Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Pasargad

Aamulla lähdin linja-autoasemalle, josta oli juuri lähdössä bussi oikeaan suuntaan. Bussi jätti minut n. 5 kilometrin päähän itse Pasargadesta, mutta käveltyäni alle 100 metriä kaksi miestä tarjosi minulle kyydin.


Saapuessani Cyruksen haudalle näin bussilastillisen koululaisia, jotka olivat haudan edessä yhteiskuvassa tai laulamassa jotain, päästyäni lähemmäs he kuitenkin lopettivat ja alkoi kilpajuoksu bussiin.



Cyrus Suuren hauta on paikan päänähtävyys, hän oli se joka pani alulle Persian ensimmäisen valtakunnan. Cyruksen taru kuitenkin loppui 530 eaa, kun Massagetaen valtakunta ei päättänytkään alistua hänen valtaansa, kuten moni muu. Cyrus päätti olla ovela ja hoiti asiat niin, että Massagataen armeija sai runsaasti viiniä ja hyökkäsi tämän jälkeen kännisen sotajoukon kimppuun teurastaen paljon sotilaita ja myös prinssin, joka oli johtanut sotajoukkoa. Kun Massagetaen kuningatar kuuli, ettei hänen poikansa ollut kaatunut reilussa taistelussa vaan hänet oli tapettu raukkamaisen juonen seurauksena, kuningatar keräsi koko valtakunnastaan kaikki sotilaat yhteen ja kävi täydellä voimalla ja raivolla Cyruksen kimppuun, tällä kertaa Cyrus hävisi kuollen taistelussa ja hänen ruumiinsa tuotiin tähän mausoleumiin.



Pasargadessa sijaitsi Cyruksen palatsi, josta on enää hieman raunioita jäljellä, Persepolis rakennettiin vasta myöhemmin Dariuksen aikana. Cyruksen haudalta tänne oli reilu kilometri. Maisema oli hieno, joten kävelin, vaikka pari ensimmäistä autoa hiljensi kohdallani ja tarjosi kyytiä.


Koira päiväunilla ja auringolta suojassa.


Tästä rakennelmasta en osaa sanoa mitään, sillä informaatiolasi oli ainoastaan persiaksi, englanninkielisellekkin taululle oli paikka, mutta se oli varmaankin korjattavana. Sekä täällä, että Persepoliksessa oli yleensä hyvin infoa molemmilla kielillä.


Tämän rakennelman tarkoituksesta taas ei ole varmaa tietoa, varmaankin koska Tsingis Kaani tuhosi hyvin paljon tallennettua historiaa Persian valtakunnista.



Maisemat olivat kuitenkin komeat.

Tämän jälkeen lähdin kävelemään takaisin. Sisäänkäynnin ulkopuolella minulle tarjottiin taas kyytiä ja istahdin kyytiin, taksikuski kuitenkin pysähtyi ennen kuin lähdimme liikkeelle ja alkoi möykätä kyytiä tarjonneelle miehelle ja avasi oveni. Kiitin miestä ja astuin ulos, etten vain aiheuta mitään ongelmaa, taksia en tietenkään ottanut tämän käytöksen jälkeen, vaan lähdin kävelemään pitkää matkaa päätielle. Osan matkasta pääsin taittamaan miehen kyydissä, joka toivottavasti oli viemässä autoaan korjattavaksi, sillä jarrut toimivat vain voimakkaasti pumpaten, leppoinen kaveri kuitenkin vain naureskeli ja ajoi varovasti.

Kävellessäni jo melkein päätiellä auto pysähtyi ja kuski kyskyi mihin olen menossa, sanoin, että päätielle, mutta sieltä on tarkoitus jatkaa Shiraziin, mies kertoi olevansa menossa Shiraziin, joten astuin kyytiin. Tältä mieheltä kuulin Persian historiasta ja nykypäivästä, kuten myös pölyongelmasta, josta kerroin aiemmin. Hän kysyi olenko käynyt katsomassa muita alueen nähtävyyksiä, kerroin, että Persepoliksessa kävin eilen. Hän jatkoi, että enkö käynyt Naqsh-E Rostamissa? Hetken mietittyäni (nimimuisti surkea), kysyin, että onko se se hautapaikka lähellä Persepolista, kyllä hän vastasi ja ihmetteli miksi en ollut käynyt siellä samalla, kun Persepoliksessa. Kerroin, että suunnittelin sitä hieman, muttei minulla ollut aikaa. Mies sanoi, että paikka on matkanvarrella, voimme pysähtyä siellä. Päästyämme paikkaan mies sanoi, että heillä ei olekaan aikaa pysähtyä. Minä sanoin tietenkin ymmärtäväni, jo se, että he poikkesivat tänne, oli enemmän, kuin voin pyytää ja kiitin. Mies näytti kallionseinämässä olevia hautoja ja kertoi hieman historiaa, paikka näytti niin hienolta, että kysyin, että sopiiko, että jään tänne, mies ajoi sisäänkäynnille ja pysähtyi, kiitin vielä kovasti ja he lähtivät jatkamaan matkaa.


Naqsh-E Rostam. 4 hautaa kuuluvat Darius toiselle, Artaxerxesille, Darius suurelle ja Xerxesille, vasemmalta oikealle.


Ka´bah of Zoroaster. Näyttää hieman samalta, kuin se rakennus aiemmin, josta en tiennyt mikä se oli ja seloste kertoi, että tämä on kopioitu jostain Pasargaden rakennuksesta. Käyttötarkoituksesta on arvailuja, muttei kunnon tietoa.




Darius Suuren hauta ja opiskelijanaisia, joille opas pitää luentoa. Myöhemmin juttelin kolmikon kanssa, jotka puhuivat hieman englantia. Darius oli se hallitsija, jonka aikana Persia oli suurimmillaan, hänen voittokulkunsa kuitenkin loppui kreikkalaisia vastaan käydyssä Marathonin kuuluisassa taistelussa ja hän kuoli 4 vuotta myöhemmin 486 eaa. Tämä Dariuksen suurimmilleen laajentama, sen ajan suurin valtakunta tuhoutui vasta 150 vuotta myöhemmin Aleksanteri Suuren myötä.

Täältä lähdin kävelemään kohti valtatietä tarkoituksenani pysäyttää jokin Shirazin suuntaan menevä bussi. Keski-ikäinen paikallinen pariskunta kuitenkin pysähtyi kohdallani ja näytti, että hyppää kyytiin, he eivät puhuneet lainkaan englantia mutta olivat hyvin ystävällisiä. Päädyin valtatien sijaan kuitenkin pienemmälle tielle suht lähelle Persepolista, jota kautta ei ainakaan suurin osa busseista kulje. Lähdin kävelemään eteenpäin, jospa joku tarjoaa kyydin. Pian kuulinkin kevyen tööttäyksen takaani, jonka olen oppinut tarkoittavan tarvikko kyytiä? Nostinkin käden ilmaan ja mies pysähtyi. Samaan aikaan paikalle ajoi kuitenkin myös poliisiauto, kun poliisi nousi autosta nousin minäkin ulos, poliisit eivät puhuneet englantia eikä myöskään kyytiä tarjonnut mies, joka jatkoi matkaa vaihdettuaan pari sanaa poliisin kanssa. Minut poliisi ohjasi ystävällisesti poliisiautoon ja lähdettiin kohti Persepolista, jossa he osoittivat minulle taksin, ilmeisesti heidän mielestään turistin ei ole soveliasta liftata. Kysyin hintaa Shiraziin, joka oli 15kT, joten otin taksin vain Marvdashtiin, josta jatkoin bussilla Shiraziin. Bussissa juttelin miehen kanssa joka oli tulossa töistä, hän oli insinööri ja työskenteli 13 tunnin päiviä ilman vapaapäiviä, kuukausitulo on 1000$. Paikalliset ovat usein kyselleet mitä Suomessa tienataan ja palkan suuruuden kysyminen ei ole tabu, kuten Suomessa. Olen aina pyrkinyt selittämään, että vaikka tulot kuulostavat Suomessa suurilta, kaikki on myös paljon kalliimpaa.


Päivälliseksi jotain, tavattuani hotellilla taas Bahmanin söin myös hieman jotain muuta, jota hotellin omistaja/johtaja ja Bahman tarjosi. Hotellille kävelleessäni tapasin todella hyvää englantia puhuvan miehen, jonka kanssa pysähdyin juttelemaan pitkäksi aikaa, hän työskentelee hankkeessa, jonka tarkoituksena on kasvattaa oikeaa tietoa Iranista länsimaissa ja myös auttaa paikallisia, joilla on ideoita, muttei rahkeita toteuttaa, luomalla kontakteja länsimaiden ja Iranin välille. Hän kysyi voinko antaa videohaastattelun seuraavana päivänä, kyllähän se sopi, ihan mielenkiintoinen uusi kokemus luvassa, joten lähtö siirtyi taas päivällä. Istuessamme iltaa hotellilla Kazam kertoi, että hänellä on seuraavana päivänä jalkapallo-ottelu, kysyin voiko sitä tulla katsomaan ja sovimme, että menemme kolmestaan seuraavana päivänä.

(Päivitti Siina, koska Blogger ja myös Facebook on estetty paikan päällä. Kommentit on edelleen hyvin tervetulleita, Tuukka saa ne sähköpostitse ja vastailee Siinan kautta.)

Ei kommentteja: