Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 13. maaliskuuta 2010

Cagayan de Oro

Siargaolla tapasin nelja suomalaista, ensimmaiset sitten San Carlosin. Torstaiaamuna lahdin jatkamaan matkaa. Ensin jaetulla mopotaksilla Dapaan puolisen tuntia (50p) ja siellä odottelua 1,5 tuntia, silla vene lahtikin vasta yhdeltatoista (200p/2h).
Vene oli nopea, mutta ikävän ahdas. Lounas Surigaossa ja bussilla Butuaniin 2,5tuntia. Butuanissa vaihto Cagayan bussiin ja aurinkolasit paahan 70 pesolla.

Matka Cagayaniin kesti n. 5 tuntia. Bussissa tapasin sotilaan joka oli matkalla perheensa luokse lomalle, takana oli 3kk vuoristokomennus ja tappelua sissien kanssa. Mies oli siviilit paalla, mutta naytti kannykastaan kuvan, jossa han poseeraa jarean rynnakkokivaarin kanssa viidakossa, muutenkin olemus oli todellisen sotilaan, eika sliipatun kasarmipojan. Mies oli palvellut 9 vuotta Filippiinien armeijassa ja kertoi Jolon olevan paha paikka. Matkalla pysahdyttiin poiisien tiesululle, jossa kaikkien miesten piti poistua linja-autosta ja poliisit tutkivat auton. Luulin heita ensin sotilaiksi, mutta tama oikea sotilas kertoi, etta he olivat maastopukuisia poliiseja rynnakkokivaarien kanssa. Koitin kysya joutuuko han taistelemaan paljonkin tyossaan, mutten saanut kuin hymyn vastaukseksi. Toisessa yhteydessa han kuitenkin mainitsi, etta sissit hyokkailevat heidan kimppuunsa lähinnä öisin.

Kymmenelta olimme perilla Cagayanissa, han jatkoi eteenpain ja mina otin taksin hotellille, jonka loysin Lonely Planetista. Vahemman yllattaen kirjan 250p hinta oli muuttunut 375 pesoksi, jaettu pesuhuone, ei ikkunoita, tv ja tuuletin. Kello oli kuitenkin niin paljon, ettei huvittanut lahtea etsimaan halvempaa, joten paatin jaada. Matkalla pysaytin taksin paikkaan joka mainosti huoneita isolla 250p/12h kyltilla, mutta tama paikka oli taynna. Illalla Cagayan naytti hyvin erilaiselta, kuin Filippiinilaiset kaupungit tahan mennessa, viela yhdeltatoista ihmisia oli paljon puistossa, vaikka oli torstai. autoja oli paljon enemman, kuin yleensa (varsinkin takseja) ja monet kaupat olivat edelleen auki.

Aamulla vaihdoin suhteellisen rahjaiseen, mutta parempaan paikkaan. Yhden hengen huoneessa (200p) oli kaytavan puoleisessa seinassa pienen pojan mentava reika, joten sijoitin mielummin 50p enemma ja sain ison honeen parisangylla ja parilla ikkunalla, myos oma pesuhuone loytyi. Paivalla kavin hieman kiertelemassa kaupungilla ja odottelin iltaa ja katujuhlia, jotka jarjestetaan jokaisena perjantaina ja lauantaina.

Hieman kuuden jalkeen sahkot katkesivat ja mietin jaavatko juhlat nyt nakematta, hotellin respasta kuitenkin kerrottiin, etta kyseessa oli aikataulutettu katkos ja sahkot palaavat yhdeltatoista. Juhlia varten pitka bulevardi suljettiin liikenteelta. Kadun toisessa paassa oli vaatekojuja sun muuta ja toisessa paassa esiintymislava, valiin jaivat ruoka/juomakojut. Ruoka ja kraasakojujen valissa jarjestettiin seitseman aikoihin vaalitempaus. Kahdeksalta lavalla alettiin esittaa covereita tunnetuista lansimaalaisista popkappaleista. Välihöpinät puhuttiin kaikki englanniksi, vaikken nahnyt yleisossa yhtaan muuta lankkaria. Tama on hyvin yleista Filippiineilla ja englanninkieleen todella panostetaan kouluissa ja se alkaa tulemaan enemman ja enemman myos puhekieleen. Tama varmasti auttaa Filippiineja nousemaan koyhyydesta, mutta veikkaan, etta oma kieli haviaa vahitelle (jossa on nytkin todella paljon espanjaa). Kymmenen aikoihin tuli valkeus sahköjen palattua, toki generaattoreita oli monilla kaupoilla jo aikaisemmin.


Tämä ja puiden toisella puolella oleva katu suljettiin juhlia varten


Hotellin ikkunasta bongasin järeästi varustautuneen poliisin. Katselin vähän aikaa ikkunasta kadun meininkiä ja huomasin, että tämä mies oli jatkuvasti varuillaan eikä pidellyt asetta kovinkaan huolimattomasti. Kertaalleen toinen mies käveli suht läheltä häntä, jolloin poliisi nappasi aseesta kiinni ja siirsi sen etupuolelle.


Vaalitapahtuma. Ihmiset tanssi/pomppi ja autoista oli töötit pohjassa.


Esiintymislava

Katujuhlat olivat mukavat, mutta huomasin lähistöllä tapahtuvan myös jotain todella surullista. Hotellini oli jonkin matkan päässä esiintymislavasta ja väliin jäi karakobaarien täyttämä risteys, samalla alueella käyskenteli myös useita huoria. Kävellessäni hotellille paikallinen mies moikkasi lähellä tätä risteystä ja jäin juttelemaan. Äijä sanoi, että kaikki näillä nurkilla ovat kuin yhtä perhettä ja kysyi olenko kiinnostunut seurasta. Kieltäydin tästä kohteliaasti. Mies ei vaikuttanut kuitenkaan sutenööriltä vaan oli ainoastaan viettämässä iltaa. Näköetäisyydellä oli muutamia huoria, jotka näyttivät todella nuorilta ja sanoinkin miehelle tästä. Hän kertoi, että nuorin on 14 ja myös muutama muukin on alle 18. Tässä vaiheessa teki todella pahaa ja kysyinkin mieheltä eikö tuo ole laitonta täällä. Hän vastasi, että on mutta jos poliisit tulevat paikalle tytöt juoksevat karkuun. Pudistelin päätäni ja sanoin tämän olevan todella väärin. Mies hymähteli hieman samanmielisesti, muttemme jatkaneet tästä sen enempää vaan juttelimme vielä hetken muusta jonka jälkeen minä suuntasin hotellille nukkumaan. Näkemäni yhdistettynä karaokebaarin möykkään, valvotti pahasti ja nukahdinkin vasta viiden aikoihin.

Ei kommentteja: