Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Whale shark snorkeling trip

Aamulla ostin nipun banaaneja evääksi ja menin tienvarteen odottamaan kyytiä. Hetken odottelun jälkeen paikalle ilmestyikin bussi. Resortilla juttelin muutaman amerikkalaisen kanssa, he olivat nähneet edellisen päivän reissulla 4 valashaita. Kävimme myös divemasterin kanssa hakemassa minulle snorkkelin ja räpylät. Räpylöitä en ollut koskaan aikaisemmin testannut. Puoli yhdeksän aikoihin pääsimme lähtemään. Minun lisäkseni veneeseen tuli 3 korealaista, hollantilainen ja jenkki, kaikki sukeltajia. Ajoimme Limasawan saaren rannikoille ja aloimme hitaasti etsiä valashaita. Divemaster selitti, että kun hai bongataan, he ajavat sen lähelle ja hänen merkistään kaikki veteen snorkkeleiden kanssa. Liian lähelle ei kannata mennä, sillä pyrstö on vaarallinen, Cebussa valashai oli ruuhjonut yhdeltä sukeltajalta kyljen tohjoksi. Tämä varoitus koski lähinnä myöhempää sukellusta, toki snorklatessakin pitää käyttää järkeä. Päätin laittaa räpylät jalkaan vaikken niitä ennen ollutkaan testannut, sillä vedessä piti todennäköisesti päästä liikumaan nopeasti, jos jotain aikoi nähdä.

Sitten alkoi odotus, veneen henkilökunta tähysti valashaita ja myös me asiakkaat. Yhden väärän hälytyksen jälkeen tähystäjät löysivät sen. Vene kaasutti n.10m päähän tummasta hahmosta ja kaikki hyppäsivät veteen. Kova uintikilpailu kohti oikeaa paikkaa ja WAU! Hai sukelsi syvemmälle, mutta näkyvyys oli n.30m joten sen näki selvästi. Hai lähti uimaan hitaasti poispäin ja me kaikki seurasimme sitä. Hai ehti jo kadota, mutta sitten se kääntyi ympäri ja teki kunniakierroksen suoraan edessämme ja katosi syvyyteen. Mieletön fiilis nähdä jotain tuollaista luonnossa, oikea villieläin eikä pelkkä hahmo vankina isossa akvaariossa. Palasimme veneeseen ja jatkoimme etsimistä. Tunnin päästä alkoi jälleen tapahtua. Veneen oikealla puolella näkyi iso selkäevä, aivan kuin elokuvissa, nyt reaktio oli vain hieman erilainen, kaikki hyppäsivät veteen. Tämä oli hieman arempi ja se lähtikin nopeasti uimaan pois. Nopein sukeltaja näytti että se menee poispäin, ilmeisesti hai teki kuitenkin käännöksen, sillä näin hetken päästä, kuinka se lipui suoraan alapuolellani hitaasti kohti syvyyttä n.30 metrissä. Tämä oli isompi, kuin se ensimmäinen. Kokeneemmat sanoivat, että 7 metrinen ehkä enemmänkin. Ensimmäinen oli "vain" 5 metriä.

Enempää valashaita emme nähneet ja lounastauon jälkeen sukeltajat lähtivät sukeltamaan ja minä snorklaamaan. Paljon pieniä kaloja ja koralleja. Nyrkin kokoisia meduusoja ei ollut lähellä rantaa, kuten niitä oli kauempana rannasta, kun jahtasimme valashaita. Pitikin olla varovainen, sillä ilman märkäpukua nämä voivat olla ikäviä. Näin myös keltapäisen valkomustaraidallisen merikäärmeen pohjassa. Ilmeisesti se näki myös minut sillä se lähti tulemaan ylöspäin ja minä säntäsin karkuun, sillä lähes kaikki merikäärmeet ovat myrkyllisiä, vilkaistessani taaksepäin käärme ui takaisi kohti pohjaa, sattumaa tai sitten se oli käynyt hieman varoittamassa minua. Syvyyttä tuolla kohtaa oli n.10 metriä. Lopetin snorklaamisen kuultuani äänimerkin veneestä. Sukeltajat olivat nähneet ison kilpikonnan, josta korealaiset olivat saaneet upeita kuvia. Sukelluksen jälkeen palasimme resortille ja minä suuntasin takaisin Maasiniin. Hieno päivä ja ehdottomasti 45$ väärti (+3$ snorkkelointisetistä ja 2$ pääsymaksu sukellus/snorklausalueelle).


Divemaster tähystää keskellä kuvaa, loput tähystäjät katolla.


Valashaita etsiessä oli paljon odottelua, mutta onneksi veneessä oli tämä vanhempi jenkki, jolla oli kokemusta ja hyviä tarinoita. Hän oli käynyt myös Donsolissa, joka on The valashaipaikka Filippiineillä, valashain näkee varmasti. Hän kuitenkin kertoi, että näkyvyys siellä on surkea, vain n. 5m, tämän takia hain koko profiilia on vaikea nähdä. Toisin kuin täällä, jossa hain näkeminen ei ole täysin varmaa, mutta jos sen näkee elämys on paljon parempi. Parhaaksi sukelluspaikakseen hän kertoi suhteellisen matalan laguunin Micronesiassa, johon on 2. Maailmansodassa upotettu japanilainen sotalaivasto. Saaren johto on antanut japanin hakea ruumiit pois, mutta kaikki muu on jätetty paikalleen ja isoihin laivoihin pääsee myös sisälle. Tämän lisäksi koralleja ja kaloja on paljon. Paikan nimi oli Tumok tai jotain sinne päin.

2 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Onnea sinulle hienosta retkestä! Nyt mielikuvamatkailu meni mulle jo liian vaikeaksi, miltä tuntuisi 30m näkyvyys vedessä ja 5-7metrin kalat, pää ei vaan riitä!
Maistuiko se hai kalalta?

Tuukka kirjoitti...

Hai maustui hailta... Koostumus ehka hieman nautamainen, mutta maku kalaisa.