keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Dodoma

 

Dodoma on ollut Tansanian pääkaupunki vuodesta 1973 lähtien. Dodoma sijaitsee keskellä Tansaniaa, joten se koettiin turvallisemmaksi, kuin rannikon Dar Es Salaam. Näitä mahtipäätöksellä rakennettuja pääkaupunkeja on maailmalla paljon: Naypyidaw, Brasilia, Abuja ja voidaanhan meidän oma Helsinkikin laskea mukaan. 

Hallinnon siirtäminen Dodomaan on ollut hidasta. Dodoma pääkaupunkina oli aluksi lähes vitsi, eihän tänne kulkenut edes päällystettyä tietä. Edelleen suurin osa virastoista sijaitsee Dar Es Salaamaissa, mutta parlamentti tänne ollaan saatu siirrettyä ja tie päällystettyä. Väkeäkin on jo puoli miljoonaa.

Gaddafi moskeija on Tansanian suurin moskeija. Tänne 2010 rakennettuun moskeijaan mahtuu vähintään 3000 rukoilijaa samaan aikaan. Minut käännytettiin portilla, siis ulos. 
Pääkaupungista löytyy tietenkin puisto, jonka keskiössä on Tansanian ensimmäinen presidentti ja kaupungin perustaja Nyerere. Valtavia monumentteja täältä ei löydy. Ehkä parlamenttia ja valtapuolueen päämajaa lukuunottamatta. Kummastakaan en tietenkään ottanut kuvia. 

Majapaikkani Kenya Lodge sijaitsi ydinkeskustassa. Vähän reilut kymmenen euroa yö.
Whatsapp?
Dodoma on Tansanian viinialueen keskus. Viinitilaa en vierailua varten oikein löytänyt, mutta viiniä piti tietenkin maistaa ja mikäpä sen kanssa sopisi paremmin, kuin pizza. Noin 15€ setti. Viini oli ihan hyvää, kuten myös pizza. Molempia olen täällä maistanut jo aiemminkin ja voin todeta, että molempien taso on yleisesti ok. Ei huippulaatua, mutta oikein syötävää ja juotavaa.
Muutaman päivän vierailuuni osui kaksi pääsarjan jalkapallopeliä. 
Ensimmäinen oli JKT:n, eli armeijan joukkueen ja Coastal Unionin välinen. Tunnelma ei ollut kummoinen, vaikka kotijoukkueeksi merkitty JKT voitti kaksi nolla. 
Vierasjoukkueen bussi
Televisioryhmän tuotantoauto.

Toinen matsi käytiin seuraavana päivänä Dodoman ja Morogoron välillä. Jo lippuluukulla näki, että matsi kiinnosti. Taistelu avopallossa oli kova. Näin, että tasaraha on hyvä idea, joten otin käteeni kolme tonnia eli reilun euron ja huidoin sitä luukulle päin. Paikallisella miehellä oli viisitonninen ja hän näytti, että anna rahat hänelle. Nyt oli tasaraha kahteen lippuun ja paikallisella avustuksella sain pikaisesti lipun. Portilla oli toinen ruuhka. Turvamiehillä oli valtava työ tökkiä massaa, sillä monilla oli ajatuksena livahtaa virran mukana ilman lippua. Tästäkin selvisin suht helposti. 

Katsomossa oli väljempää.


Mutta tunnelmaa oli huomattavasti enemmän, kuin edellisessä matsissa. Tämä äänekkäin ryhmä muodostui yllättäen Morogoron faneista.
Dodoman fanclub oli kentän toisella puolella. Peli päättyi tasan.
Muistaakseni kanelilta maistuvaa kuumaa velliä. Hyvin suosittu juoma katsomossa, joten maistoin minäkin, oikein maistuvaista. Nelisenkymmentä senttiä muki.

Ei kommentteja: