Tunnisteet

Indonesia (102) Thaimaa (93) Filippiinit (58) Malesia (47) Snorklaus (45) Suomi (45) Sukellus (41) Kiina (39) Tansania (36) Egypti (33) Intia (31) Ecuador (30) Sumatra (28) Ghana (27) Nicaragua (25) Sulawesi (25) Vietnam (25) Kambodža (22) Myanmar (22) Peru (21) Bolivia (20) Galapagos (20) Laos (20) Sri Lanka (20) Maluku (19) Etiopia (18) Tulivuori (18) Nusa Tenggara (17) Savanni (17) Benin (15) Iran (15) Malediivit (14) Viidakko (14) Dominikaaninen (13) Turkki (13) Borneo (12) Amazon (10) Italia (10) Taiwan (10) Argentiina (9) Brasilia (9) F1 (9) Kolumbia (9) Oman (9) Jaava (8) Meksiko (8) USA (8) Belize (7) Togo (7) El Salvador (6) Malta (6) Qatar (6) Sarawak (6) kalimantan (6) Guatemala (5) Japani (5) Ranska (5) Saudi Arabia (5) Sikkim (5) Costa Rica (4) Dinosaurus (4) Hollanti (4) Honduras (4) Norja (4) Panama (4) Paraguay (4) Venäjä (4) Bahrain (2) Englanti (2) Ruotsi (2) Sveitsi (2) Latvia (1) Saksa (1) Singapore (1) Vatikaani (1)

perjantai 17. maaliskuuta 2023

Toinen ja kolmas sukelluspäivä

 

Kauempana on peilityyntä, joten tämä on ihan pelkkää virtausta, kuin koski, mutta kyllä tuolla kohdalla vettä riittää. Tähän ei toki hypätty, vaan mentiin vain läpi, suuntana keskusta.
Ekan alustuksen (preafing... Mää puhun tosi huono sukellussuomi.) piti yksi DM oppilaista. Alustuksessa varoiteltiin kovista pystyvirtauksista pinnaclen molemmin puolin, ei kannata mennä lähelle pyörrettä, laskeudutaan alas ja tullaan vähitellen siksakkia ylöspäin. Ei tämän keskuksen sukelluksilla, mutta näillä vesillä on kuollutkin sukeltaja, kun virtaus on vienyt hänet yli 60 metriin. Komodon parhaat eli ne kovimpien virtauksien paikat eivät ole aloittelijoille. Toinen sukellus oli Tatawa besarilla ja tällä kertaa ryhmässäni oli opettajat (Lindsay ja Jasmine), joista Jasmine oli DM, lisäksi uutena tuttavuutena oli 70-vuotias Freddy, katalonialaistunut venezuelalainen. Suuri osa sukeltajista piti kuivan päivän ja kävi katsomassa komodoliskoja. 
Mantis shrimp
Cresent tail bigeye
Barrel sponge. Koralli eli eläin, vaikkei mihinkään liiku.
Kilppari

Scorpionfish

Hyviä sukelluksia molemmat, pyörrettä en käännöksissä nähnyt. 27m/51min ja 24,3/54min

Kolmas sukellus oli muckdive Gindangissa, eli nyt keskityttiin etsimään pikkujuttuja hiekan ja heinän seasta. Hyvää reeniä, mutta nämä eivät ole suosikkejani. Todella kokeneet sukeltajat usein rakastavat näitä sukelluksia ja hyvä opas on tärkeä, ellei itse ole ihan guru. Jotta löytää parin millin pikkuotuksia täytyy todella tietää mistä etsiä. Onneksi isompia juttujakin oli. Paul rakasti näitä ja hänen sukeluusliivistään roikkui jopa suurennuslasi. 

Rosvorausku
Rigid shrimpfishejä. Kulkevat pää alaspäin. Kuten näkyy näkyvyys oli aika heikko ja monilla oli lamput mukana. 
Flatworm

Strawberry nudibranch. Näiden tyyppisiä otuksia löytyi paljon ja pari kuvaakin onnistui.

22,9m/56min

Tämä kissa oli viettänyt aikaa melkein viikon Etelämantereen miehen mökissä, mutta kun hän lähti se tais ensin yrittää opettajien mökkiin ja jatkoi sitten minun luokseni. Nukahdin riippumattoon ja heräsin aamuyöstä kissa sylissä, vaikka olin nostanut sen lattialle ennen nukahtamista. 
Kolmanteen päivään lähdettiin OW ryhmällä, meidän ryhmällä ja DM oppilaiden ryhmällä. Väki oli vähentynyt ja uusia ei ollut tullut tilalle. Meidän oppaana toimi viereisen kylän Rahma. Scuba Junkie on mukana ohjelmassa, jossa koulutetaan paikallisia sukellusoppaiksi. Koulutuksen jälkeen Rahma on jäänyt Scuba Junkiesille DM oppaaksi.
Ensimmäinen sukellus oli Batu Bolongille. 

Alku oli Freddylle vähän hankala (toivottavasti olen itse yhtä hyvässä sukelluskunnossa vielä 70-vuotiaana) ja muutenkin sukellus oli vähän sekava. Mukana oli DM oppilas, joten kun Freddyllä kävi ilma vähiin ja minullakin oli enää 70bar jäljellä Rahma näytti, että me kolme lähdemme DMT:n johdolla ylös ja hän jatkaa Paulin kanssa, jolla oli vielä puoli tankkia. 

(22,7m/49min)

Tanskan lippu ja nuoria blondeja purjevene täynnä. Liekkö sieltä asti purjehtineet?

Toinen sukellus oli shark pointille
Tosi iso kilpikonna, piti ottaa Paul mukaan antamaan mittakaavaa. 
Vähän pienempi
Cuttlefishejä nähtiin kolme
Nudibranceja paljon ja yksi mustekala, muttei yhtään haita. Nätti ja helppo sukellus.(20m/60min) 
Viimeinen sukellus oli jälleen Mawanille. Heti alkuun nähtiin white tip reef shark

Mantoja taas valtavasti

Ja kun pään käänsi saattoi nähdä black tip reef sharkin. (17,8m/60min)

Sukelluksen jälkeen keskusteltiin kahvikupit kädessä. Yhtäkkiä suoraan minun edessäni hyppäsi manta ilmaan. Olihan näky ja onni, että katsoin juuri siihen suuntaan. 

Ei kommentteja: