Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Army of Terracotta Soldiers

Qin Shi Huang (260 eaa.–210 eaa.) on mies, joka nousi valtaan 13-vuotiaana ja valloitti muut suuret kuningaskunnat yhdistäen Kiinan (221 eaa.). Qin Shi Huang onkin Kiinan ensimmäinen keisari ja hän myös aloitti Kiinanmuurin rakentamisen.

Legendan mukaan keisarin unelma oli elää ikuisesti ja ilmeisesti hän ajatteli jatkavansa keisarina myös kuoltuaan. Mukaansa hän tarvitsi tietenkin armeijan. Tuo armeija rakennettiin lähelle hänen hautaansa ja on maailman kuulu Terrakottasotilaiden armeija, joka on rakennettu taistelumuodostelmaan, katse itään päin.


Meidän matkamme alkoi rautatieaseman lähellä olleelta bussipysäkiltä. Bussilla pääsee hauta-alueelle 7 yuanin hintaan. Paikka oli tietysti täynnä kaikenlaisia kojuja. Olin lukenut, että myyjät ovat erittäin takertuvaisia ja kovia kauppaamaan, mutta tämä ei pitänyt alkuunkaan paikkaansa. Tyrkytystaso ei ollut edes aasialaisella mittapuulla kova, eikä sitä voi verrata vaikkapa Egyptin kauppiaisiin, erittäin rauhassa saatiin olla, eikä kauppiaita ollut porttien sisäpuolella.


Xian Zoo.


Prinsessa.


Minna ei ollut syönyt kaupungissa, joten poikettiin Subissa ennen itse museoalueelle menemistä. Pääsyliput olivat halpuneet 150 yuanista 120 yuaniin, kerrankin näin päin.


Ensimmäisenä mentiin katsomaan historiafilmi, jotta ymmärretään paremmin.

Armeija rakennettiin 8 vuodessa 700 000-750 000 työläisen voimin. Keisarin kuoltua hänen poikansa ei onnistunut hallitsemaan pitkään vaan kapinalliset ottivat vallan. Yksi joukko tunkeutui myös hautaan ja tuhosi vihassaan paljon patsaita.

Paljon kuitenkin säästyi ja kuivana kesänä 1974 maanviljelijä Yang teki elämänsä löydön kaivaessaan kaivoa, hän löysi sotilaan pään. Tästä alkoivat arkeologiset kaivaukset, jotka jatkuvat edelleen.

Ensimmäisenä menimme kolmesta kaivauksesta pienimmälle (Pit 3), joka on löydetty kesäkuussa 1976.


Ensimmäiset sotilaat, fiilis oli hieno.


Tämä alue on tuhottu pahoin historiansa alkuaikoina ja täältä ei ole löytynytkään kovin paljoa ehjiä sotilaita.


Seuraavana oli vuorossa Pit 2, löydetty huhtikuussa 1976. Täältä on löydetty paljon jousimiehiä, ratsumiehiä, sun muita erikoisjoukkoja. Entisöinti on kuitenkin pahoin kesken, joten kaivauksessa oli esillä hyvin vähän sotilaita.


Patsaat olivat alunperin hyvin värikkäitä, eivät harmaita, kuten me ne näemme. Aivan kuten esimerkiksi kreikkalaiset patsaat. Nykynykyihminen taitaakin olla historian ainut, joka tekee valkoisia ja harmaita patsaita, luullen matkivansa antiikkia.


Paljon oli sirpaleina. Historiallinen menetys, mutta ymmärrettävää valloittajatyrannia vihanneelta väkijoukolta.


Jousimies, nykyään ilman jousta. Näitä polvistuneita jousimiehiä on löytynyt 160 pit kakkosesta.


Yksi niistä seitsemästä kenraalista, jotka on löydetty kaivauksista.


Pit kakkosesta on löydetty myös 116 tällaista hevosmiestä hevosineen.


Kaivauksista on löytynyt 40 000 erilaista pronssista asetta. Aseet on päällystetty ruosteenkestäviksi. Euroopassa tämä tapa opittiin vasta satoja vuosia myöhemmin, liekkö oppi kulkeutunut täältä.


Ennen viimeistä ja suurinta kaivausta mentiin käymään museossa. Ensimmäisessä tilassa oli todella paljon väkeä ja tällaisia kärryjä joiden selostuksia en päässyt lukemaan.



Hiustyylejä muinaisilta ajoilta. Tämän jälkeen lähdettiin museosta pois ja astuttiin suurimmalle kaivausalueelle sisään.


Näky oli mahtava, valtavasti terrakottasotilaita. Tänne on tehnyt mieli jo pitkään ja siinä se vihdoin on. Pakko sanoa, että Qin Shi Huang hakkaa suuruudenhulluudessa jopa Egyptin faaraot, aivan järjetöntä työllistää vuosikausiksi valtava määrä ihmisiä tekemään jotain, mikä valmistuttuaan suljetaan katseilta maan alle. Kyllä ihmismieli on hullu. Mutta toisaalta ilman hulluja tyranneja maailma olisi historiallisilta muistomerkeiltään paljon köyhempi. Onneksi olen näitä pällistelemässä, enkä rakentamassa.





Hieman lähikuvia, kierrettiin koko halli ympäri.


Täälläkin on vielä paljon työtä jäljellä.




Jota tehdään koko ajan.


Huono taiteilija vai epäsymmetrinen malli?



- -

Päivitti Siina, koska Tuukka ei pääse Kiinassa blogiin. Kommentit on edelleen hyvin tervetulleita, Tuukka saa ne sähköpostitse ja vastailee Siinan kautta.

2 kommenttia:

Siina kirjoitti...

Siistiä, tuonne pitää kyllä joskus päästä itsekin. Järjetöntä.

En tiennytkään, että nuiden löytämisestä on noin vähän aikaa. Mitä kaikkea sitä onkaan vielä löytämättä!

mutteri kirjoitti...

Kyllä on mykistävä paikka. Olen kuullut lukuja ja lukenut ja nähnyt kuvia, mutten koskaan tällä lailla pysähtynyt katselemaan. Onneksi Kiinan kommunismi sentään arvostaa maan historiaa, eikä tuhonnut keisarivallan muistoja. Muutenkin hienoja esineitä museossa.