Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Blue Hole

Viimeisenä Dahabsukelluspäivänä matkattiin alueen kuuluisimmalle sukelluspaikalle, Blue Holelle. Mukana Mustafa (instructor) ja tuttu kairolainen pariskunta. Ensimmäiselle sukellukselle, eli Bells to Blue Hole mentiin Mustafan kanssa kahdestaan. Kairolainen on mukana seuraavalla sukelluksella. Kameleiden takana oleva Blue Hole on 130 metriä syvä pystysuora luola.

Tätä sanotaan myös sukeltajien hautausmaaksi. Sen jälkeen, kun kirjaa on alettu pitämään, täällä on kuollut 30 sukeltajaa, todellisuudessa luku on ainakin kaksi kertaa suurempi. Legenda kertoo, että paikan on kironnut tänne hukuttautunut tyttö, joka pakeni pakkoavioliittoa kuolemaan. Todellisuudessa hukkuneet ovat ottaneet isoja riskejä. Blue Hole on yhteydessä avomereen 52 metrin syvyydessä olevalla 26 metriä pitkällä tunnelilla. Tämän sukellusreitin tekeminen on kiellettyä ja hullua tavallisilla sukellusvälineillä. Syvyyden lisäksi reitistä tekee vaarallisen se, että tunneli on hankalassa kulmassa ja näin ollen haastava löytää, myös virtaus on avomereltä tunneliin. Moni on tämän kuitenkin tehnyt, jotkut eivät ole koskaan enää tulleet pintaan. Sääntöjen mukaan Blue Holella sukeltaminen on hyvin turvallista.

Mustafa sanoi, että Bells nimi tulee siitä, että sukeltajat kolistelevat tankkia luolan seinämiin. Aluksi siis syöksyttiin pää edellä melkein 30 metriin.

Oikaistiin luolan läpi ja aloitettiin seinämäsukellus.

Seinämää pitkin valuminen oli mukavaa vaihtelua, lisäksi mielessä pyöri, että delfiinejä on nähty tällä alueella.

Tämä Trumpetfish liittyi seuraamme Blue Holelle asti, varsinkin Mustafasta tykkäsi kovasti, yleensä nämä ovat säikympiä. Jos uskoisin henkiin...

Kysyin Mustafalta ja tuo pallukka simpukan sisällä on tosiaan silmä.

Mustafa löysi pienen moreenan

Katseltuani kaveria hetken se lähti syvemmälle.

Putsaajakala, kaksi näistä putsaili Mustafan suuta. Yleensä siis syövät isojen kalojen pinnalta jotain.

Juttu, joka vetäytyy lähestyttäessä.

Blue Holeen siirryttiin vajaan 10 metrin syvyydessä.

Seinämät olivat korallien peitossa, ulkopuoli oli mielenkiintoisempi.

Keskellä Holea oli vapaasukeltajien köysiä, todella syvälle menevät.

Tämä painoi vauhdilla ohitsemme.

Mukava sukellus (32m/40min)

Myös tauolla näkyi vapaasukeltajia, tässä vissiin joku hengityksenpidätysharjoitus menossa, aika urheilullisilta näyttivät, vaatii ilmeisesti hyvää fysiikkaa. Jollain oli iso kahden jalan räpylä.

Toiselle sukellukselle lähdettiin siis kairolaisen kanssa. Ylitettiin Blue Hole ja lähdettiin tällä kertaa oikealle puolelle seinämää pitkin. Hetken sukellettuamme oli hämmentävä hetki. Kairolainen meni Mustafan luokse ja alkoi jonkinlainen vääntö, mietin onko kairolainen tullut hulluksi vai onko hänellä ongelma. Hetken päästä jatkoivat kuitenkin normaalisti. Pinnalle päästyämme kysyin mitä ihmettä tämä oli, kuulemma vain kavereiden välistä pelleilyä...

Tämä rausku oli sukelluksen kohokohta.

Noustiin hitaasti lähemmäs pintaa ja kun Mustafa huomasi kairolaisen vaimon snorklaamassa, toi hän tämän hetkeksi sukeltamaan kanssamme vararegulaattorin avulla. Nainen oli tehnyt aiemmin pari introsukellusta.

Palatessamme Blue Holeen näimme näitä biologeja, jotka tutkivat reunamaa.

Aivan lopussa näimme vielä scorpionfishin. Vähän säikähdin vedenalaista taistelua, mutta muuten rento sukellus (25m/48min).

Sukelluksen jälkeen palattiin hotellille. Maksoin toisen puolikkaan sukelluksista, eli 100€ ja luovutin varusteet. Keskiviikkona oli tarkoitus lähteä Thistlegormille, mutta reissu peruuntui, sillä olin koko Dahabin ainoa, joka oli ilmoittautunut reissulle, toteutuakseen reissu olisi vaatinut 15 osanottajaa. Viime lauantaina oli ollut viimeksi toteutunut reissu ja seuraava yritys on sunnuntaina.

Laitoin sähköpostia edullisemman pään hotelliin Sharmiin (Oonasdive) ja kysyin mitä he tarjoavat, jos yövyn heillä ja sukellan heidän kanssaan, sillä Sharmista tehdään päivittäin näitä sukelluksia. Vastaus oli 36€/B&B/yö, sukellus kustantaa 73€ päivä, sisältää kaksi sukellusta veneestä ja varusteet, 20€ lisähintaan 3. sukellus. Thistlegormille reissu maksaa 145€ varusteineen ja jos tullaan tekemään 3. sukellus, se on 20€ extraa. Tripadvisorilta ja hotels.comista näyttäisi löytyvän huoneita 13 eurosta ylöspäin.

Kun tätä vertaa Dahabin hintoihin 5€/B&B/yö ja Thistlegorm 95€ sisältäen 3. sukellusta, hintaero on niin valtava varsinkin sukelluksien osalta, että päätin pysyä täällä ja toivoa, että sunnuntaina missaan formulat insallah.


Dahab vaikuttaa vielä hiljaisemmalta, kuin aikaisemmin. Ehkä venäläiset on kutsuttu pikaisesti ylimääräisiin kertausharjoituksiin.

Sukelluksien päättymisen kunniaksi kävin syömässä vähän kalliimmin Funny Mummyssa. Mix grill, kera mangomansikkaappelsiinimehun, hyvää oli (90E). Ravintola tarjosi suihkepullon, jolla voi hätistellä kissoja pois, suihkepullon annoin olla rauhassa ja tarjosin puolisokealle kissalle hieman kanaa.

Jos päivähoitomaksut häiritsevät, muuta Dahabiin...

1 kommentti:

Siina kirjoitti...

Onpas kyllä kaunis rausku.

Voi pieniä kisuja, olen ylpeä sinusta!