Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

tiistai 28. tammikuuta 2014

Paluu Lomeen

Maksettuani huoneen lähdin tienvarteen ja mopotaksi löysikin minut pian. Pyysin kyytiä vain päätielle, mutta pienen tinkauksen jälkeen mies sanoi heittävänsä minut rajalle tonnilla, joten valitsin tämän helpon keinon.

Beninin puolella kovasti lappujen täyttelyä ja kyselyä, ovat tarkkoja näköjään Beninissä, monesti kysellään vähemmän maahan saapuessa... Virkailija kysyi erikseen voiko hän lyödä leiman Ghanan viisumin viereen, annoin luvan, kieltämättä passissa on enää 3 täysin puhdasta sivua ja 2 muuten puhdasta, mutta viereisen sivun leimoista on tarttunut mustetta. Kyllä nuo vielä tälle reissulle riittää ja seuraavalle tarvii joka tapauksessa uuden. Muistan joskus miettineeni, että miksi passissa on niin paljon sivuja, kuinka joku voi saada tämän täyteen...

Togon puolella oli helpompaa, 10000cfa ja sain 7 päivän viisumin, lappu piti täyttää, ei kyselyjä. Tässä mökissä ranskalainen mies alkoi jutella odottaessamme passia ja kysyi onko minulla kyyti, sanottuani ei, hän sanoi, että pääsen heidän kyydillään Lomeen, kiitin ja hän lähti autoon odottelemaan, sillä oli jonossa ensin.

Pääsin mökistä passin ja viisumin kanssa ulos, mutta tarkistuspisteellä tarkastaja pyysi minut mukaansa pieneen koppiin ja käski purkaa rinkan, siinä sitten seliteltiin mikä on snorkkeli ja miksi minulla on kaksi kameraa. Ei kuumottamista, mutta ikkunasta näin kuinka ranskalaiset alkoivat olla kyllästyneitä odottamaan ja lähtivätkin liikkeelle. Kun olin matkatavarani esitellyt sain jatkaa matkaa, pitihän tämäkin joskus tapahtua, ennen en ole tarkastukseen joutunut.

Ranskalaiset olivat kulman takana, joten pääsin sittenkin kyytiin. Toinen miehistä oli ollut puoli vuotta töissä Cotonoussa ja ostanut sieltä vanhan pösön, kunnostanut sen ja olivat nyt varta vasten tälle matkalle Beniniin tulleen ystävänsä kanssa ajamassa autoa Ranskaan. 40 päivää on suunniteltu matka-aika ja vaikka reitti kulkee Malinkin läpi suurimpia ongelmia he odottavat Senegalissa, sillä siellä on astunut uusi laki voimaan, joka kieltää yli 10 vuotta vanhojen autojen maahantuonnin. Kavereiden matkaa voi seurata täältä http://www.cotonou-paris.tumblr.com/

Melkein päästiin Lomeen asti, kun alkoi vastustaa, vaihteet eivät menneet päälle. Pukattiin auto liikennevaloista tien varteen ja Quentin lähti auton alle tutkimaan. Paikallisia miehiä tuli myös auttamaan. Ei saatu kunnolla kuntoon, mutta yksi miehistä hyppäsi kyytiin ja lähti näyttämään korjaamoa. Korjaamolla oli ensin riitaa siitä kuka auton saa korjata, sillä yksi tien varressa auttaneista miehistä tuli paikalle skootterilla ja ihmetteli miksei hänen korjaamonsa kelvannut. Yhteisymmärrykseen kuitenkin päästiin ja tämän korjaamon miehet alkoivat töihin. Kytkin oli rikki ja sitä alettiin huoltaa. Parin kolmen tunnin päästä kun öljytkin oli vaihdettu, auto oli valmis ja kytkin pelasi. Hintaa korjaukselle öljyineen tuli kuulemma vain 20€, kiiteltiin kovasti ja jatkettiin matkaa, ihan hauska kokemus oli Togolainen korjaamo, kaverukset jättivät minut Lomeen ja jatkoivat Ghanan rajan yli, ihan hauska päivä, vaikka matka kestikin paljon odotettua pitempään.

Lomessa kävelin tuttuun Galioniin ainakin yhdeksi yöksi, ei jaksanut ettiä parempaa. Paikan ranskalainen mies toivotti minut tervetulleeksi kotiin, muisti vielä. Täällä olen pari yötä, huomenna pelaavat Ghana ja Nigeria välierissä. Jos Ghana voittaa välierän, ajelen Accraan etsimään kisastudiota, voi olla hyvä tunnelma ja karnevaalit, jos Ghana pelaa finaalissa ja varsinkin, jos voittavat mestaruuden, Ghana on ollut Afrikan mestari viimeksi vuonna 1982. Jos Ghana häviää välierän, jatkan Kpalimeen.

1 kommentti:

mutteri kirjoitti...

Tervemenoa Accraan, muista kannustaa samalla tavalla kuin muutkin, ettet toimi vastoin paikallisia tapoja. Jalkapallo on vakava asia!