Tunnisteet

Thaimaa (93) Indonesia (82) Filippiinit (58) Suomi (45) Snorklaus (43) Malesia (40) Kiina (39) Sukellus (36) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Sumatra (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Jaava (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Nusa Tenggara (6) Qatar (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Tongo hills & Tengzug shrines

Bolgassa kyselin ensin takseja Tongoon, alkupyyntö vaihteli 70c-30c väliltä, eli ei lähelläkään kymmentä cediä mistä hotellin respa oli puhunut. 10c oli kuitenkin ilmeisimmin vanha hinta, sillä sillä kukaan ei lähtenyt viemään. Yksi taksikuski kuitenkin neuvoi trotro asemalle, sinne meni siis minibusseja, toisin kuin olin aiemmin ymmärtänyt. Trotro asemalta pääsin parilla cedillä Tongon torille.

Joka oli 5 kilometrin päässä visitor centteristä, jonne minun piti päästä. Ei muuta, kuin kävelemään, takseja täällä ei ollut.

Vaikka katseltavaa riitti, tuli kysyttyä reilun kilometrin jälkeen parilta mopoon nojailevalta pojalta omistavatko he mopon, ei omistanut kumpikaan, joten en avannut kyydityskeskustelua.

Tulikin käveltyä koko matka keskipäivän auringossa ja rinkka selässä.

Visitor center. Täällä ei ollut ensin muita, kuin tuo juomia myyvä nainen, istuinkin odottamaan. Kohta saapui mies, joka vaikutti vähän oudolta, epäilinkin onko hän edes töissä täällä. Kysyessäni majapaikka hän vastasi ensin että ei ole. Mutta hetken päästä sanoi, että homestay voisi järjestyä. Kerroin, että tämä sopii mainiosti. Täällä on ollut vierastalo, mutta se on purettu. Mies käski odottaa ja meni toimiston vieraspaikalle istumaan. Aikani odotettuani menin kysymään, että onko hän todella täällä töissä ja kauanko menee. Mies ärähti, että kyllä on ja käski odottaa ja rentoutua, kuten oli jo aiemmin sanonut.

Jonkin ajan päästä paikkaan tuli neljä naista, joista yksi oli norjasta. Juttelinkin hetken tämän naapurin kanssa, kunnes porukkaan kuuluneet pari miestä tulivat paikalle ja porukka lähti taksilla takaisin Bolgaan. Heidän mukanaan tuli toinen opas, muttei hän minuun sen kummemmin kiinnittänyt huomiota, vaan jutteli tämän toisen kanssa ja lähti menemään, ensimmäinen opas sanoi, että odottele täällä hän lähtee näyttämään paikkoja, kun vähän viilenee.

Päätin ottaa torkut penkillä, mutta ennen uneen pääsemistä, paikan pihalle ajoi maasturi, jossa oli vanhempi länkkäripariskunta ja kuski. Kuski tuli sisälle ja naurahti minut nähtyään, kerroi, että paikan äijä lähti tuohon suuntaan alle vartti sitten. Nämä lähtivät ja minä jäin jatkamaan torkkuja. Heräsin, kun opas tuli tämän uuden porukan kanssa ennen neljää takaisin. Auton lähdettyä kysyin josko lähdetään, kun kello alkaa olla jo aika paljon. Ei vielä oli vastaus ja mies lähti taas.

Alkoi jo hieman kypsyttämään, missään vaiheessa ei ollut oikein tervetullut olo, mutta nyt aloin ymmärtää, että kavereita taitaa ärsyttää tämä yksinäinen reppureissaaja, joka haluaa olla yötäkin, eikä vain käväise reilun tunnin kierrosta porukassa ja maksa 15c kylämaksua per henkilö ja häivy. Nooh viiden jälkeen mies saapuu paikalle ja sanoo, että nyt alkaa olla mukavan viileä, eiköhän lähdetä, ensin tietenkin kirjautuminen, 15c kylämaksu ja 15c majoituksesta.

Näitä jänniä kuulemma luonnollisia kivimuodostelmia oli kylässä paljon.

Ensimmäisenä mies esitteli minut näille taloa rakentaville miehille, erittäin perinteistä menoa.

Uhrialttari. Täällä eletään edelleen voodoo uskonnon mukaan.

Aasiluola. Tänne on kerätty uhrattujen aasien pääkallot. Uhraaminen tarkoittaa siis rituaaliteurastusta, jonka jälkeen eläin syödään.

Aasiluolan jälkeen jatkettiin tuonne ylös, jossa on kylän pyhäkkö. Matkalla tuli mies vastaan vuohen ruho käsissään ja lähellä pyhäkköä piti riisua kengät ja paita. Pyhäkköön saa astua vain yläruumis paljaana, tämä koskee myös naisia. Pyhäkkö oli avoin luola, jossa olikin kylän vanhin veitsenteroitushommissa ja kana odottamassa häkissä, verta jonkin verran ja höyheniä paljon. Lahjoitin 5c, istuskeltiin hetki ja lähdettiin takaisin.

Matkalla näin röykkiön astioita. Kysyin mitä nuo ovat ja opas kertoi, että ne ovat tuomittujen noitien astioita. Pyysin kertomaan lisää näistä noidista ja hän kertoi, jos joku ilmenee noidaksi esimerkiksi ajamalla toista takaa unessa tai käyttäessään taikavoimia, hänet tuodaan tänne tuomiolle. Noidan tunnustettua hänelle annetaan "bad water" ja hän vannoo, ettei koskaan enää harrasta noituutta. Jos noita kuitenkin jatkaa noituuden harjoittamista, pyhäkön voima, joka on päässyt sisään pahan veden mukana tappaa noidan. Häntä ei siis tapeta, vaan hän valitsee kuoleman toimiessaan pyhäkköä vastaan, vielä varoituksenkin jälkeen, kertoi opas. Aika rankkaa tarinaa, kuulostaa paljolti samalta, kuin keskiajan Eurooppa, jolloin noitia poltettiin roviolla epämääräisin perustein. Täälläkin noita voi olla mies tai nainen, mutta ilmeisesti naisnoidat ovat yleisempiä. Astioista jäi kysymättä tarkemmin, mutta noidaksi todettu varmaankin menettää omaisuutensa.

Aurinko alkoi jo laskea, kun päästiin pyhäköltä alas.

Hyeena luola, täällä pidetään kylän kokouksia.

"magneettikivi". Tämän jälkeen haettiin rinkkani ja opas näytti minulle talon, jonka katolla nukun.

Miljoonan tähden hotelli siis. Kylässä ei ole, kuin muutamia aurinkosähköllä toimivia valoja, joten taivas näytti upealta, varsinkin kuun mentyä horisonttiin. Rinkkani sain talon sisälle turvaan ja illalliseksi erittäin herkullista kalakastiketta ja jotain fufun tapaista, mutta erilaista. Illalla juttelin pitkän tovin paikan pojan kanssa. Raha-asiat Suomi-Ghana kiinnostivat ja puhelimeni sai kehuja, kun näytin gepsistä missä Suomi on verrattuna jenkkilään ja muutamia kuvia esittelin. Tutkittiin myös Ghanan karttaa ja monet paikat poika tiesi, mutta ei Molea. Postikortissa on kuulemma norsun joskus nähnyt. Täällä on ollut yhdysvaltalaista avustustyötä, mutta nyt ei kuulemma mitään, pojan puheista saattoi ymmärtää, että tämä oli erittäin huono, kylä oli ilmeisesti aika tottunut elämään tuen varassa.

Tässä petini aamulla, yöllä oli melko viileä.

Ja näkymä alas.

Aamulla kävin vielä kävelemässä ja katselemassa maisemia, kun talolla oli vain lapsia.

Possuja ja albiinohelmikana?

Palattuani yöpaikkaan näin tämän ei minua opastaneen oppaan, joka kysyi tiukasti missä olen ollut, kerroin katselleeni maisemia. Seuraavaksi hän kysyi kävelenkö takaisin vai tarvitsenko kyydin. Oli ollut puhetta, että käyn vielä kierroksen aamulla ja juuri vartti sitten muutama kylän mies, joiden kanssa juttelin, ihmettelivät, että en ollut nähnyt päälikön palatsia ja cave schoolia. Nyt alkoi kuitenkin taas ärsyttää nämä oppaat, joten sanoin vain, että kyyti ois kiva, sovittiin 10c yhteishinnaksi iltaruoasta ja kyydistä. Hän sanoi syövänsä aamiaisensa loppuun ja lähtee viemään minua sen jälkeen pois. Mopolla Tongon torille, josta minibussilla Bolgaan.

Kyläläiset olivat hyvin mukavia ja kylä mielenkiintoinen, mutta oppaiden kanssa ei synkannut ja tämä vei fiilistä, ei silti huono reissu.

5 kommenttia:

mutteri kirjoitti...

On kyllä hurjan karun näköistä. Eihän tuolla näy kasvavan juuri mitään, mistä ihmiset saa ruokaa? Upeita kiviröykkiöitä mutta miten joku on asettunu sinne asumaan. Syvä kunnioitukseni ja kumarrus viiden kilometrin marssille niissä helteissä:)

Tuukka kirjoitti...

Hauska kommentti ihmiseltä joka asuu jään keskellä...

Sadekaudella kasvaa varmasti paremmin, mutta kieltämättä haastavaa seutua.

Siina kirjoitti...

Katoin eka että kili kivenkolossa ois kisu. :)

Nyt on kyllä sielä vähä eri meininki kultturien suhteen... Nukkumapaikkaa myöten.

Hieno auringonlaskukuva!

mutteri kirjoitti...

Jään keskellä! Ei täällä kyllä jäätiköitä ole, ellet laske järven ja meren jäitä sellaisiksi. Se valkonen, jota lapioidaan on lunta, joka kastelee maan ja sitten siinä maassa kasvaa kasveja. Tuu äkkiä takasin, jos muisti on noin menny! Tulppaanit täällä kasvattaa jo vartta ja Etelä-Suomessa ne istuttaa pottuja! Jään keskellä, puuh!

Tuukka kirjoitti...

Minna luuli sessuks, mutterille ;DDDD