Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Cusco

Cuscon bussiasemalla oltiin viiden aikoihin aamulla. Olin lukenut hankalista häsläreistä, mutta kesyjä nämä olivat moneen moneen muuhun paikkaan verrattuna, ymmärsivät kahden no graciasen jälkeen jättää rauhaan. Asemalta otettiin taksi (6s) San Blasan aukiolle, jossa piti olla halpoja majapaikkoja. Olin lukenut wikitravelista kehuja Samanapata hostellista, joten ensimmäisenä sinne. Kello oli vasta kuusi, joten muutaman kerran piti koputtaa, ennen kuin nainen tuli avaamaan ja päästiin kysymään huonetta.

Saatiin tämä omalla kylpyhuoneella 50s hintaan, sisältäen aamiaisen, kiitos jälleen kerran wikitravel.

Kaksi ovea aukeaa huoneesta kadulle, tässä näkymä.

Tämä on tosiaan ollut inkojen mahtava pääkaupunki, joten inkamuureja riittää.

Hieno kuva saman kadun vieressä vuodelta 1926.


Tässä vastaava kuvapari pääaukion reunalta. Vuoden 1950 maanjäristys tuhosi suuren osan kaupungin rakennuksista.

Täältäkin löytyy cocalehtiä myyviä mummoja, mutta Boliviaa enemmän jalostettuja cocatuotteita, tässä purkkaa, toffeeta ja karkkia. Nämä jätin kaupan hyllylle, mutta

Cocasuklaata piti kauppahallista ostaa, hyvää oli. Minna ei välitä cocatuotteista, haisevatkin kuulemma koiralle, joten hänelle tavallista suklaata, joka on täällä todella hyvää (5s/levy).

Suklaasta voidaankin siirtyä kertomaan kaakaomuseosta, joka oli ilmainen ja sisälsi lyhyen opastetun kierroksen. Tiesittekö, että Mayat käyttivät kaakaota jo 4000 vuotta sitten ja vasta 1800-luvulla siihen keksittiin lisätä maitoa. Tai sitä, että valkosuklaa ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, mutta kaakaopavuista puristettua kaakaovoita kylläkin, jota tavallinenkin suklaa sisältää. Nykyään Afrikassa tuotetaan yli puolet maailman kaakaosta ja Perussa vain reilu prosentti, myöskään väliamerikka, kaakaon kotimaa, ei ole enää merkittävä peluri maailmanmarkkinoilla.

Täällä oli myös kaakaoteetä myynnissä ja saatiin pienet maistiaiset. Maku oli oikein hyvä, hyvin kaakaomainen, suosittelen varsinkin Siinalle.

Lisää erikoisia syöminkejä kauppahallin vierestä, uunibanaania. Hyvää oli tämäkin.

Tämä taas ei ole kotieläinkauppa, vaan hyllyt olivat täynnä kuolleita marsuja. Marsu onkin täkäläinen herkku. Jossain kadunkulmassa näin pussillisen eläviä marsuja kaupan. En ole vielä maistanut, koska 60s on tuntunut hieman turhan kalliilta hinnalta yhdestä ateriasta, toivottavasti löytyy hieman edullisempikin paikka.

Ihan tavallista nautaakin löytyy.

Huijauksia estävä tarkistusvaaka kauppahallissa?

Haluaisitko olla näyteikkunassa porattavana?

Pääaukio Plaza de Armas. Noita vanhoja kirkkoja on täällä todella paljon, kenties espanjalaisten keino tuputtaa vanhat uskomukset kuoliaaksi? Yksi on jopa tyylikkäästi rakennattu inkojen tärkeimmän temppelin päälle, mutta siitä myöhemmin.

Inkamuseossakin käytiin

Valitettavasti tämä.

Museo oli iso ja ei turhaan kehuttu. Esillä oli inkojen ja heitä edeltäneiden kansojen kippojen lisäksi vaatteita, kertomuksia taruista ja muutenkin tietoa siitä miten inkat elivät. Suosittelen käymään samalla, kun tulette tänne. Cusco on nimittäin oikein mainio kaupunki vaikka viikon kaupunkilomakohteeksi. Nähtävää ja turistiystävällisiä ravintoloita riittää.

Kuten myös shoppailtavaa, näitä turistikauppoja on varmasti kilometritolkulla. Olen yrittänyt katsella inkamuseossa näkemääni "kukkopilliä" joka ääntää kuin oikea lintu, kun keraamista lintua vähän heiluttaa, mutten ole löytänyt. Museossa tämä soitin olisi maksanut 300s, mikä oli liikaa.

Eikö se ollut niin, että mielenosoituksia kannattaa mennä katsomaan mahdollisimman läheltä? Leikki leikkinä, tämä suuri rauhallinen kulkue liittyy ilmeisesti vaaleihin, jotka näkyvät vahvasti katukuvassa.

Ihmettelin ensin tätä julistetta. Perinteet pois? Mutta sitten ymmärsin, että tuo pipopää taitaakin olla puolueen logo ja rasti sen päällä tarkoittaa, että äänestä meitä.


PS. Enpä voi enää suositella Samanapataa. Aamiaisen jälkeen huomattiin ikkunasta, että pihalla on monta poliisia. Kuultiin, että he tulivat sisään ja alkoi äänekäs riita, pian kannettiin jo pöytää ulos. Tässä vaiheessa päätettiin vaihtaa paikkaa. Pian meidänkin oveen koputettiin ja siviilipukuinen mies pyysi meitä etsimään uuden hostellin, he tyhjentävät tämän paikan.

Opas jonka kanssa olimme puhuneet aiemmin reissusta Machu Picchulle oli ulkona ja kysyin häneltä tilanteesta, kuulemma jotain omistus tai yhteistyöongelmia, ei osannut oikein englanniksi selittää. Etsiessämmä uutta majapaikkaa vanha valkopartainen mies suositteli paikkaa missä hän asuu, lähdettiinkin mukaan ja otettiin edellistä hieman heikkotasoisempi huone 50 solilla täältä Hospedaje Inti Quillasta. Kuultiin huhua, että edellinen paikkamme ei olisi maksanut vuokraa kolmeen vuoteen...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikkis!Täällä näytettiinkin just tv:ssä, kuinka perinteisesti marsu valmistetaan ateriaksi...ihan alkaen elävästä marsusta jne. Joo,varmaan makoisa liha,kun ei ala suotta tunteileen. Hauska vertaus Mintulta se koka versus koiran tuoksu😊 Kiitti jälleen tarinoinnista ja kuvista...."matzupizuko" jo häämöttää? Voikee uhkeesti! tätyli

Tuukka kirjoitti...

Kovasti marsua on ainakin kehuttu. Ja kyllä ollaan nähty inkojen merkittävimpiä paikkoja, joten seuraavaksi on vuorossa se vähemmän merkittävä mutta parhaiten säilynyt.

Siina kirjoitti...

NAMNAM. Jotain kaakaoteetä oon joskus lahjaksi saanu, mutta kyllä kaakao sen voittaa. Hyvää kyllä.