Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Bagan


Parasta Baganissa (en mina, vaan maisemat temppelien paalta).


Thatbyinnyu-temppeli


1975 voimakas maanjaristys teki pahoja tuhoja Baganissa. Monista temppeleista sortui vahintaan ylaosa, osa temppeleista sortui kokonaan, sisalla monista Buddhapatsaista irtosi vahintaan paa, seinamaalauksia rapisi pois ja kattoon tulleista reijista virtaava vesi tuhosi lisaa. Nykyaan suuri osa temppeleista on korjattu ja osa kokonaan sortuneista on rakennettu uudestaan. Patsaita on korjattu, mutta seinamaalauksia on temppeleissa edelleen hyvin vahan.


Gawdaw Palin temppeli


Ananda-temppeli


Patsas temppelin sisalta, sivulla nakyy hieman uusia maalauksia.


Koriste temppelin kulmassa


Dhammayazika Zedi


Yhden temppelin vieressa olevassa talossa ollut asetelma


Taustalla nakyy 3 vuotta sitten rakennettu nakoalatorni, aluksi sinne oli 10$ paasymaksu, nyt se on 5$, mutta edelleen turistit boikotoivat sita ja hyva niin, silla kaikkialle nakyva uusi torni ei sovi maisemaan.


Alkuperaisia maalauksia yhdessa temppelissa


Taalla on paljon piikkipensaita, toisena paivana pyorastani puhkesi kumi kaksi kertaa (auttais, jos malttais pysya poissa pikkupoluilta). Annoin talle korjaajalle revenneen 500k setelin lahjaksi (han voi teipata sen) ja 1000k setelin palkkioksi, han lahjoitti minulle hiekkamaalauksen taman jalkeen, joten palkkio oli ilmeisesti mieluisa. Paikka on nakoalatornin vieressa ja siella olleesta temppelista oli upeat maisemat lanteen (suoraan vanhaa Bagania kohti), paatinkin tulla uudestaan auringonlaskun aikaan. Ikava kylla pilvet tulivat auringon eteen, mutta juttelin paikallisen arkeologin kanssa (hanen poikansa paikkasi aikaisemmin paivalla renkaan). Mies kertoi, etta han tienaa 25000k kuukaudessa (+asunto), mutta pitaa tyostaan. Han kiertelee temppeleita ja raportoi korjaustarpeista toimistoonsa, ainoastaan 19 miesta tekee tata tyota, joten 4000 temppelissa riittaa tyota.


Maisema Dhammayazika Zedilta


Toinen kuva samasta paikasta. Klikkaamalla saa kuvat isommaksi, olen pienentanyt varsinkin maisemakuvia vahemman, kuin normaalisti.


Temppeli, joka nakyi monesta paikasta, mutten oikein osannut laittaa sita kartalle. Toisena iltapaivana ajoin paikalle ja loysin ylhaalta lauman turisteja odottamassa auringonlaskua, lahdin kuitenkin polkemaan kohti aikaisemmin nakemaani pienta temppelia.


Ensimmaisena paivana olin katsomassa auringonlaskua Lonely Planetinkin suosittelemassa paikassa muutaman kymmenen muun turistin kanssa (Shwesandaw).


(Päivitti Siina, Tuukalla ongelmia käyttää maassa kiellettyä Blogger-sivustoa. Sähköposti kuitenkin kulkee.)

3 kommenttia:

Siina kirjoitti...

Ihan järjetön määrä järjettömän kokoisia temppeleitä...

mutteri kirjoitti...

Vau! Temppeleitä näyttää olevan silminkantamattomiin. Onkohan se niin, että hallitsijoiden oli tapana kunnioittaa jumalaa/jumalia temppeleitä rakentamalla, eli mietin, että miksi niitä temppeleitä on niin paljon?
Piti katsoa aluetta Googlelta. Löysin, että nykyisin siellä on 2200 rakennusta ja että laajimmillaan oli 13000! Unesco ei ole saanut sitä maailmanperintökohteeksi. Pitänevätkö tiedot paikkansa?

Anonyymi kirjoitti...

Moi
Upea seikkailumatka tuntuu jatkuvan ja täällä kylmässä Pohjolassa eläytyy täysin matkakertomustasi lukiessa.
Temppeleiden määrä ja hienous hämmentää , samoin munkkien ynnä muiden ihmisten välitön käyttäytyminen , ymmärrän kyllä miksi olet valinnut tuon suunnan matkalle.
Terveisiä Riksusta ja onnea uusiin seikkailuihin .
t,jukka