Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Shiraz


Kuva bussimatkalta, mentiin ylänköjen läpi. Linja-autoasemalla kysäisin parilta taksikuskilta tietävätkö he hotellin minkä olin katsonut Wikitravelista, mutta kumpikaan ei tiennyt. Asema ei vaikuttanut aivan uudelta, kuten Yazdissa oli ollut, sieltä lähtiessä selvisi, etten ollut saapunut toimivalle linja-autoasemalle, vaan uusi sellainen sijaitsi niin kaukana keskustasta, että olin myöhästyä bussista, joka onneksi lähti puoli tuntia myöhässä. Shirazissa päätinkin luottaa LP:n karttaan, joka kertoi, että asemalta on keskustaan matkaa vain reilu kilometri ja lähdin kävelemään. Melko lähellä keskustaa näin hotellin, josta kysyin hinnan, 10kT, päätin katsoa ainakin muutaman paikan lisää. Etsimääni hotellia en keskustasta löytänyt, mutta kylläkin monta muuta, jotka olivat kaikki täynnä. Mietin, että taitaa johtua siitä, että nyt on keskiviikko, eli sama kuin länsimainen perjantai ja Shiraz on suosittu kohde myös paikallisten keskuudessa. Yazdissa olin myös hoksannut, että nyt on pääsiäisloma, joten länkkäreitäkin on tavallista enemmän liikenteessä. Palasinkin ensimmäiselle hotellille, joka oli melkein tyhjä.


Tinkasin hieman ja sain tämän huoneen 9kT:lla. Sänkyjä riittävästi ja mukavasti kulmassa, joten ikkunoitakin on paljon, iltapäivällä huoneessa on melko kuuma, mutta silloin kuuluukin olla ulkona. Omaa vessaa ei ole ja yleiset ovat hieman törkyiset, muttei tähän hintaan voi valittaa.



Parasta on katto, josta on hienot näkymät jokapuolelle.


Tässä ihailemassa auringonlaskua, kymmenet tai sadat linnut (ilmeisesti kyyhkysiä ja pääskysiä) lentelivät ympäriinsä.


Seuraavana aamuna oli vurossa kebabaamiainen. Tuo juoma on kuin hyvin juoksevaa piimää, jossa on voimakkaasti yrtin makua. Maistuu epäonnistuneelta kokeilulta, mutta paikallisten keskuudessa suosittua.


Jalkapallo-ottelu basaarin pienellä kujalla.


Torstaina lähdin kävelemään pohjoista kohti, sillä kukkuloille kiipeäminen tuntui hyvältä idealta. Tämä on kaupungin suurin "joki".


Näyttää värväysjulisteelta. Olen sivistänyt itseäni sen verran, että Iranilla on yksi johtaja, jolla on valtaa erottaa presidentti halutessaan ja myös veto-oikeus kaikkiin lakeihin, hän on tuo etummainen, joka tuli valtaan tuon toisen kuoltua, tämä ensimmäinen johtaja tuli valtaan viimeisimmän Shahin (kuninkaan) syrjäyttäneessä vallankumouksessa.


Lounaaksi paikallinen pizza, ihan hyvää, mutta edelleen on hieman ikävä oululaista rasvakänkkyä.


"Jumala muistaa". Tulee vähän Jenkkilä mieleen, ruoka on rasvaista (ei oikeastaan täällä kun tarkemmin miettii) ja Jumalaan luotetaan. Tähän ne yhtäläisyydet kyllä taitaakin loppua, tai no kauneusleikkaukset on kans molemmissa maissa suosittuja. Bussin takana olevat kuvat esittävät marttyyreja (synonyymi sankarivainajille), eli sodassa kuolleita. Näitä kuvia on myös joidenkin teiden katuvaloihin kiinnitettyinä tauluina.



Matkalla oli kuuluisa Hafezin hauta, jossa piti tietenkin poiketa.


Itse hautakivi, paikalliset koskettivat kiveä ja ilmeisesti rukoilivat hiljaa.


Näytti, että tällä paikalla kuului ottaa itsestään kuva. Yazdissakin eräs mies, jonka kanssa juttelin, esitteli kännykästään vastaavaa kuvaa, hyvin tärkeä ja kuuluisa paikka ja henkilö iranilaisille.

Täällä tuli vaihdettua muutama sana noin minun ikäiseni iranilaisen arkkitehtinaisen kanssa, hän oli tullut Teheranista viikonloppumatkalle ja kertoi, että jos tarvin apua Teheranissa niin soita, hän ja hänen miehensä auttavat mielellään, lopuksi kättelimme. Olin tiennyt, että Iran ei missään nimessä ole niin vanhoillinen, kuten mediasta voi ymmärtää, mutta silti olen yllättynyt, että olen jutellut usean naisen kanssa (muidenkin kuin myyjien kanssa) ja kätellytkin yhtä. Varsinkin Teheran ja Shiraz ovat hyvin länsimaisia, moderneja ja jopa hieman tylsiä, pidän vähemmän modernista meiningistä, (toki naisten vapaus on hyvin tärkeää ja alistamista en kaipaa, nyt ei pidä missään nimessä ymmärtää väärin) seuraavalla kerralla pitääkin suunnata enemmän pieniin kaupunkeihin ja kyliin, kun nämä tärkeimmät kaupungit tulee nähtyä tällä matkalla, jotka ovat toki mielenkiintoisia nekin, pettynyt en missään nimessä ole ollut.


Tässä paikassa pystyi teettämään ainakin tavallisen kuvan tai kuvalautasen. Asiakkaita ei ollut, joten myyjä keskittyi pelaamaan jalkapallopeliä. Espanja-Venäjä tilanteessa 0-1.


Quran portilla oli meneillään jokin katunäytelmä, jonka jälkeen myös haastateltiin jotakuta televisioon. Sen enempää en ymmärtänyt.


Kiipesin portin vieressä oleviille muureille, josta oli upeat näkymät.

Täältä katselin hieman tien toisella puolella oleville kukkuloille, jossa näytti olevan hauta tai ainakin pieni temppeli. Polun ylös bongasin, kun näin pari paikallista kiipeämässä ylös. Ylitinkin tien ja kiipesin ylös.


Ylhäältä löytyi ilmeisesti hautoja ja muutamia paikallisia katselemassa upeita maisemia.


Jahan Nama Garden, jonne koitin mennä, mutta paikka oli suljettu.


Shiraz

Ylhäältä näin huvipuiston, jonne täytyi tietenkin lähteä, alas pääsin noita portaita pitkin, paljon helpompi reitti, kuin ylös tullessa. Täkäläiset kalliot ovat hyvin liukkaita, johtunee kivilaadusta, sillä kosteaa täällä ei ole.


Huvipuisto osoittautui hienoksi ja ihmisiä oli paljon.


Kummitusjunaa en testannut, mutta Ufo näytti hyvältä.



Lippu kustansi 2kT ja kyyti oli ihan hyvä, vanhakin sai pienet kiksit.



Seuraavana oli vuorossa "Crazy Ballon", jossa istuttiin tuohon tuoliin ja sitten kone hinasi systeemin tuonne ylös vaijereilla. Hetki odottamista (tässä vaiheessa jännitti) ja sitten lähes vapaata pudotusta alas, vaijerit nappasivat kunnolla kiinni muutaman metrin korkeudessa, ihan hauskaa. Nämä olivat ainoat laitteet joissa kävin, olen aina pitänyt huvipuistohärveleistä, muttei niistä nykyään saa enää kunnon fiiliksiä, joskus täytyykin päästä Uuteen-Seelantiin, jonka yhdessä kaupungissa on järeämpiä härveleitä, sinne pitää toki olla rahaakin ihan kiitettävästi, enkä tiedä uskallanko, benjiäkään ei ole vielä tullut hypättyä...


Tämä ilmakivääri/-pistoolikoju oli suosittu, vaikutti kyllä huvipuistohuijaukselta, yksi mies mielestäni osui maalina olevaan lasiin ja taisi sanoakin tästä, jolloin kojunpitäjä taisi näyttää, että pitää osua keskelle. Tätä en testannut, mutta jostain syystä päädyin heittelemään palloja ison mekaanisen gorillan suuhun, huvi kustansi 1kT ja pääpalkintona oli jättipehmolelu (mitähän mää sillä olisin tehnyt), pehmolelut jäivät kuitenkin hyllyyn, mutta 2/6 toi palkinnoksi pienen hämähäkkimieslautapelin, pitänee lahjoittaa jollekkin pikkulapselle.


Tälläkin kojulla hävisin 1kT, jolla sai 3 tennispalloa. Noista etummaisista putkiloista saa 500T/1kT, per pallo. Keskellä on 50kT reikä, mutta se putkilo vaikutti niin pieneltä, että päätin yrittää kultarahoja sen vieressä, keskirivin ja takarivin putkiloihin piti saada 2 palloa, jotta voittaa. Ensimmäiset kaksi palloa huti ja sitten yritin eturivin rahat takaisin putkiloa, mutta taas huti, jonka sain uusia, sillä osui sivuseinään, mutta huti jälleen, rigged peli...


Lähtiessä näin tämän sirkusta mainostavan maskotin, kääpiökin oli juoskennellut pitkin huvipuistoa, jätin silti sirkuksen väliin ja lähdin kohti keskustaa.


Kaduilla oli enemmän ihmisiä, kuin tämä kuva antaa ymmärtää, vasta kahdentoista aikoihin alkaa hiljentyä.


Kovasti jotain nestemäistä myynnissä, sisältö jäi arvoitukseksi.


Arg-e Karim Khan. Komia linna ja sen edustalla kuvaa ottavaa länkkäriä esittävä patsas.


Seuraavana päivänä menin käymään sisällä, ulkoapäin näytti komeammalta, toki tämä puutarhakin on ihan nätti.


Kelluvaa valuuttaa. Veteen oli heitelty paljon kolikoita ja myös joitain seteleitä.


Muurin sisällä oli kolttunäyttely.


K-Aasiassa halvat oluet ovat kuulemma kuin arpoja, koskaan ei tiedä montako prosenttia saa, tämä oli kuitenkin takuulla tyhjä.

(Päivitti Siina, koska Blogger ja myös Facebook on estetty paikan päällä. Kommentit on edelleen hyvin tervetulleita, Tuukka saa ne sähköpostitse ja vastailee Siinan kautta.)

2 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

Shiraz, kovasti mietin, miten tuo on niin tuttu. Mutta rypälehän se on ja vinkkupullojen kyljestä nähty monta kertaa!
Onkohan se niin, että suuret kaupungit ja kaupunkikulttuuri kuitenkin muistuttaa toisiaan, olivat missä vaan. Maalla näkee varmaan enemmän sitä, mitä ihmiset työkseenkin tekee. Hauskaa kuinka huvipuistoissa on sama meininki kaikkialla.

Tuukka kirjoitti...

Hienoa tietoutta :) Kaupunki todella on hyvin kuuluisa viinistaan, edelleen taalta taitaa saada alkoholitonta, ainakin olen viinipullojen kuvia nahnyt (en ole maistanut).