Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Mayon

Masbatesta pyyhkäistiin Luzonin puolelle parissa tunnissa pikaveneellä (10€/aikuinen). Pilarista Daragaan päästiin jeepneyllä (1€/aikuinen) ja Daragasta Mayonin juurelle Mayon lodging houseen kolmipyöräisellä (2€). Tänne oltiin tultu Mayon tulivuoren takia. Alunperin olin ajatellut, että yövymme Legazpissa, mutta tutkittuani mistä Mayonin näkee parhaiten löysin tämän majapaikan Gagsawan raunioiden vierestä. Gagsawin raunioita kehutaan monessa lähteessä parhaaksi paikaksi ihailla Mayonia.

Huone kustansi 18€, tuuletin ja oma suihku. Kaapelitelkusta näki UFC:tä suorana. Matkarattaat jäivät kuormasta pois jo Sablayanissa. Paraision omistaja otti ne mielellään vastaan ja meillä niille ei enää tuntunut olevan käyttöä. Kertaakaan emme ole katuneet.

Parasta oli iso kattoterassi, jolla vauva saattoi tepastella ja kiikkua. Me vanhemmat saatiin ihailla vuoron perään vauvaa ja upeita Mayon maisemia.

Jokainen aamu alkoi vilkaisulla ulos pesuhuoneen ikkunasta, näkyykö huippu? Kertaakaan ei tullut kiire terassille.

Paras terassiotos. Vaikka olimme täällä kolme yötä, kertaakaan emme nähneet Mayonin huippua. Kuin irvaillakseen se näyttäytyi, kun istuimme jo jeepneyssä matkalla seuraavaan kohteeseen.

Gagsawan rauniot. Kirkko ja koko kylä tuhoutui Mayonin tuhoisimmassa purkauksessa 1814, jolloin 1200 ihmistä sai surmansa, mikä on valtava määrä ottaen huomioon kuinka paljon vähemmän ihmisiä oli tuohon aikaan. Vuoden 1616 jälkeen Mayon on purkautunut 40 kertaa aiheuttaen kuolonuhreja. Viimeisimmät kuolonuhrit ovat vuodelta 2013, kun neljä saksalaista kiipeiljää ja paikallinen opas olivat kiipeämässä huipulle vuoren alkaessa purkautua. Tämän jälkeen huipulle ei ole enää saanut kiivetä. Viimeisin purkaus on vuodelta 2018. Viimeisimmät elonmerkit Filippiinien aktiivisin tulivuori antoi 27 tammikuuta, kun tutkijat havaitsivat kraaterin pohjan hehkuvan.

Picture picture puutarhassa oli monta poseerauspaikkaa. Vauva rakasti kalojen ruokkimista pienellä lammella.

Lukemattomissa kojuissa oli tarjolla ties minkälaista matkamuistoa. Matkalla raunioille meille yritettiin kaupata mönkijäretkeä noin sata kertaa.

Gagsawa osoittautui myös loistavaksi paikaksi tehdä päiväretkiä, hotellin turistikartta antoi ideoita. Vuokrattiinkin muutamaksi tunniksi kolmipyöräinen ja kuski kymmenellä eurolla ja ajeltiin Hoyop-Hoyopan luolille. Hyvä opas ja pääsymaksut kustansivat 6 euroa.

Opas kertoi asiantuntevasti muustakin, kuin kivien muodoista. Sekä kertoi, ettemme voineet vauvan takia mennä ahtainpaan luolaan, sillä ilma virtaa siellä huonosti. Minä kävin mutkan takana vilkaisemassa. Maanalainen joki oli hieno.

Tietenkin myös muodoista puhuttiin. Upein oli tämä käsi.

Täällä pidettiin tanssiaisia, siihen aikaan kun ne olivat kiellettyjä. Nykyään paikka toimii taifuunisuojana. Luolan katosta löytyi paljon monen kokoisia lepakoita.

Seuraava pysähdys oli Solong Eco Park (3€). Portaat ylös oli tehty autonrenkaista, myös moponrenkaista tehtyjä riippumattoja löytyi.

Sanovat Mini Boholiksi ja kieltämättä samanlaisilta chocolate hillsseiltä nuo näyttävät. Näin sadekauden jälkeen ne ovat Boholissakin vihreitä.

Täältäkin löytyi luola. Pirullinen yhtiö, jonka nimeä en muista, oli kaivanut tänne isoja kuoppia vieden mineraaleja. Olivat saaneet luvan kerätä lepakon ulostetta. Kello oli jo vähän yli viisi, joten emme saaneet mennä kovin syvälle luolaan. Lepakot alkavat aktivoitua.

Porosilta.

Toinen päiväretki tehtiin Daragaan ja Legazpiin. Daragan kirkko on yksi parhaista Mayon näköalapaikoista. Ei näkynyt huippua täältäkään.

Mayonin tuhoisimman purkauksen 200 vuotispäiväksi valmistunut maalaus (2013).

Vauvalle olisi löytynyt minihoploppi 5 eurolla, mutta päikkäriaika oli sen verran lähellä, että päätettiin antaa sille skippi. Minna oli sen verran virkeä, että halusi hävitä koripallopelissä kahdesti.

Nokia connecting people

Legazpi ei ollut kummoinen kaupunki, hyvä, että teimme päiväretken "väärinpäin", eli Gagsawanista Legazpiin, eikä Legazpista Gagsawaniin. Reissun tähän mennessä suurin ravintolalasku saatiin aikaiseksi 1st Colonial ravintolassa, 15 euroa. Bicolin alue on kuuluisa ruoistaan, perustana kookos ja chili, eli ainakin noin paperilla pitäisi toimia. Kuvassa Bicol Express eli possuerityisherkku. Minna tilasi tonnikalasizzlingin. Molemmat erittäin hyviä. Sopivasti potkua ja muutenkin maistui. Kookos ja chili tanssivat kauniin tanssin kielen päällä.

1st Clonial ravintola tuli kuuluisaksi keksittyään silijäätelön, eli chilijäätelön. Tilasin tietenkin Volcano levelinä, eli kaikista tulisimman vaihtoehdon. Tarjoilija toi palkinnoksi tuon Volcano level kyltin. Ei liian tulinen, mutta niillä rajoilla oltiin, kun en ole paljoakaan tulista lähiaikoina syönyt. Mukava kokemus, mutta kyllä rommirusina tämän voittaa. Minna söi pilijäätelön, joka oli sekin hyvä. Pili on paikallinen erityispähkinä, jota ei viljellä.

AirAsialta tuli ilmoitus, että Taiwanin lentomme on peruttu. Filippiinit on kieltänyt kiinalaisten tulon maahan ja he kunnioittavat yhden Kiinan politiikkaa. Vaikka Taiwanissa ei ole juurikaan koronaa, se on lähes kaikkien maiden papereissa teoriassa osa Kiinaa. Ainoastaan 16 maata on tunnustanut Taiwanin, mukana ei ole Japania, Filippiinejä tai Suomea. Toki Taiwan väittää, että Manner-Kiina kuuluu sille, mikä taitaa olla osasyy tunnustuksien puuttumiseen. Kaikki pelkäävät, että Kiina suuttuu.

Japaniin olemme edelleen ehkä menossa suoraan Filippiineiltä. Löysin Sakuran, joka on jo käynnissä Kawazussa. Toivottavasti peruvat myös Taipei-Fukuoka lentomme, jota emme voi käyttää.


3 kommenttia:

Siina kirjoitti...

Jeesusko se hengaillu sielläki.

Tuukka kirjoitti...

Jesse ehtii kaikkialle

Siina kirjoitti...

Jesse on mun frendi, tänänännännänäää