Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Busua

Täältä olen saanut herkullisia mangoja, kuorittuna ja paloiteltuna 1,5c/kpl, samaan hintaan testasin avokadoakin, muttei ollut yhtä herkullista, toivottavasti mangoista ei voi saada yliannostusta...

Perjantaina Alex lähti näyttämään minulle omaa paikkaansa (Black Mamba), johon hän etsii yhteistyökumppania. Hän on rakentanut paikan saksalaisen naisen kanssa, jota ei jostain syystä ole enää kuvioissa


Paikka oli nätillä paikalla, mutta kaipasi todellakin remonttia.

Jatkoimme talolta tähän rantamajaan. Hienot oli näkymät, kuvassa näkyy oikealla myös kaksi huonetta, jotka ovat olleet vuokralla, kun paikka oli kunnossa. Pian seuraamme liittyi kuin tyhjästä vihaisen oloinen rasta. Hän jutteli Alexin kanssa ja kysyi sitten minulta missä majoitun, ihmettelin miksi hän tätä kysyy, jolloin Alex sanoi, että Coffella. Myötäilin, että niin juuri Coffella majoitun. Tällöin rasta sanoi, että normaalisti hän pyytää maksun täällä olemisesta, mutta minä saan olla täällä, koska asun hänen setänsä luona, mutta yksin, Alexilla ei ole tänne mitään asiaa. Molemmat vaikuttivat aika hermostuneilta, joten nousin ylös, kättelin rastan ja lähdin pois, Alex lähti mukaan.

Alex oli paluumatkalla erittäin hermostunut. "Paikka on minun ja tuo ajaa minut pois, juuri tuo mies on tuhonnut paikan ja asuu nyt seuraavassa talossa, kohta sekin on tuhottu, kuin syöpäläinen". Myöhemmin Alex sanoi, että kyseessä oli hänen veljensä. Veikkaan, että Alex on todellakin rakentanut paikan, mutta perheen maalle, josta seurannut kateus/ahneus ovat tuhonneet yrityksen. Hyvin harmillista, paikassa on potenttiaalia, mutta tuskinpa kukaan laittaa rahojaan kiinni näin epäselvään tilanteeseen.

Suomenko tupakkalaki muka tiukka? Ei tätä tosin täällä hirveän tiukasti noudateta, vaikkakin ghaanalaiset polttavat huomattavasti vähemmän, kuin eurooppalaiset.

Iltapäivällä mökkini eteen tuli kalastajaalus. Kalastajat ovat yleensä merellä 4 päivää, jonka jälkeen palaavat kylään.

Nyt heillä oli tuomisina delffiini, miekkakaloja ja tonnikaloja. Hieman oli ikävä nähdä delffiini kuolleena. Meninkin kysymään Alexilta pyydetäänkö niitä. Kyllä vain ja ovat hyvin herkullisia. Myöhemmin tarkistin asian ja delffiini ei tosiaan ole uhanlainen laji, kuten olin ajatellut. Pyydetään täällä kilpikonniakin. Kerran eräs turisti oli nähnyt kuinka paikallinen oli pyydystänyt ison kilpikonnan. Tästä oli syntynyt lähes tappelu, kun turisti vaati, että kilpikonna päästetään menemään ja paikallinen taas halusi pitää arvokkaasta saaliistaan kiinni. Lopulta turisti kysyi mitä kilpikonna maksaa ja vastauksen saatuaan oli antanut kilpikonnan napanneelle miehelle vaaditut 200 cediä ja kilpikonna oli päästetty takaisin mereen.

Ennen Fin-Can peliä maisteltiin palmuviiniä jota Alex oli tuonut farmilta (1,5l/5c). Pakko sanoa, että parasta palmuviiniä mitä olen maistanut ja kuulemma täysin alkuperäistä, ei lainkaan lisättyä sokeria. Alex huusi paikalle puolen pullon jälkeen tytön, joka myi jotain lehdistä uutettua mehua, hyvää oli tämänkin kanssa palmuviini, siitä punainen väri.

Tässä lähibaarissa ja kylässä muutenkin on paljon rastoja, jotka eivät suurimmaksi osaksi ole tältä kylältä. Valkoiset naiset kuulemma pitävät niin paljon mustista rastamiehistä, että heitä tulee turistipaikkohin muualta. Alexillakin oli ennen rastat, mutta äidin painostuksesta ne leikattiin pois.

Pelistä ensimmäinen erä jäi näkemättä, sillä MTN:n yhteydet olivat poikki. Karvas tappio, mutta sitähän sanotaan, että yks peli pitää aina hävitä...

Illalliseksi ostin 20c:llä tonnikalan, jonka Alex grillasi.

Ghanalaisessa painekattilassa jamssia lisukkeeksi. Erittäin hyviä olivat tonnikala ja jamssi, myöskin soossia pitää kehua. Kalasta riitti vielä Coffellekkin.

Pari päivää tästä ja kalastajia tuli jälleen, nyt mukana haikaloja.

Myös iso tonnikala löytyi ja paljon pienempiä.

Hain lihaa ei juurikaan arvosteta. Tämä iso meni hintaan 25€

Ja nämä pienemmät vajaalla 15€:lla. Miekkakaloista maksettiin enemmän, kuvassa näkyvät n. 50€/kpl. Hinnat neuvoteltiin muutaman ostajan kanssa rannalla. Joskus kalastajat saavat vasarapäähaita ja ne ovat paljon arvokkaampia, kuin tavalliset hait. Nämä tavalliset kuulemma kuivataan ja käytetään sitten jotenkin.

Viikonloppuna Busua on paljon kiireisempi, kuin viikolla, nytkin oli hautajaiset ja häät. Väkeä liikkui valkoisissa ja mustissa, hautajaiset kestivät kolme päivää, häät vain päivän.

Riippumattoa pahoinpideltiin sunnuntaina, joku oli käynyt katkaisemassa toisen narun. Alex oli aiemmin sanonut, että kannattaa viedä riippumatto yöksi sisälle, kuten olin tehnytkin. Mutta nyt se oli saanut puukosta keskellä päivää, onneksi narut olivat pitkiä ja sain ripustettua riippumaton myös viimeisenä päivänä.

Viimeiseksi päivälliseksi Busualla tilaisin Alexilta kinglobstereita, joita hän oli kovasti kehunut. Niitä ei kuitenkaan löytynyt kuin yksi, joten otin lisukkeeksi normeja, yhteensä 20c.

Vähän googlettelin, että eihän tämä kinglobster ole uhanalainen, mutta en löytänyt vastausta, joten jos joku osaa kertoa mikä rapu tämä oli niin olen kiitollinen. Kinglobster ei ilmeisesti ole virallinen nimi.

Tässä ovat kaverit jo grillissä, aika pieniä olivat, mutta hyviltä maistuivat. Kunkku oli parempaa, kuin normi.

Tiistaina lähdin Busualta. Vakkariravintolanikin purettiin samana päivänä. Paikkaa pitävä nainen kertoi, että hän rakentaa tähän paremman ravintolan. Banaanilätty työmaan keskellä 5c, kera kahvin.

Minä ja Alex.

Mainonnan osalta Mr.Brights on tehnyt hyvää työtä, tässä taksissa oli tämä tarra, kalastusaluksissa on Mr.Brights lippuja, kuten myös ravintoloissa/baareissa, jopa kukkulan nyppylällä näin Butreen mennessä Mr.Brights lipun.

5 kommenttia:

Siina kirjoitti...

Oiskohan ne näitä huijarihummereita http://en.wikipedia.org/wiki/Slipper_lobster

Tuukka kirjoitti...

Oot sää kyllä taitava löytämään näitä, kiitoksia! Kunkku osoittautukin siis huijariks, näinhän se joskus menee...

Siina kirjoitti...

Onneksi ei ollut uhanalaista kunkkua!

mutteri kirjoitti...

Kuorin tuossa perunankuorimaveitsellä "syöntikypsää" mangoa ja muistelin miten beniniläisen mangon mehu valui ja kuinka se piti kuoria kupissa varovasti veitsellä. Kyllä kannattaa syödä mangot siellä! Komeita kuvia kaloista. Ja Alexia kyllä tulee sääli, toivottavasti sopu löytyisi.

Tuukka kirjoitti...

Kyllä! Luonnossa kypsynyt hedelmä on aivan toista, kuin raakoina poimitut ja keinotekoisesti kypsytellyt. Suomessa kannattaa pysytellä marjoissa, vaikka kyllähän jotkut lakkojakin poimii raakoina :)