Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

lauantai 19. maaliskuuta 2022

Charles Darwin Research Station

Evoluutioon ja luontoon uskovan ihmisen pakollinen kohde Puerto Ayorassa on Charles Darwin Research Station. 

Mutta korjataanpa ensin yksi aiempi virheeni. Kaupunginmuseossa opin, että Galapagoksen kuuma piste on edelleen Isabelan alla ja tulee todennäköisimmin olemaankin niin kauan kun joku tätä blogia lukee, vaikka minusta tulisi kuuluisampi, kuin Darwin. Geologinen tieto ei vanhene kovin nopeasti. Santa Cruzilla ei ole enää aktiivisia tulivuoria.

Mutta sitten Darwin keskukseen. Sisäänpääsymaksu oli 10$ ja se sisälsi oppaan. Ryhmässäni oli noin kymmenen ihmistä. 

Aikoinaan merimiehet söivät kaikki maakilpikonnat lähes sukupuuttoon, sillä niitä oli helppo metsästää ja ne pysyivät kuukausia hengissä, ilman minkäänlaista ravintoa. Merimiesten aiheuttamat ongelmat eivät rajoittuneet tähän, he toivat laivojensa mukana rottia, jotka ovat aiheuttaneet paljon tuhoja paikalliselle luonnolle.
Maakilpikonnalajeja on jäljellä 12. Sukupuuttoon on kuollut neljä.

Kuuluisin sukupuutoista on yksinäisen Georgen tarina.

Lajin luultiin jo hävinneen Pintalta, mutta sitten löydettiin George. Vuonna 1972 se tuotiin keskukseen ja alkoi maailmanlaajuinen puolison etsintäkamppanja. Yhtään lajitoveria ei kuitenkaan ollut enää jäljellä, joten sitä yritettiin naittaa muiden lajien naaraille. Toiveena hybridimaakilpikonna. Oppaan mukaan George todella nautti eläkepäivistään haareminsa kanssa, mutta jälkikasvua ei syntynyt. George kuoli 2012 lajinsa viimeisenä, ruumis kuskattiin New Yorkiin täytettäväksi ja palautettiin sieltä tänne. George on nyt näytillä hämärässä ilmastoidussa huoneessa, jotta se säilyy ihailtavana seuraavat tuhat vuotta, kertoi opas. 

Georgesta on aika siirtyä tulevaisuuden toivoihin. Tässä 2019 syntynyt Santiagon maakilpikonna.
Tässä taas 2020 syntynyt Espanolan maakilpikonna
Tämän vuoden uusia Floreanan maakilpikonnia. Floreanan maakilpikonnat ovat kuolleet sukupuuttoon, mutta mahdollisimman samankaltaisia hybridimaakilpikonnia pyritään palauttamaan saarelle. Luoden sinne uusi laji.
Tässä isossa aitauksessa kilpikonnat ovat kuusivuotiaiksi asti, jonka jälkeen ne viedään oikeille saarille. Sukukypsiä maakilpikonnat ovat 20 vuoden iässä.
Polun toisella puolella oli vanhainkoti, jossa eli yli satavuotiaita maakilpikonnia.

Just for fun... Ei tule jälkikasvua. Molemmat vanhukset ovat koiraita, kertoi opas. 

Kierroksen jälkeen melko leipiintynyt opas kertoi, että voimme lopuksi vierailla itsenäisesti museossa.

En olisi tunnistanut valaan luurangoksi.
Kyseessä on Dwarf Sperm Whale.
Delfiini
Erilaisten konnien kilpiä.

Charles Darwin oli vain 22 vuotias, lähtiessään viiden vuoden maailmanympärysmatkalle vuonna 1831. Juuri tuolla reissulla hän vietti täällä viisi viikkoa. 

Cambridgessä opiskellessaan Darwin kuului Glutton clubiin, jonka jäsenet söivät erikoisia villieläimiä. Tuon kerhon perinteitä hän jatkoi myös maailmanympärysmatkallaan, syöden muunmuassa Galapagoksenjättiläiskilpikonnia. Maailmanympärysmatkan jälkeen hän punnitsi tarkkaan kannattaako avioliitto ja lopulta päätti, että se kannattaa. Joku huolehtii kodista ja aina on seuraa, vaikka toisaalta menettää vapautta, eikä voi enää niin paljon seurustella muiden viisaiden miesten kanssa. Darwin sai serkkunsa kanssa kymmenen lasta, joista kolme kuitenkin kuoli nuorena. 

Kuvan otti saksalainen biologian opettaja, joka lähes liikuttui kertoessaan kuinka hienolta tuntuu olla täällä. Joka vuosi hän kertoo evoluutiosta ja Darwinista opiskelijoille ja nyt hän on täällä. 

 

Ei kommentteja: