Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

tiistai 8. helmikuuta 2022

Ecuadoriin

Olin aluperin ostanut Wingolta premiumluokan lipun muutosoikeuksineen Punta Canasta Medelliniin 3.2. (170€). Suunnitelmat ovat aika avoimet, joten halusin matkustaa yhden suunnan lipulla ja varauduin tuolla lipulla ongelmiin. Jenkit voi vaatia, että lippu on jonnekin muualle, kuin Karibialle tai rajanaapureihin. Myös ESTA:n nollautuminen vaatii poistumisen tuolta alueelta. Ei sitä missään vaiheessa kyselty, kuten odottaa saattoi. Olen jo kertaalleen muuttanut lipun Santo Domingosta Bogotaan (3$). Siinä vaiheessa, kun Ecuador alkoi kiinnostaa Escobarin virtahepoja enemmän. Bogotasta on paremmat jatkoyhteydet. 

Kun olin jo menossa nukkumaan tiistai-iltana Pedernalesissa, kilahti sähköpostiin muistutus muutaman päivän päästä olevasta lennosta Bogotaan. Välähti, että onko minun mikään pakko mennä edes käymään Kolumbiassa, kun se ei just nyt kiinnosta. Avasin tietokoneen ja vilkaisin onko täältä suoria lentoja Ecuadoriin. Wingolla ei pääse, mutta Copa airlines lentää Guayaquiliin Santo Domingosta, Panaman kautta (150€). Lento olisi perjantaina. Wingon lennon käänsin myöhemmäksi Guayaquilista Bogotaan (6$), ainakin on tullut käytettyä rajatonta muutos-oikeutta. Ilmainen, mutta tietenkin pitää maksaa lentojen hinnan erotus. Tarkistin vielä, että Santo Domingossa voi tehdä vaaditun PCR testin vuorokaudessa ja osti lennon. Kello oli yli puolen yön ja pää täynnä ajatuksia. Miks nää ideat pitää tulla myöhään illalla. Otin kirjan käteen ja koitin saada suunnitteluprosessin pysähtymään. 

Koska tultiin taas Haitista päin, bussi pysäytettiin ties kuinka monta kertaa ja minunkin passini tarkistettiin pari kertaa. Vähän jännitti, sillä viisumi oli mennyt umpeen edellisenä päivänä. Lentokentällä asiasta selviäisi maksamalla 2500p sakon (40€). Sitä en tiennyt, mitä tapahtuu jos jää ratsiassa kiinni. Viisumini ei kuitenkaan kiinnostanut, vain kansallisuus.
Nämä tais olla presidentin erikoisjoukoista, monenlaista pyssymiestä näkyi varsinkin alkumatkasta.

Uunilämmintä hieman piparilta maistuvaa pullaa.

Koitin pyytää, että saisin jäädä pois ennen terminaalia, sillä bussi meni melkein Torres hotellin vierestä. Eivät oikein ymmärtäneet tai halunneet ymmärtää, joten piti taas ajella Uberillä. 

CGE Gastrodiagnosticon sairaala oli alle kilometrin päässä, joten kävelin sinne pienessä tihkusateessa saatuani kantamukset huoneeseen. PCR testi maksoi 55€ ja tuloksen saisin viimeistään seuraavana päivänä. Istahdin odottamaan tikutusta ja samalla vilkaisin, etteivät Panaman tai Ecuadorin maahantulosäännöt olleet muuttuneet. Panamassa muutun loppukuusta osittain rokotetuksi, 2 rokotusta riittää vielä vähän aikaa, joten testiä en tarvi sinne. Ecuadoriin tarvin sen kuitenkin joka tapauksessa, mutta hetkinen antigen testi kelpaa, muuttunut ihan päivä tai pari sitten. Olisi pitänyt googlettaa asia jo bussissa. Kävelin kassalle kysymään onnistuisiko vielä vaihtaa yli puolet halvempaan testiin. No ei, mutta enkö ole vielä päässyt testiin. Hän kävi hoputtamassa testaajaa ja sain tikun syvälle nenääni. Yhden sieraimen hoonaus riitti. Lento olisi vasta viideltä seuraavana iltapäivänä, joten tulos ehtisi tulla helposti. 

Sähkömiehellä oli ilmeisesti tullut tunnit täyteen, ehtiihän tuon huomennakin...
Illalla kävin katsomassa juuri ensi-iltaaan tulleen Moonfallin 4DX:nä. Aluksi alkoi pyöriä hämähäkkimies, väkeä oli aika paljon ja kun nämä alkoivat huutaa protestiksi leffa pistettiin poikki. Kesti ja kesti, kunnes oikea leffa saatiin pyörimään. Pitkät alkumainokset piti katsoa uudestaan. Puolen tunnin päästä leffa meni poikki. Oli alkanut kiinnostaa, joten toivoin, että näen pätkän loppuun, väki protestoi aika kovasti. Kun leffa jatkui ainostaan penkit heiluivat, muut 4D jutut olivat pois. Leffan pitäisi tulla suomessakin teattereihin maaliskuun lopulla, jos Sanna suo. Suosittelen visuaalisesti, eli leffateatterissa katottava. Muuten aika kliseinen katastrofileffa, vaikkei juoni ihan huonoimmasta päästä ollut.

Sain jättää kantamukseni hotellille uloskirjautumisen jälkeen. Kävin hakemassa negatiivisen testituloksen paperilla ja käppäilin vähän ympäriinsä. Vähän tylsää, tämä kaupunki oli jo nähty ja ajatukset olivat jo Ecuadorissa. Kahdelta ajelin Uberiillä lentokentälle (14€) ja marssin check iniin.

Päätettä tutkittuaan nainen sanoi etten ole lennolla. No täytyyhän minun olla, tässä on lippuni. Nainen tarkisti vielä asian ja sanoi, ettei voi mitään, minä en ole kummallakaan lennolla. Astuin syrjään ja tarkistin vielä lipun ja senkin, että maksu oli lähtenyt kortilta. Menin uudestaan jonon kautta tiskille. Ei auttanut, en ole lennolla, eikä hän voi asialle mitään. Minun täytyy soittaa numeroon, jonka hän antoi. 

No soitetaan. Jonotusta, jonotusta, puhelu menee poikki, uusi soitto, jonotusta jonotusta, joku vastaa, annettuani lipun numeron puhelu menee poikki, soitan uudestaan, nyt jonotusaika on pidentynyt. Luovutan puolen tunnin jälkeen. 

Onko näillä toimistoa? Keskustassa ja vielä melkein kaksi tuntia auki. Tilaan uberin ja siirryn ulos odottamaan.  

Uberi saapui ja vähän aikaa ajettuamme hän näytti 1500 puhelimesta, no ei ei. Summa oli 1060p (18€) sovelluksessa. Näemmä lentokentältä on lähes mahdotonta päästä pois normaalihinnalla. Seurasi rakentavaa keskustelua, jossa hän sanoi uberin vievän puolet ja minä pyysin ajamaan nyt vain perille, oli muutenkin huono päivä. Keskustelu päättyi siihen, että mies lopetti kyydin sovelluksesta tai itseasiassa hän ei ollut ilmoittanut ollenkaan poimineensa minua kyytiin, tämän takia hän siis kysyi vähän oudosti mihin olen menossa. Peruin itsekin kyydin, sillä se siirtyi seuraavalle kuskille. Perillä löin ukolle tonnin käteen.

Apina liikenteessä

Vähän harmistunut asiakas.

Toimistolla asia selvisi. Voisin lentää seuraavana päivänä puoliltapäivin. Hienoa ei tarvi uudelleen käydä nokkaa kaivamassa (72h), se kun on näinä aikoina kallista arpapeliä. Kysyin mikä oli ollut syynä etten ollut lennolla. Turvallisuus oli vastaus, ei enempää perusteluja. Nykyään tuon voinee heittää vähän kaiken perusteluksi. Kun kysyin jotain korvausta taksirallista ja ylimääräisestä yöstä, nainen kehotti täyttämään kaavakkeen netissä. 

Illalla täyttelin valmiiksi maastapoistumisilmoituksen ja Ecuadorin terveyskyselyn netissä. Menin vahingossa täyttelemään jopa elektronista viisumihakemusta, mutta sen jätin kesken, kun huomasin, ettei se ollutkaan se terveyskysely. Ei tainnut olla kovassa käytössä, sillä valikot olivat melko puutteellisia. Esimerkiksi Oulua ei löytynyt asuinpaikkaluettelosta, Muhos ja esimerkiksi Raahe kyllä löytyivät.

Seuraavana aamuna kentälle taas uberillä ja jonottamaan. Kaikki lomakkeet oli täytettynä, testit kunnossa ja löydyin lennolta! Edelläni olleella naisella oli jotain ongelmia ja hän joutui samaan tapaan närkästyneenä sivuun, kuten minä edellisenä päivänä. Jotain outoa taitaa olla tämän yhtiön järjestelmissä. 

Viime hetkellä muistin, että minullahan on vielä vähän pesoja, mutta onneksi sain vaihdettua ne kansainvälisellä alueella dollareiksi, eikä tarvinnut ostaa mitään turhaa.

Olin molemmilla lennoilla varauloskäynnin kohdalla. Ylimääräinen jalkatila taisi olla hyvitystä.

Panaman edustalla oli valtavasti rahtilaivoja odottamassa vuoroaan Panaman kanavaan, joka näkyi kaupungin laidalla. 

Panaman kentällä piti odottaa vain reilu tunti. Käyskentelin vähän ympäriinsä ja sain maistaa Tax Freen edustalla 18-vuotiasta skottiviskiä. Oli oikein hyvää, satasen pullo jäi kuitenkin ostamatta. 

Seuraavalla lennolla puuttui näyttö naaman edestä. Tilalla oli lappu, jossa neuvottiin laittamaan wifi päälle älylaittesta ja menemään sisäiseen verkkoon. Sieltä löytyi leffa yms tarjonta. Puhelinta pystyi lataamaan usb portista. Selailin tämänkin lennon Ecuadorin Lonely Planettia puhelimestani.

Siellä rinkka ja minä terveyskyselyjonossa. Se etukäteen täytetty kysely ei kiinnostanut, vaan ainoastaan testi ja rokotus. Dominikaanisen check inissä kyseltiin muuten nimenomaan PCR:ää, tieto ei ollut tainnut päivittyä Copalle.

Guayaquiliin en halunnut jäädä. Moderni kaupunki on Ecuadorin suurin ja maan liike-elämän keskus, vaikka Quito on pääkaupunki. Kaupungin valtava bussiasema oli oivallisesti lentokentän vieressä, joten sinne käveli hetkessä. Infopisteen neuvoilla sain helposti lipun puolen tunnin päästä lähtevään bussiin. Olin ollut liikenteessä vasta yhdeksän tuntia, joten viitisen tuntia bussissa menee helposti, eipähän tarvi seuraavana päivänä taas matkustaa.

Vähän ennen puolta yötä olin Cuencassa ja otin taksin Check in hotellille (2$), josta olin varannut huoneen. Ecuadorin virallinen valuutta on yhdysvaltain dollari, joten täällä pääsee helpolla valuuttakurssin kanssa.

8,4$/yö aamiaisella. Pesuhuone on käytävässä, mutta omasta hanasta tulee juomakelpoista vettä. Cuenca on Ecuadorin ainoa kaupunki, jossa kraanavesi on juomakelpoista koko kaupungissa ja todella hyvänmakuista. 

1 kommentti:

Siina kirjoitti...

Väärä leffa on aika hyvä moka 😂