Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

perjantai 20. maaliskuuta 2020

Southern Branch of the National Palace Museum

Tainanissa tutkiskelin olisiko lähellä jotain mielenkiintoista kaupunkia. Mapsia pyöritellessä silmiini osui Chiayi. Kaupungin läheltä löytyy kansallisen palatsimuseon eteläinen toimipiste. Näkisimme sittenkin maailman kuuluisimman kiinankaalin, jota mainostettiin Taipeissa, mutta joka oli harmillisesti siirretty etelään.

Mennään tällä kertaa suoraan museoon ja kerrotaan kaupungista myöhemmin.

Moderni museo avattiin joulukuussa 2015. Saneeraajat astuivat sisään pian avajaisten jälkeen ja museo jouduttiin sulkemaan huhtikuussa, katto vuoti. Tuli ihan Suomi mieleen. Nykyaikainen rakentaminen on näemmä samanlaista kaikkialla. Uudet avajaiset pidettiin elokuussa 2016.

Museolle päästiin kahdella ilmaisbussilla. Ensimmäinen kulki rautatieasemien välillä (TRA-HSR) ja toisella päästiin museolle. Mentiin ensimmäisenä käväisemään lastenosastolla, mutta se oli niin loistokas, että taidettiin viettää siellä reilu tunti. Paljon leikittävää jopa 1 vuotiaalle. Eikä osastolla ollut ketään muita.

Näyttelyn puolella mentiin ensimmäiseksi katsomaan kiinankaalta.

Ensimmäinen ajatus oli, että onpa pieni. Toisaalta tämä on yhdestä ainoasta jadeiitti palasta kaiverrettu taideteos, eikä sitä ole värjätty. Teoksesta tekee vieläkin taidokkaamman jadessa olevat epätäydellisyydet, jotka on mestarillisesti käytetty hyväksi. Niitä mukaillen on muunmuassa tehty kiinankaalin uurteet. Kiinankaalin tekijä tai alkuperä ei ole tiedossa, mutta se on veistetty 1800-luvulla. Patsaasta ei olisi saanut ottaa kuvaa, mutta näyttivät paikallisetkin ottavan, joten räpsäisin minäkin.

24 kätinen Avalokitesvara. Ming dynastia (1369-1644). Alimmissa käsissä on selkeästi kännykät.

Vasemmalta lukien ensimmäisenä on Yamantaka 1700-luvun Tiibetistä. Toisena Secret Hayagriva myöskin 1700-luvun Tiibetistä. Kolmantena Vajravarahi 1400-luvun Nepalista. Neljäntenä Yogini Khmerien 1100-luvun valtakunnasta.

Täällä mielenkiintoista oli varsinkin tuo Tiibetiläinen taide. Niin erilaista kuin missään muualla Buddhisti valtioissa.

Unikkokuosi 1800-luvun Uzbekistanista. Kovasti näyttää Marimekolta.

Todella vanha matkalaukku. Nimilapusta otettu kuva oli epäselvä, joten aikakausi jää hämärän peittoon. Hupsista, taisin paljastaa etten minä näitä kaikkia ulkoa muista...

Intialainen koraani noin vuodelta 1500.

Ming dynastian aikainen Jade yuan ring.

Löytyi täältä Ming ruukkujakin.

Teepannu. Selkeästi Ming dynastian ajalta.

Teerasia hieman yllättäen myöskin Ming dynastian ajalta. Täytyy olla myöhäistä Mingiä, kun ovat noin roimasti käyttäneet eri värejä. Myös valkoinen teepannu on Ming dynastialta, voisi olla ihan hyvin myös kiasmassa.

Up the River During Qingming. Uusi 1700-luvun versio Pekingissä sijaitsevasta Zhang Zeduan 1100-luvun maalauksesta. Näitä rullia museolla on yhteensä kahdeksan.

En ole koskaan katsellut yhtä pitkään mitään teosta. Maalaus on valtava ja niin täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tästä oli virtuaalitodellisuusversiokin, mutta en ole tarpeeksi hengannut virtuaalilasit päässä, että se kokemus olisi ollut hyvä. Minna sanoi, että virkailijat olisivat halunneet kovastikin neuvoa minua, mutta eivät he osanneet englantia.

Mona Lisa virtuaalimaailmakokemus oli paljon mielenkiintoisempi. Se ei tosin ollut millään tavoin interaktiivinen.

Eteläinen museo oli alkuperäistä paremmin rakennettu ja mielenkiintoisempi, vaikkakin pienempi. Yksi parhaista museokokemuksista.

Ei kommentteja: