Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

tiistai 16. helmikuuta 2021

Mwanza

Aloitetaan näkymällä huoneen parvekkeelta. 
Mwanza Tampereen ystävyyskaupunki ja Tansanian toiseksi suurin kaupunki 1,12 miljoonalla asukkaalla. Ero Dar Es Salaamiin on iso ja sen kyllä huomaa. Täällä on pikkukaupungin tuntua, eikä häsläreitä ole lainkaan. Jonkin verran kerjäläisiä, varsinkin sinnikkäitä katulapsia. 
Mwanza elää suurelta osin kalastuksesta. Kala-alukset nostavat suuria määriä niilinahventa Victoriajärvestä. Nyttemmin niilinahvensaaliit ovat vähentyneet selkeän liikakalastuksen vuoksi, mikä ei ole huono asia. Niilinahven on tänne istutettu vieraslaji, joka on ajanut Afrikan suurimman järven ekologisen katastrofin partaalle. Suuri kala jolla ei ole ihmisen lisäksi muita luontaisia vihollisia on syrjäyttänyt ja syönyt suuren osan muista kaloista, osa lajeista on kadonnut täysin.
Teollisen mittakaavan kuivatusta.
Mwalonin torilla oli kalan lisäksi paljon muutakin myynnissä.
Kalasatama ja sen lähistö oli täynnä marabuita. 
Langalla tähysti haukkoja. Niitäkin näkyi kaupungissa paljon.
Lähes kaikki niilinahvenet menevät vientiin, paikalliset syövät tilapiaa. Ahvenensukuinen kala tämäkin, mutta kuuluu alueen luontoon. Näitä tuli syötyä monta. Todella hyviä ja hintaa neljästä kahdeksaan euroon per kala. Roasted eli kuvan mukaan valmistettu oli paras.
Ananas on ilmeisimmin sesongissa. Ainakin sitä myytiin paljon. Vajaa viisikymmentä senttiä kappale.
Tansanian toiseksi suurin stadion. Taustalla näkyy Rock city mall. 2016 avattu ostari on Mwanzan suurin, mutta ainakin toistaiseksi vajaakäytöllä. Hissitkään eivät toimineet. Ostarilta löytyi elokuvateatteri, jossa kävin katsomassa upouuden The little thingsin neljällä eurolla. VIP lippu olisi kustantanut 6 euroa. Ero on vain siinä, että VIP istuu salin takaosassa. Outoa. Leffa oli ihan ok, mutten lähde ylistämään. Ääniraita oli alkuperäinen ja tekstitystä ei ollut.
Vanhempaa talokantaa.
Mielestäni metsästys ilman kallista erityislupaa on kielletty. Kiinni tuo putiikki olikin.

Leimaa? Ehkä ei.

Mutta hiukset kävin solmimassa. Pyydettiin 2 euroa, annoin 4.
Tuollaiset pakettiautot, eli minibussit toimivat kaupungin sisäisessä liikenteessä ja vähän pitemmilläkin matkoilla. Täällä on naurattanut parin bussin peräkuva. Toisessa oli Kim Jong Un ja toisessa Osama Bin Laden. Syy voi olla sama, kuin miksi Afrikasta löytyy Hitlereitä. Uutisista tuttu nimi tai kuva napataan käyttöön ilman sen kummempaa syventymistä henkilöön. Tähän kohtaan kirjasuositus. Kannattaa lukea laiton lapsi, todella hauska ja opettava omaelämänkerta.
Lisko
Vaikka ihmiset roskittavat paljon vähemmän, kuin esimerkiksi monessa maassa Aasiassa, näkyy silti, että tämä on iso kaupunki. Rannat ovat täynnä roskaa ja kaupungin läpi virtaava joki kuljettaa ties minkälaista muovijätettä. Virtaa oli surullista katsoa. Onneksi ne kertakäyttömuovipussit ovat kiellettyjä ja niitä oikeasti käytetään melko vähän.
Kaupungin lempinimi on Rock City. Kuuluisin nähtävyys on tämä Bismarck kivimuodostelma. Suuria kiviä näkyy muutenkin kaikkialla.

Mwanzan rautatieasema siirtomaa-ajalta. Saksalaiset rakensivat Tansanian ensimmäiset rautatiet. He alkoivat rakentaa linjaa myös Mwanzaan, mutta britit saattoivat tuon työn päätökseen ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Junalla en kuitenkaan matkaa jatkanut, vaan parissa edellisessä kuvassa näkyvällä laivalla. Mutta siitä lisää seuraavalla kerralla.




 

Ei kommentteja: