illalla olin yllättynyt internetin nopeudesta. Näinkin Bahrainin mielenkiintoisen osakilpailun. Hintaa kohtuullisen hyvän striimin katsomiselle mobiilidatalla tuli lähemmäs sata birriä (4€).

Aamulla oli taas aikainen herätys ja matkustuspäivä. Olin bussissa puoli kuuden aikoihin ja varttia myöhemmin bussi lähti ja Boloshee soitti varmistaakseen, että olen päässyt turvallisesti matkaan. Tällä kertaa etupenkit oli jo viety, joten menin takapenkkiin. Keskellä olisi turvallisinta matkustaa, mutta jalkani mahtuvat huonosti normaalipaikoille. Takapenkki on epäsuosittu paikka, sillä perä pomppii töyssyisellä tiellä ja kansallispuisto-osuudella olleissa hidastetöyssyissä lensin iloisesti muutaman sentin ilmaan.

Sodossa pidettiin aamiais/lounastauko. Suurin osa matkustajista meni ravintolaan, johon bussi pysähtyi. Tarjoilijat eivät olleet ymmärrettävästi kiinnostuneita kielitaidottomasta turistista, kun normaaliasiakkaita oli niin paljon. Päätinkin etsiä toisen ruokapaikan. Viereisessä ruokapaikassa väki söi raakoja lihanpaloja, myöhemmin mielellään testaisin, mutta aamiaiseksi ehkä turhan rankkaa kamaa.

Vähän matkan päästä löysin kojun, josta sain tämän herkullisen annoksen. Salaattia, lihanpaloja ja leipää.

Aamiaiskahvit tietenkin ruoan päälle.

Arba Minchissä olin muutamaa tuntia myöhemmin. Bussissa tapasin ohimennen lakimiehen, joka oli menossa lehmäkaupoille lähelle Arba Minchiä. Sawlasta asti mukana olleet kanssamatkustajat kuuntelivat keskusteluamme hyvin kiinnostuneesti, yrittäen ilmeisesti poimia jotain tietoa muukalaisesta, kun eivät itse osanneet kysyä. Paikalliset ovat yleisesti olleet erittäin kiinnostuneita minusta ja olenkin vastannut lukemattomia kertoja kysymyksiin: mistä olen kotoisin, mikä on nimeni ja miksi olen täällä.

Kadulla minua on kutsuttu monella nimellä. Yleisin huudahdus on you! Lapset jatkavat usein tämän jälkeen money, birr! Joskus aikuisetkin. Muita nimiä ovat olleet fereng (valkoinen muukalainen), rasta ja hieman oudosti china. Kiinalaisia on paljon Etiopiassa töissä ja ilmeisesti jotkut paikalliset eivät erota eurooppalaista ja kiinalaista toisistaan...

3 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Välillä lukiessa vähän kyllä mietityttää tuo harkintakykysi - aiheetta, toivon. Hedelmät kuorineen, raa'an lihan harkinta, alueet, joita paikalliset varottelee, jeepin katolla hurjassa kuumuudessa. Onneksi et nyt sentään lähtenyt omin päin sinne leijonia etsimään!

Siina kirjoitti...

Hyvä äiti!

Emmää kyllä tiiä miten nää sieltä aina pois selviät ajoissa ko et ees tiiä aina mihin oot menosa, mutta ei kait siinä.

Tuukka kirjoitti...

Tyhmiä riskejä ei oteta ja nytkin häivyin liejuteiltä monta päivää ennen paluulentoa ;)