keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Sosua

 Lähes ensimmäisenä kävin ostamassa itselleni paikallisen simin (Claro 829 629 5808). Hintaa en muista enää tarkasti (n.50€), mutta 100 minuuttia puhetta ja 15 GB dataa se sisälsi ja on kuukauden voimassa. 

Sen jälkeen kävelin Cabarete sukelluskeskukseen kyselemään sukeltamisesta. Sukelluskohteita on paljon ja hinta kahden sukelluksen reissulle 90$, sisältäen varusteet. Jos sukellan vähintään kymmenen kertaa saan 10% alennuksen. Kun kysyin missä kunnossa korallit ovat, eläviä vai valkoisia, sain ikävän vastauksen. Eivät ne oikein ole enää edes valkoisia. Täällä ei ole enää juurikaan kovia koralleja, sillä vuosia sitten alueen yli puhaltanut hurrikaani tuhosi ne ja peitti hiekalla. Joissain paikoissa uutta kasvustoa on syntynyt, mutta se on vähäistä. Pehmyt koralleja on. 

Seuraavaksi kysyin haittaako se etten ole sukeltanut kahteen vuoteen. He kysyivät missä olen sukeltanut viimeksi. Kerroin sen olleen Filippiineillä kovassa virrassa, valashaiden ja mantojen kanssa. He kertoivat, että täällä ei ole juurikaan virtauksia, kuten ei ole haitakaan. Kaikki isot kalat ovat aika vähissä, kalastuksen vuoksi. Täällä kannattaa keskittyä enemmän macrosukelluksiin, eli kaikenlaisiin pikkuotuksiin. Tauolla ei siis ollut väliä, mutta sen he kysyivät olenko sairastanut koronan. Se on tullut uutena juttuna terveyslomakkeeseen, kuukauden sisällä sairastettu tauti estää sukeltamisen, ilman erillistä lääkärintodistusta. 

Arvostin rehellisiä vastauksia ja varasin aamusukelluksen. Sitten snorklaamaan!

Snorklauspaikka osoitettiin minulle sukelluskeskukselta, jossa myös mainittiin, että he tekevät myös snorklausretkiä. Mutta jos uin riutalle itsenäisesti, he kehottivat olemaan erittäin varovainen hurjastelevien veneiden kanssa. 

Matkaa snorklauspaikkaan oli vain reilut sata metriä rannalta, mutta paikka oli aikamoinen pettymys.Ei juurikaan koralleja ja lähinnä peruspikkukalaa. Huomasi, että täällä snorklausreissuilla jaetaan turisteille leipää kalojen houkuttelemiseksi. Kalat lähestyivät, kuin pullasorsat konsanaan. Vedenalaisen kuvauskalustoni olen päivittänyt GoPro seiskaan.

Sukelluskeskus ilmoitti illalla, että seuraavaksi päiväksi on luvattu isoja aaltoja, joten he siirtävät minut toiselle päivälle. Mietin hetken ja ilmoitin, että minulla on jo suunniteltua menoa, joten perun sukelluksen. Hinta alkoi tuntua kovalta tasoon nähden. 

Ajattelin viettää loppuvarauksen aurinkotuolissa Sosuan rannalla ja siemailla cuba librejä. No tähän tuli muutos, kuten kerroin aiemmin. Aurinkotuoli ja varjo maksoivat päiväksi 300p (5€) ja cuba libre 250p (4€). Kun maksun aika tuli mies ilmoitti hinnaksi yhteensä 810p. Nyt ainakin varjon hinta oli kasvanut satasella, muita muutoksia en kuunnellut, vaan tavasin hieman Omar Littleltä ((Wire) näyttävälle kaverille aika tiukasti mitä oli sovittu ja annoin 600p. Olin jo lähdössä, kun tajusin, että olin jättämässä huijarille tippiä. Ei käynyt laatuun ja kävelin puiden varjossa olevalle ravintolalle, jossa mies hengailikin 50p kädessä. Pyysin vaihtorahan, johon hän totesi, etteikö mitään hänelle. Kerroin että tippi kuuluu hyvään palveluun ja huijaus ei ole sitä. Kaveri naurahti ja lyötiin kivet hyvästeiksi. 

Kapteeni Jack Sparrow näytti samoilevan samalla rannalla, laiva ja miehistö uupui jälleen. Ranta soveltui erinomaisesti uimiseen. Syveni äkkiä, eikä koralleja tai merisiiliä tarvinnut varoa. 

Ranta oli täynnä kauppoja ja ravintoloja. 

Kookospähkinän sai reilulla eurolla

Kaupungin toinen ranta on nimeltään Alicia.

Dominikaanisen pitkäaikainen diktaattori Trujillo sopi toisen maailmansodan alla new yorkilaisten juutalaisten bisnesmiesten kanssa vastaanottavansa 100 000 juutalaista pakolaista. Lopulta noin 800 pääsi perille ja heidät asutettiin tänne, Sosua onkin juutalaisten perustama kaupunki.

Sosuan pääkatu. Jolly Rogerissa oli bingo käynnissä ja valkoista varttuneempaa väkeä tupa täynnä.

Nuo mopotaksin ovat innokkaimpia palvelun tarjoajia. Lisäksi löytyy kaikenlaisia häsläreitä ja prostituoituja, mutta takiaisia täällä ei ole. Kevyt pään puistatus tai no gracias ymmärretään. 

"traditional breakfast" (5€). Myöhemmin ehkä vähän erilaista perinteistä. Kahvi on yleisesti hyvää.
Eräs ystävä kysyi bissen hintaa ennen lähtöni ja kun en tiennyt hän ihmetteli kuinka huonosti olen asioista ottanut selvää. No nyt tiedän.

Ei kommentteja: