Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 16. toukokuuta 2015

Pinnanalainen Tobacco Caye

Saatuamme rinkat huoneeseen lähdettiin heti snorklaamaan. Paikka vaikutti erittäin lupaavalta, vähintäänkin Xcalakin tasoa, mutta koska Tobacco caye on osa valliriuttaa, ei tarvi kuin hypätä veteen ja alkaa katsella ympärille. Paras snorklauspaikka oli kuulemma kanavan eteläisellä puolella, jossa riutta jatkuu. Riutta näkyi Tobaccon etelärannalta, joten päätin uida sinne. Vedestä tyrskyjä ei kuitenkaan isojen aaltojen takia näkynyt, joten uituani tovin päätin kääntyä takaisin, merkittyäni gps-pisteen missä olin. Matkalla takaisin näin pohjassa hain ja kilpikonnan, syvyyttä oli n.30 metriä, joten kuvan ottaminen oli turhaa. Päästyäni rantaan katsoin missä olin ollut ja totesin uineeni liiaksi itään.

Sanottuani nähneeni hain, tutut paikalliset sanoivat, että se saattoi hyvinkin olla bull shark, niitä on kanavassa. Jos sellaisen näkee pitää olla varovainen. Kysyin mitä tämä tarkoittaa ja he kertoivat, että pitää vain olla liikkumatta ja toivoa parasta. Myöhemmin juttelin ruotsalaisen sukellusresortin omistajan kanssa ja hän sanoi, että pohjassa nähty hai on lähes aina nurse shark. Bull sharkit uivat lähempänä pintaa ja etsivät isompia saaliita. Kanavassa on heidän havaintojensa perusteella kaksi bull sharkkia, iso ja pieni. Niiden ei kuitenkaan pitäisi olla vaarallisia, sillä näkyvyys on hyvä ja hait eivät metsästä ihmisiä. Joskus agressiiviset bull sharkit saattavat huonossa näkyvyydessä, esimerkiksi joissa, luulla ihmistä hylkeeksi tai vastaavaksi ja hyökätä.

Yksi nurse shark nähtiin saarenkin lähellä.

Seuraavana päivänä lähdin koittamaan uudestaan kanavan toiselle puolelle. Tällä kertaa otin heti rannasta kompassisuunnan ja riutan vieressä ankkurissa ollut katamaraani auttoi myös oikeaan suuntaan. Osuinkin riutan itäpuolelle vajaan kilomerin uinnin jälkeen. Virta oli yllättävän kova kanavan reunalla, joten uin nopeasti läntiselle puolelle suojaan.

Paikka oli tavallaan pettymys. Koralleja tai kaloja ei ollut enempää, kuin saaren reunoilla. Paikka oli toki hyvä, mutta ei ehkä uintimatkan arvoinen.

Uiskentelin vajaat pari tuntia ympäriinsä ja bongasin taas pari eagle raytä,

muutaman ison string rayn


Ja paljon muitakin kaloja.

Kaveri nukkumassa.

Riutta ja Tobacco Caye taustalla.

Paluumatkalla näin pohjassa lion fishin ja sukelsin katsomaan. Kaunis kala ja tavallaan käy sääliksi, että nämä pyritään hävittämään. Lion fish on ainoa kala, jota saaren läheisyydessä saa metsästää atraimella.

Seuraavana päivänä käytiin saaren pohjoispuolella katsomassa olisiko siellä jotain hienoja paikkoja.

Alueella oli paljon piikkipalloja, mutta ei yhtä hienoa, kuin eteläpuolella. Iso mustekala, joka piileskeli korallin alla teki tästäkin retkestä hyvän (ei kuvassa).

Tavallista enemmän esillä ollut hummeri.

Kotilo.

Punavalkoinen pikkurapu

Kivikala, joka on yleensä oudoin otus, mutta nyt tämä palkinto meni kuitenkin...

Tälle kaverille. En ole koskaan nähnyt vastaavaa, Jos joku osaa nimetä, niin olen kiitollinen.

Iso stringray toisesta kuvakulmasta. Näitä näkyi aina kun meni snorklaamaan.

Eagle raytä näkyi melkein yhtä usein.

Pieni värikkäämpi string ray.

Nämä olivat yleisiä pohjassa makoilijoita.

Yhtenä päivänä ostettiin muutaman tunnin manateeretki paikalliselta kalastajalta (50B$/hlö). Manateeja löydettiinkin muutama läheisellä mangroveelaguunilla. Ajettiin veneellä kavereiden lähelle ja juuri, kun kolme kävi komeasti pinnassa mentiin varovasti veteen, jos vaikka nähtäsiin näitä vesinisäkkäitä pinnan alla. Näkyvyys oli kuitenkin erittäin heikko, joten olisi kannattanut mielummin pysyä veneessä. Untireissullamme vain kadotimme manateet, myöhemmin kuultiin, että laguunissa on myös krokotiileja...

Paluumatkalla pysähdyttiin kanaalin toisella puolella, joten Minnakin pääsi snorklaamaan täällä. Pysähdyksen kohokohta oli kuvassa oleva kilpikonna, joka näyttää oudolta. Siinä on ilmeisesti jotain vikaa tai se on leatherback, joita en ole koskaan ennen nähnyt.

Hampaitaan esittelevä barracuda.

Tarpooneja näkyi lähes aina saaren eteläpuolella, ilmeisesti sama yli viidenkymmenen lauma. Yleisesti olivat pienempiä, kuin Xcalakissa näkemäni, mutta lauman suurin erottui selkeästi muista ja mittaa oli varmasti yli 2 metriä. Kunnollista kuvaa en tästä jättiläisestä saanut, sillä se ei koskaan tullut lähelle.

Toiseksi viimeisenä iltana vuokrasin Marine Stationilta vedenalaisen lampun (5$) ja lähdin yösnorklaukselle. Aluksi ei näkynyt paljoakaan kiinnostavaa, ainoastaan punaisia mulkosilmäkaloja, jotka päivällä ovat piiloissaan. Sitten näin pari squidia ja jäin katselemaan niitä. Säikähdin melkoisesti, kun toinen syösyi minua kohti. Uin pois ja tämän jälkeen varoin squideja. Toiselle laiturille päästyäni huomasin, että valo oli houkutellut melkoisen parven pikkukaloja ympärilleni. Squidit mitä ilmeisimmin syöksyivät syömään parvestani, eikä niillä ollut mitään minua vastaan. Nousin laiturille hetkeksi, jotta parvi leviäisi ja jatkoin pienen tauon jälkeen. Paluumatkalla katkarapuja näkyi melkoinen määrä ja reissun kruunasi melko pieni mustekala, joka ui lyhyen matkan, oli paikoillaan ja jatkoi taas matkaa. Kameraa en ottanut mukaan aikaisempien huonojen yösukellus kokemuksien takia, valoteho ei riitä pienessä kamerassa.

Yhteenvetona voisi sanoa, että otusten osalta tämä oli paras snorklauspaikka koskaan, mutta Karibian korallit eivät pärjää Aasian vastaaville. Veikkaan, että hurrikaanit pitävät riutan ylimmät osat melko harmaana.

5 kommenttia:

Vesa kirjoitti...

Nyt oli hienoja vedenalaisia kuvia. Kyllähän tässä alkaa taas reissukuume nousta ku näitä kattoo ja ulkona sataa kylmää vettä vaakatasossa :D

Vaikuttaisi olevan Batfish tuo kala, jewtubesta löytyy hupaisia videoita noiden liikkumisesta. Omituinen elikko kyllä :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Ogcocephalidae

Tuukka kirjoitti...

Kiitos! Peikkokroti siis, tuo englanninkielinen nimi on hieman haastava.

Aika hirveeltä näyttävät sääennusteetkin, jääkaappiin ollaan tulossa...

mutteri kirjoitti...

Aikamoinen vesipeto on sinusta tullut! Kilometrin uintimatka pelkästään paikan pääle, toivottavasti jalat ylti pohjaan koko ajan.
Jääkaappiin muka, kyllä pilaantuis tavarat alta aikayksikön. Puut vihertää kauniisti ja ruohoakin saa kohta leikata, ensimmäiset kevätkukat jo lakastuneet. Mutta ei ehkä ihan sortseissa ja t-paidassa kannata...

Tuukka kirjoitti...

Hehe, olisin mää ehkä päässyt sukeltamaan pohjaan :)

Sanoin paikallisille, että kanavassa on 20-30 metriä vettä, mutta he arvioivat siellä olevan syvempää, sillä isot laivat pääsevät läpi.

Siina kirjoitti...

Nukkuva kaveri on aika pähiä! Ai tuo on kotilo jolla on sarvet ja jalkasia ja vaikka mitä?

Kivikala on pelottava. Sen on joskus penskana nähny akvaariossa ja vieläki osaa liian elävästi kuvitella miltä tuntus astua päälle.