Tunnisteet

Indonesia (110) Thaimaa (98) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (46) Suomi (45) Sukellus (44) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Nusa Tenggara (21) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) F1 (13) Turkki (13) Australia (12) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Saudi Arabia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Sikkim (5) Bali (4) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

torstai 25. helmikuuta 2021

Ujiji

 

Ujiji oli 1800-luvulla vilkas keskus, joka kukoisti orja- ja norsunluukaupan ansiosta. Kuten kuvasta näkyy nykyään tämä on pieni kylä Kigoman kyljessä. Alueen keskus siirtyi Kigomaan orjakaupan loputtua ja sinne rakennetun rautatieaseman ansiosta. Myös Tanganyikan pinnan dramaattinen lasku vaikutti asiaan. Ujijin kaivot kuivuivat.
Tähän herraan olen törmännyt lähes jokaisessa museossa ja historiankertomuksessa. Tippo Tip oli legendaarinen orjakauppias, joka oli vastuussa tuhansien ihmisten orjuuttamisesta. Jossain vaiheissa hän jopa hallitsi laajoja alueita täällä, eikä tyytynyt vain kaupankäyntiin. Paikallisten mukaan miehen joukkojen aseet päästivät tippo tip äänen, tästä Hamed bin Mohamed el Marjebi sai lempinimensä. Erittäin häikäilemätön liikemies ja aikansa self made millionaire. Miehen isä oli kotoisin Omanista ja äiti nykyisen Tansanian rannikolta.
Zanzibarilta tuttuja kuvia, mutta täällä kerrottiin myös niistä, jotka eivät päässeet niin pitkälle. Heikoilla ei ollut arvoa, joten heidät jätettiin tienposkeen kuolemaan, kahleita ei avattu.

Surullisia reittejä.

Tänne en kuitenkaan tullut vanhan orajakeskuksen takia, vaan yhden maailmanhistorian kuuluisimman kohtaamisen takia. 27 lokakuuta 1871 Stanley oli saanut vihiä, että hänen etsimänsä kuuluisa tutkimusmatkailija Livingston on alueella ja lopulta sattumien kautta hän löysi Livingstonen mangopuun varjosta ja lausui kuolemattomat sanat:  “Dr. Livingstone, I presume?”

Nuo sanat lausuttiin täällä. Mangopuun kuoltua paikalle rakennettiin muistomerkki. Stanley ei onnistunut tehtävässään tuoda Livingstonea kotiin, tutkimusmatkailija halusi syvemmälle. Livingstone ei enää koskaan nähnyt kotimaataan, vaan kuoli kaksi vuotta myöhemmin nykyisen Sambian alueella malariaan.
Livingstonen uskolliset palvelijat, joista Livingstonen kerrottiin vapauttaneen Chuman, monien muiden orjien tapaan. Miehet olivat Livingstonen vapaita palvelijoita. Britannia oli painajaismainen orjien ostaja länsirannikolla, mutta täällä maa edesauttoi orjuuden lopettamisessa. Livingston toimi britannian palveluksessa ja on haudattu Westminster Abbeyhyn.
Kerosiinisilitysrauta. Kertoo kaupankäynnistä, näitä ei montaa ole Tansaniassa. En ole koskaan ennen nähnyt moista laitetta.
Työkaluja

Tämä on ollut siirtomaa-aikaan edistyksellinen paikka. Kigoman aluetta hallitsi nainen nimeltä Theresa Ntare. Tansanian itsenäistyttyä luovittiin paikallisista kuninkaallisista, mutta Ntare pääsi parlamenttiin ja jatkoi politiikassa. Hän kuoli 1999, eli samana vuonna, kuin Tansanian ensimmäinen presidentti ja kansakunnan ikoni Nyerere.

Museon lopussa oli tämä kartta, jonka äärellä googlettelin hetken. Isimila ja Bagamoyo pääsivät suunnitelmiin.
Kun otin kylänraitista kuvaa, tämä mies tuli pyytämään, että otan hänestäkin kuvan. Taustalla on hänen pyhäkkönsä, joka vaatisi hieman varoja, mies vihjasi. En alkanut rahoittajaksi, vaan jatkoin matkaa. 
Simba on Tansanian ylivoimaisesti suosituin jalkapallojoukkue. näitä kannattajayhdistyksiä löytyy lähes jokaisesta pikkukylästäkin.

Ei kommentteja: