Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

torstai 17. maaliskuuta 2022

Gordon Rocks

Gordon rocks on ehkäpä kuuluisin ja paras sukelluskohde Galapagossaarilla, jos ei lasketa mukaan useiden päivien ja tuhansien eurojen reissuja Darwin- ja Susisaarelle. Jo lentokoneessa tapaamani John kertoi Isabelalla, että hän oli kuullut hyvää parista sukelluskeskuksesta. 

Ensimmäinen oli kiinni, joten menin "alustavasti" kyselemään Shark Bay dive centteristä sukelluksista. Heillä oli Gordon rocks ohjelmassa seuraavana päivänä, tapasin oppaan ja kaikki vaikutti hyvältä. Huomasin käveleväni 10 minuuttia myöhemmin 160$ köyhempänä ulos sukelluskeskuksesta. Se siitä kokemuksien kyselemisestä ja paikkojen vertailusta... Tälle sukellukselle eivät aivan aloittelijat pääse. Vaatimuksena on vähintään 20 sukellusta ja advancedtason kurssitus. Gordon Rocks on kuuluisa vasarahai parvista, muista haista, mantoista, mutta myös haastavista virtauksista. 

Lähtö oli seitsemältä aamulla. Mukana oli jenkkimies, jenkkipariskunta, pari opiskelijatyttöä jenkeistä, jotka ovat Isabelalla 3kk tekemässä tutkimusta, pariskunta hollannista, jotka asuvat ABC saarilla, saksalaismies ja yksi eurooppalainen nainen, joka oli ryhmän kokenein yli sadalla sukelluksella. Iso ryhmä, mutta myös oppaita oli kaksi. Divemaster ja instructor.

Sukelluskeskukselta ajettiin ensin takseilla pohjoiseen, jossa siirryttiin veneeseen. Taksimatkalla juteltiin jenkin kanssa ja hän kertoi mahtavasta sukelluksesta Hawaiilla. Alue on todella syvä ja pohjasta nousee jotain meduusan kaltaisia otuksia yöllä pintaan. Yösukelluksen näkymä on kuin jollain toisella planeetalla. Meni to do listalle. Venematkalla pysähdyttiin paikkaan, jossa suoritettiin pikainen testisukellus. Suurin osa ei ollut ennen sukeltanut Galapagossaarilla, joten painot oli hyvä tsekata. Paikallinen vesi on suolaisempaa, kuin monessa muussa paikassa ja Gordon rocksilla ei ole aikaa säheltää.
Gordon rocksissa pinnan yläpuolella näkyy kolme saarta, mutta pinnan alla niitä on useampia. 
Ennen ensimmäistä sukellusta käytiin läpi mitä tulemme tekemään. Homma oli hyvin ammattimaista, varsinkin kun sitä vertaa Isabelan toimintaan.

Ryhmä jaettiin kahteen osaan, videolla ykkösryhmällä on jo kamat niskassa. Kuvaajana meidän oppaamme.

Näkyvyys oli heikko (max 10 metriä), eli vielä heikompi mitä oltiin odotettu. Alueella on paljon virtauksinen tuomaa juttua, joka houkuttelee paikalle kaloja, mutta haittaa näkyvyyttä. 

Heti alussa nähtiin parvi pieniä mantoja, parvi kotkarauskuja, valtavasti kaloja, pari todennäköisesti galapagoshaita ja sukelluksen loppupuolella myös pari vasarahaita! Kuvia en ottanut, näkyvyyden takia. Kuvat eivät kuitenkaan olisi olleet kummoisia, joten oli järkevämpää vain katsella. Sukellus oli melko haastava, varsinkin aika, jolloin pideltiin kivistä kiinni ja katseltiin näkyisikö jotakin. 

Näin oppaalla koukun, joten kysyin tauolla olisiko sellaista minullekin? Vastaus oli, että he eivät anna koukkuja asiakkaille, sillä he eivät voi olla varmoja osaavatko he käyttää niitä ja osaamattoman ankkuroituminen voi olla hyvin vaarallista. Vähän harmitti, koukun kanssa sukellus olisi ollut paljon rennompaa. Lisäksi oli olemassa ekologinen puoli, kivistä, joiden pinnalla on koralleja, kiinni pitäminen on yleisten ohjeiden vastaista käytöstä. Toki koralleja oli vähän, mutta silti. Tämä oli ainut miinus keskuksen toiminnassa.

Toinen sukellus oli virtauksen kannalta vielä haastavampi, yhdessä vaiheessa hengästyinkin, vaikka koitin välttää sitä viimeiseen saakka. 

Tämä sukellus oli kuitenkin aivan mieletön. Näimme kaksi kertaa valtavan parven vasarahaita. Parhaimmillaan vähintään minun kokoiset vasarahait olivat aivan parin metrin päässä. Molemmat sukellukset kestivät noin 50 minuuttia ja molemmilla kerroilla minä olin se jolta alkoi loppua ilma ja kaikkien piti lähteä pintaan. 

Toisen ryhmän instructorin ottamaa videota.

Sukelluksien jälkeen syötiin kanariisilounas ja ajeltiin taksilla takaisin sukelluskeskukselle. Olin kertonut jo reissunostovaiheessa huonoista Isabela kokemuksista divemasterille, joten nyt hän halusi kuulla miten he pärjäsivät. Kerroin taas koukuista ja hän sanoi harkitsevansa asiaa. Hän myös sanoi, että he ovat yrittäneet tarjota Isabelan Harrylle apua, mutta hän haluaa tehdä asiat itse omalla tavallaan. Viideltä sai palata keskukselle lataamaan instructorin kuvia ja videoita. Erittäin hyvä reissu, myös hintaansa nähden.

 

Ei kommentteja: