keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Ras Muhammed

Ras Muhammed on Egyptin ensimmäinen (1983) ja parhaiten suojeltu kansallispuisto, joten täällä oli hyvä pitää parin sukelluksen tauko hylyistä ja keskittyä riuttaan. Sukelluksiksi valittiin Shark reef ja Yolanda reef.

Juuri kun pääsin sanomasta, että pidettiin taukoa hylyistä, niin totta puhuakseni Yolanda on hylky ja rahtina olleita vessapyttyjä oli paljon pohjassa.

Yolanda oli kyproslainen rahtialus, joka upposi tänne huhtikuussa 1980. Kovassa myrskyssä 1985 hylky irtosi riutasta ja löytyi 150 metrin syvyydestä 2005. Riutta on edelleen nimetty Yolandan mukaan, vaikka suurin osa hylystä on muualla, ainoastaan teksniikkasukeltajien saavutettavissa. Myös shark reef - nimi on harhaanjohtava, sillä täällä näkee harvoin haita. Paikka on saanut nimen haiden tutkimusasemasta, joka sijaitsee lähellä.

Rauskuja täällä sen sijaan näkyi paljon.

Yksi reissun harvoista kilpikonnista.


Tummia nemokaloja.

Moreena

Jonka vieressä oli krokotiilikala

Sähkörausku. Tällainen kaveri puolustautuu ja saalistaa sähkön avulla. Kun katselin tämän menoa, näytti, että pikkukalat kaikkosivat sen ympäristöstä.

Skorppioonikala, myrkyllinen muttei ihan yhtä tappava, kuin lähes saman näköinen kivikala (nämä sekoitetaan usein). Kumpikaan ei aiheuta sukeltajille juurikaan uhkaa, mutta varsinkin kivikala voi olla paljasjalkaisille uimareille hengenvaarallinen. Myrkky aiheuttaa hirvittäviä tuskia, halvaannuttaa ja voi tappaa tunneissa. Jos kuitenkin pääsee nopeasti asiantuntevaan sairaalaan pelastuminen on todennäköistä. Hätäapuna voi upottaa pistokohdan tulikuumaan veteen, jolloin myrkyn proteiini hajoaa. Uimakengät ovat ihan järkevä ratkaisu tropiikissa pulikoidessa.


Lisää moreenoita

Möhkäle toisesta suunnasta.

Rennot riuttasukellukset olivat erittäin mukavaa vaihtelua, mutta ajatukset olivat jo hieman tulevassa, täältä nimittäin seilattiin Thistlegormille.

(30,8m/47min ja 25m/53min)

1 kommentti:

Siina kirjoitti...

Ai että nuo pohjan kasvit. Ai että.